Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yhä useampi sivari testaa ensin armeijan harmaat

Viime vuonna jo yli 52 prosenttia siviilipalvelukseen hakevista oli aloittanut ensin varusmiespalveluksen.

Siviilipalveluskeskuksen osastoa kokonaisturvallisuuden messuilla olivat esittelemässä myös Väinö Huuhtanen, Janne Nypelö ja Jani Jalassalo. Kuva: Janne Ranne

Siviilipalvelukseen hakeudutaan yhä useammin kesken varusmiespalvelun. Viime vuonna siviilipalvelushakemuksen jättäneistä jo yli puolet oli kokeillut ensin varusmiespalvelusta. Vakaumuksen sijasta sivariin hakeutumiseen saattaa vaikuttaa muun muassa mahdollisuus saada palveluspaikka omalta alalta ja kasvattaa näin työkokemusta.

– Tuloreitti siviilipalvelukseen on selvästi muuttunut ja varusmiespalveluksesta sivariin siirtyvien joukko on ollut koko ajan kasvussa. Määrä ylitti viime vuonna ensimmäistä kertaa 50 prosenttia. Vuonna 2017 siviilipalvelushakemuksen jättäneistä jo yli 52 prosentilla oli aiempaa varusmiespalvelusta takana. Usein vain muutamia päiviä tai viikkoja, Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen kertoo.

Siviilipalvelukseen voi hakea kutsunnoista, kutsuntojen jälkeen ennen varusmiespalveluksen alkamista tai kesken varusmiespalveluksen. Liki puolet jättää silti hakemuksen siviilipalvelukseen yhä kutsuntojen yhteydessä.

Seitsemän prosentin suosio

Siviilipalvelusmiehet Jani Jalassalo ja Janne Nypelö aloittivat ensin armeijan harmaissa, mutta hakivat kesken asepalveluksen sivariksi.

– Olisin armeijassa hakeutunut autonkuljettajaksi, mutta minulla meni polvi. Sitten hain siviilipalvelukseen ja sain paikan sivarikeskuksen autonkuljettajana, Nypelö kertoo.

Jalassalo oli armeijan harmaissa kolmisen kuukautta ennen sivariksi hakeutumista.

– Paikkaa oli hankala löytää, kun palvelusta oli jo niin paljon takana. Monessa paikassa halutaan ottaa sivari koko palvelusajaksi töihin, Jalassalo kertoo.

Siviilipalveluksen kesto on 347 vuorokautta ja jokainen armeijapäivä vähentää siviilipalvelusajasta 2,1 päivää.

Väinö Huuhtanen oli aikeissa mennä armeijaan, mutta hakeutui kuitenkin siviilipalvelukseen löydettyään oman alansa paikan.

– Olen ammatiltani graafinen suunnittelija ja siviilipalveluspaikka avautui tältä alalta juuri sopivasti. Halusin tehdä tätä työtä, joten päätös oli helppo.

Siviilipalveluksen suorittaa noin seitsemän prosenttia ikäluokasta ja suosio on pysynyt melkein 20 vuotta yhtä suurena. Reijosen mukaan vuosittain siviilipalvelushakemuksia jätetään noin 2 000 kappaletta. Vuonna 2017 hakemuksia tuli 1 889 ja tänä vuonna tahti on samansuuruinen.

– Vuosittain alkaa 11 koulutuserää niin, että tavoittelemme 1 500 velvollisen suorittavan neljän viikon koulutusjakson ja siirtyvän työpalveluun. Velvollisia määrätään koulutusjaksolle käytännössä enemmän, sillä osalla palvelus keskeytyy terveydellisistä syistä, Reijonen kertoo.

Koulutusjakson jälkeinen työpalvelu suoritetaan paikoilla, jotka ovat solmineet sopimuksen Siviilipalveluskeskuksen kanssa. Näitä paikkoja on listalla 3 500, joista aktiivisia noin 2 500.

Maakunta- ja soteuudistus vaikuttaa tulevaisuudessa myös siviilipalveluslakiin: sairaalat ja sairaanhoitopiirit haluttaisiin jatkossakin säilyttää siviilipalveluspaikkoina. Yleisimpiä palveluspaikkoja ovat kirjastot, päiväkodit ja vanhainkodit.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi