Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kurdien mielenosoitus johti lipun polttoon Iranin lähetystön edustalla Helsingissä – poliisi otti kiinni neljä

Poliisi otti kiinni neljä henkilöä, joista kolmea epäillään törkeästä julkisrauhan rikkomisesta lähetystön alueelta varastetun lipun polttamiseen liittyen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Mielenosoittajat polttivat Iranin lähetystön lipun ja heittelivät poliisin kuvauskopteria kivillä Helsingin Kulosaaressa, poliisi kertoo. Mielenosoituksessa oli noin 150 osallistujaa.

Poliisi otti kiinni neljä henkilöä, joista kolmea epäillään törkeästä julkisrauhan rikkomisesta lähetystön alueelta varastetun lipun polttamiseen liittyen. Lisäksi yhtä henkilöä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Paikalla mielenosoituksessa ollut Kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri kertoo, että kyse oli kurdien mielenosoituksesta Pohjois-Irakin lauantaista ohjusiskua ja poliittisten vankien teloittamista vastaan.

Iranin vallankumouskaarti vahvisti sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan laukaisseensa seitsemän ohjusta terroristeina pitämiensä kurdikapinallisten tukikohtaan Pohjois-Irakissa. AFP:n mukaan iskussa kuoli kymmenkunta ihmistä ja noin 30 haavoittui. Kurdiliiton mukaan iskussa kuoli 16 ja haavoittui yli 40 ihmistä. Uhrien joukossa oli Kurdiliiton mukaan myös lapsia.

– Helsingissä kyse oli rauhanomaisesta mielenosoituksesta Iranin toimia vastaan. Mielenosoituksessa oli mukana laajasti eri kurdijärjestöjä, Nehri sanoo.

"Mielenosoittajat luulivat poliisin kuvauskopteria Iranin kopteriksi"

Nehrin mukaan tunteet kuumenivat kahdesta syystä.

– Paikalla oli ihmisiä, jotka ovat menettäneet omaisiaan iskussa. Toisekseen ilmaan nousi kamera, joka kuvasi ihmisiä läheltä. Iran on aiemmin kuvannut mielenosoituksiin osallistuvia, ja osa mielenosoittajista luuli poliisin lennokkia suurlähetystön lennokiksi.

Nehrin mukaan kurdit pelkäsivät, että jos heidät tunnistetaan mielenosoituksesta, se voisi olla vaaraksi heidän Iranissa oleskeleville läheisilleen.

– Lopulta kävi ilmi, että tämä oli poliisin oma laite. Järjestäjillä ei ole mitään sitä vastaan, että poliisi kuvaa heitä, Nehri sanoo.

Hän kertoo, että paikalla poltettiin myös Iranin lippu.

– Lipun polttaminen ei ollut järjestäjien tavoite. Oltiin ilmoitettu, että kyse on rauhallisesta mielenosoituksesta. Pieni porukka poltti Iranin lipun paikan päällä. En itse nähnyt tilannetta, enkä tiedä, miten he saivat lipun lähetystön alueelta. Pelkäämme, että Iran tulee jatkamaan hyökkäyksiä ja vetoamme kansainväliseen yhteisöön, Nehri sanoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi