Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Instagramin latausten seulonnalle etsitään vaihtoehtoja EU-parlamentissa

Esityksen mukaan alustapalvelut kuten Youtube ja Instagram voisivat joutua ottamaan käyttöön suodattimet, jotta ne varmistavat, etteivät käyttäjät lataa palveluihin tekijänoikeuksien alaista sisältöä. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

EU-parlamentti äänestää ensi viikolla toistamiseen kiistellystä EU:n tekijänoikeusuudistuksesta, ja nyt kannan pitäisi myös syntyä. Näin uskoo oikeudellisten asioiden valiokunnassa istuva Heidi Hautala (vihr.).

EU:n tekijänoikeusuudistuksen yksi kiistellyimmistä kysymyksistä on ollut sosiaalisen median latausten suodattaminen. Esityksen mukaan alustapalvelut kuten Youtube ja Instagram voisivat joutua ottamaan käyttöön suodattimet, jotta ne varmistavat, etteivät käyttäjät lataa palveluihin tekijänoikeuksien alaista sisältöä.

Hautala uskoo, että suodattamista koskevaa artiklaa 13 vielä muutetaan täysistunnossa.

– Melko vahvoilla on sellainen muotoilu, jossa suhteellisuusperiaate on toteutunut paremmin. Keinot tekijänoikeuksien suojaamiseksi eivät olisi niin rajuja, että ne voisivat aiheuttaa perusoikeuksien loukkauksia, Hautala ennakoi.

Uudistuksessa on kyse muun muassa siitä, millä ehdoin Googlen ja Facebookin kaltaiset internetjätit joutuvat maksamaan korvauksia artisteille tai lehtitaloille, joiden sisältöjä ne julkaisevat.

Parlamentti yritti muodostaa kantaansa tulenarkaan direktiiviin jo heinäkuussa, mutta siinä ei onnistuttu. Moni meppi halusi vielä lisää aikaa kiistanalaisen direktiivin arviointiin.

Komissio antoi esityksensä jo kaksi vuotta sitten, mutta uudistus on edennyt EU:n rattaissa hitaasti.

Ensi viikon keskiviikkona parlamentin on tarkoitus äänestää omasta kannastaan, minkä jälkeen alkavat neuvottelut parlamentin, neuvoston ja komission kesken. Jos kannasta ei päästä vieläkään sopuun, jatkunee valmistelu oikeudellisten asioiden valiokunnassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi