Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Järviveden tilan seurantaan tarkoitetun mittalaitteen voi tehdä helposti itse

Vesistöistä voi tarkkailla myös muun muassa levätilannetta, lämpötilaa, jäätymistä ja jäiden lähtöä sekä jään paksuutta. Kuva: Hilkka Peltola / Luonnonsuojeluliitto

Järviveden tilan seurantaan tarkoitetun näkösyvyyslevyn voi askarrella helposti narusta ja valkoisesta ämpärin kannesta.

Suomen luonnonsuojeluliiton ohjeiden mukaan veden näkösyvyys mitataan veneestä varjon puolelta. Levy lasketaan veteen niin syvälle, että se häviää näkyvistä ja sitten nostetaan hitaasti, kunnes se alkaa näkyä. Silloin narusta otetaan mitta veden pinnasta. Mittaustuloksen lisäksi kirjataan päivämäärä, kellonaika ja säätila.

Kirkasvetisissä järvissä näkösyvyyttä voi olla useita metriä ja tummissa humuspitoisissa vesissä esimerkiksi vain muutamia kymmeniä senttejä.

Liitto suosittelee mittauksia samassa paikassa kahden viikon välein, mutta harvemminkin tehdyistä mittauksista on hyötyä. Järven kehityssuunnan näkee useamman vuoden mittaussarjasta.

Mittalaitteen valmistuksessa ämpärin kannen keskelle porataan reikä, johon kiinnitetään pultti sekä kannen molemmille puolille prikat mutterilla. Painon lisäämiseksi pulttiin voi kiertää lisää muttereita, sillä kansi ei saa jäädä kellumaan.

Kansi saadaan pysymään vedessä suorassa, kun pulttiin kiinnitetään kaksi rautalankasilmukkaa, joihin naru kiinnitetään. Naruun piirretään vedenpitävällä tussilla merkit kymmenen sentin välein. Puolen metrin välein on hyvä tehdä näkyvämmät merkit.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X