Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kansalaisten omat havainnot kunniaan järvien tarkkailussa

Jokainen voi merkitä omat havaintonsa vesistöistä Järviwikiin.

Kai Oinonen mittasi kotijärvensä näkösyvyydeksi 70 senttimetriä. Kuva: Maarit Vaaherkumpu

Kyyjärven ranta-asukas Kai Oinonen, 56, soutaa kotirannastaan pari sataa metriä ja pudottaa narun päässä olevan pienen valkoisen muovilevyn veteen. Jo hetkeä myöhemmin se häviää näkyvistä. Oinonen mittaa narun avulla kohdan, jossa levy juuri ja juuri erottuu pinnasta katsottuna.

– 70 senttiä. Se on isoimpia lukemia, mitä olen täällä viime syksystä lähtien mitannut. Yleensä näkösyvyys on ollut 60 sentin tienoilla. Nyt kuivana kesänä valumavesiä ei juuri ole järveen tullut, joten vesi on pysynyt kirkkaampana, Oinonen kertoo.

Oinonen alkoi mitata Kyyjärven näkösyvyyttä sekä veden happamuutta ja sähkönjohtavuutta, jotta järven tilasta saataisiin jatkossa myös mitattua tietoa omien kokemusten ja muistikuvien lisäksi. Hän aikoo jatkaa mittauksia ainakin useamman vuoden.

– Innostuin, kun vesistölähettiläs tarjosi kyyjärveläisten käyttöön mittalaitteita. Tutkiminen kiinnostaa minua, ja tietysti myös kotijärven hyvinvointi. Luonto kyllä korjaa ihmisten tekemiä virheitäkin, jos sille annetaan mahdollisuus, Oinonen sanoo.

Lue myös: Pohjavedet ja vesistöjen pinnat erittäin matalalla etenkin maan länsi- ja keskiosissa
 

Kyyjärvi kuuluu Saarijärven reittiin, jonka alueella hankekoordinaattori Anita Pätynen Suomen luonnonsuojeluliitosta toimii vesistölähettiläänä. Tavoitteena on muun muassa aktivoida asukkaita lähivesistöjen tarkkailuun ja hoitoon.

Levät seurantaan

Vesistöistä voi tarkkailla myös muun muassa levätilannetta, lämpötilaa, jäätymistä ja jäiden lähtöä sekä jään paksuutta.

Monet suomalaiset ovat kirjanneet tällaisia tietoja iät ja ajat kalentereihinsa tai mökkikirjoihin. Nykyisin havainnot on helppo merkitä kaikkien nähtäville Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järviwiki-verkkopalveluun.

Järviwikissä on perustiedot karttapohjalla kaikista yli hehtaarin kokoisista järvistä. Niitä on yli 58 000. Ympäristöviranomaiset eivät pysty seuraamaan kattavasti kaikkia vesistöjä. Siksi tiedot tavallisten kansalaisten havainnoista ovat tärkeitä.

Järviwiki

Kaikille avoin verkkopalvelu

Järviwiki on Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä verkkopalvelu. Siellä julkaistaan tietoja viranomaisten tekemistä vesistömittauksista ja havainnoista.

Lisäksi kuka tahansa voi tallentaa Järviwikiin havaintojaan esimerkiksi levätilanteesta, pintaveden lämpötilasta tai näkösyvyydestä.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi