Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Monet muuttolinnut odottavat syksyisempää säätä

Kun sää muuttuu syksyisemmäksi, alkavat muun muassa västäräkitkin muuttaa vilkkaammin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Lämmin sää ja aamusumut ovat pitäneet lintujen syysmuuton melko vaisuna viime aikoina, kertoo lintujärjestö BirdLife Suomi.

Viikonloppuna muuttosää on hiukan parantunut, kun sumut ovat vähentyneet, kertoo järjestön suojeluasiantuntija Tero Toivanen. Hänen mukaansa lauantaiyönä ja -aamuna lähti aika runsaasti vesilintuja.

– Vienanmereltä lähteneitä mustalintuja ja puolisukeltajasorsia muutti silloin paljon, Toivanen sanoo.

Hän kertoo, että hyönteissyöjälinnuilla on kiire talvehtimisalueille ja niitä muuttaakin jatkuvasti riippumatta säistä. Hyönteissyöjät lähtevät pääosin öisin, ja siksi niiden muuttoa ei usein näe. Niiden lähtö havaitaan parhaiten rannikolla ja saaristossa, jossa voidaan huomata, että yön aikana on saapunut uusia lintuja.

BirdLifen mukaan esimerkiksi pääskyistä suuri osa on jo lähtenyt. Suuria yöpymisparvia kokoontuu kuitenkin edelleen ruovikoihin. Vihervarpusia on paljon liikkeellä, ja niitä on laskettu Hangon lintuasemalla parhaina päivinä jopa yli 4 000 yksilöä.

Isot linnut haluavat lähteä kuulaana ja kylmänä päivänä

Petolinnuista esimerkiksi varpushaukkojen muutto voimistuu vähitellen. Monet isot linnut odottavat kuitenkin kuulaita pohjoistuulisia päiviä ennen kuin lähtevät sankoin joukoin liikkeelle.

– Jotkut isot linnut, kuten kurjet, vaativat sen, että tulee kylmä ja kuulas aamu ja mielellään tuulee vähintään kohtalaisesti pohjoisen–luoteen puolelta. Silloin muuttaa paljon kurkia, Toivanen kertoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi