Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puhe Lahden huumeongelmasta pulppusi – "Ongelmaan puututaan tosissaan ja pitkäjänteisesti ilman, että asiassa haetaan poliittisia irtopisteitä"

Pekka Airamo (kd.) sanoi Lahden saaneen huumepääkaupunkileimansa aiheesta. Salla Palmi-Felinin (vihr.) mukaan ennaltaehkäisyyn on panostettava, vaikka se ei heti näykään positiivisesti kaupungin taloudessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) vakuutti Lahden johtavien poliitikkojen ottavan kaupunkia riivaavan huumeongelman vakavasti. Kuva: Katja Luoma

Lahden valtuusto aloitti syyskauden keskustelemalla pitkälti toista tuntia Lahden huumeongelmasta. Liki kolmenkymmenen puheenvuoron keskustelu kumpusi valtuutettu Kalle Aaltosen (Pro Lahti) keväällä jättämistä kolmesta kaupungin huumeongelmaan liittyvästä aloitteesta.

Aaltosen aloite esimerkiksi niin sanotun "sippipuiston" eli päihteiden käyttöön keskitetyn alueen perustamisesta tai esitys Lahden julistautumisesta amfetamiinipääkaupungiksi eivät niinkään olleet keskustelun aiheena, mutta puhetta kaupunkia riivaavasta huumeongelmasta kuitenkin riitti.

Puhuja toisensa perään kiitteli Aaltosta ongelman esillä pitämisestä.

– Aloitteilla voidaan nostaa ylös tärkeitä keskustelunaiheita, vaikkeivät aloitteet sinänsä etenisikään. Kiitos siitä, valtuutettu Aaltonen, sanoi Tapani Ripatti (sd.).

Aaltosen mukaan "julistamisen" sijaan on päästävä tekoihin ja tuloksiin.

– Esimerkiksi Inspiksen tapaiset järjestöt tekevät tässä kaupungissa äärimmäisen hyvää työtä, mutta jostain syystä niillä on aina vaikeuksia saada rahoitusta.

Hänen mukaansa valtuusto voi säästää rahaa omasta toiminnastaan, jota voidaan edelleen ohjata päihteidenkäyttöä ennaltaehkäisevään työhön.

Useaan otteeseen keskustelun aikana puhuneen Aaltosen mukaan kaupungissa on liian pitkään ummistettu silmät huumeongelmalta.

"Ei voida sanoa, ettei kukaan välitä"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) vakuutti kaupungin johtavien poliitikkojen suhtautuvan vakavasti kaupungin huumeongelmaan.

– Ei voida sanoa, ettei kukaan välitä. Lahdessa tehdään paljon huumeiden vastaista työtä toimialaraja-aitoja rikkoen.

Ennaltaehkäisy on koko homman ydin, jotta ihmiset saadaan kiinni ennen lopullisia luisumisia. Kaupunginvaltuutettu Pekka Airamo (kd.)

Komu luetteli pitkän listan toimenpiteitä, joita kaupunki yhdessä viranomaisten, järjestöjen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa toteuttaa ja suunnittelee huumeongelman ratkaisemiseksi. Hän kuitenkin huomautti, ettei ongelman ratkaisemiseksi ole olemassa nopeita ja helppoja ratkaisuja.

Komun mukaan julkinen politikointi kaupungin huumeongelmalla ei paranna tilannetta. Hän korosti pitkäjänteisen työn merkitystä.

– Valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikuntaan kuuluvat puolueet ovat sopineet, että huumeongelmaan puututaan tosissaan ja pitkäjänteisesti ilman, että asiassa haetaan poliittisia irtopisteitä.

Kaupungin huumeongelmaa esillä pitänyt Kalle Aaltonen keräsi kehuja valtuustokollegoilta. "Aloitteilla voidaan nostaa ylös tärkeitä keskustelunaiheita, vaikkeivät aloitteet sinänsä etenisikään. Kiitos siitä, valtuutettu Aaltonen", sanoi Tapani Ripatti (sd.) Kuva: Juha Peurala

"Ikään kuin ongelmasta välittäminen olisi vain mediaspektaakkelia ja kauhistumista"

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Elisa Lientola sanoi, ettei tilanteen kauhistelu vie asioita parempaan suuntaan.

– Ikään kuin ongelmasta välittäminen olisi vain mediaspektaakkelia ja kauhistumista.

Lientola vaati monien muiden keskusteluun osallistuneiden valtuutettujen tavoin panostuksia ennaltaehkäisevään työhön.

Lientolan mukaan suomalaisesta päihdepolitiikasta pitäisi käydä laaja yhteiskunnallinen keskustelu.

– Pitäisi miettiä sitä, että onko päihteiden käytöstä rankaiseminen tärkeämpää kuin ongelmien hoitaminen tai päihdehaittojen vähentäminen ja ehkäisy ja hoitoon pääsyn mahdollistaminen.

Lue myös: Lahtelaisnuorilla monta keinoa saada huumeita - jos netissä ei onnistu, niin bussipysäkillä onnistuu
 

"Ihmiset pitää saada kiinni ennen lopullisia luisumisia"

Kaupunginvaltuutettu, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) kiitteli monen muun keskustelijan tavoin Aaltosta ongelman esillä pitämisestä. Hänen mukaansa Aaltosen toimenpide-ehdotukset ovat kuitenkin kyseenalaisia.

Niinistön mukaan yhtymässä Lahden ja Päijät-Hämeen huumeongelma tiedostetaan ja sen ratkaisemiseksi on lisätty esimerkiksi matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluita. Niinistö vetosi kaupunginvaltuustoon, jotta peruspalveluista pidetään huolta ensi vuoden talousarviota laadittaessa.

Pekka Airamo (kd.), siviiliammatiltaan poliisi, sanoi Lahden saaneen aiheellisesti Suomen huumepääkaupungin leiman. Vasta tosiasioiden tunnustamisen jälkeen ongelmaan on toden teolla mahdollista puuttua, hän sanoi. Airamo huomautti, että ongelmien korjaaminen maksaa huomattavasti enemmän kuin ennaltaehkäisy.

– Ennaltaehkäisy on koko homman ydin, jotta ihmiset saadaan kiinni ennen lopullisia luisumisia.

Elisa Lientola (vas.) peräänkuulutti laajaa yhteiskunnallista keskustelua suomalaisesta päihdepolitiikasta. "Onko päihteiden käytöstä rankaiseminen tärkeämpää kuin ongelmien hoitaminen?" hän kysyi. Kuva: Erno Laisi

Aloite harrastetakuusta

Aaltonen, Ville Skinnari (sd.) ja Maria Mäkynen (sd.) kehottivat omissa puheenvuoroissaan katsomaan myös maan rajojen ulkopuolelle. Esimerkkinä he mainitsivat Islannin pääkaupungin Reykjavikin onnistuneet toimet huumeongelmasta irtipääsemiseksi.

Kun on tulevaisuuden näkymiä ja työpaikkoja tarjolla, niin huumekokeilutkaan eivät ole välttämättä niin kovin vaarallisia. Kaupunginvaltuutettu Francis McCarron (kok.)

Ennaltaehkäisevään työhön esitettiin maanantaina myös konkreettisia toimenpiteitä, kuten Mäkysen ensimmäisenä allekirjoittama aloite harrastetakuun valmistelun aloittamisesta. Harrastetakuulla Lahti edistäisi jokaisen lapsen ja nuoren mahdollisuuksia osallistua ohjattuun harrastukseen. Aloitteen allekirjoittajien mielestä harrastetakuulla olisi suuri merkitys esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisyssä.

Arvaja: "Ykkösketju" ratkomaan ongelmia

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Salla Palmi-Felinin mielestä kaupungin on syytä satsata ennaltaehkäisevien palveluiden parantamiseen.

– Ennaltaehkäisevä työ on aina paras keino torjua huumeidenkäyttöä ja siksi siihen tulee panostaa. Siinä vaiheessa, kun poliisia tarvitaan, ollaan jo myöhässä. Olemme valmiita sitoutumaan tilannetta parantaviin toimenpiteisiin, vaikka ne eivät näkyisikään heti plussana seuraavan vuoden taloudessa.

Pertti Arvaja (kd.) toivoi, että kaupunginjohtaja Pekka Timonen kokoaisi "ykkösketjun" ratkomaan päihdeongelmien ratkaisemiseksi. Francis McCarronin (kok.) mukaan kaikkein tärkeintä, mitä päättäjät voivat huume- tai muiden sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi tehdä, on tarjota jokaiselle nuorelle mahdollisuus kouluttautua ja päästä työelämään.

– Kun on tulevaisuuden näkymiä ja työpaikkoja tarjolla, niin huumekokeilutkaan eivät ole välttämättä niin kovin vaarallisia.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi