Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pöytäseurue jätti ravintolassa tippiä, sitten porukan pikkutakkimies keräsi rahat omaan taskuunsa

Ravintoloitsija X:n korvista nousee savu, kun joku väittää, ettei tippaaminen kuulu suomalaiseen kulttuuriin.

Kokkien kertoman mukaan heitä kierrätettiin kahdessa eri ravintolassa viikon jokaisena päivänä niin, ettei heillä ollut myöskään lakisääteisiä lomia. Kuva: Katja Luoma

Meille saapui asiakkaiksi kaksi köyhää opiskelijaa.

Pariskunta kyseli tarjouksia ja teki selväksi, että ravintolassa käyminen on heille poikkeuksellinen juhlahetki. Rahaa ei ollut yhtään ylimääräistä.

Nuorten ilta sujui iloisesti. Kun he olivat lähdössä kotiin, tuli mies vielä piipahtamaan tiskille. Hän halusi höylätä pankkikortiltaan minulle viiden euron tipin.

Se lämmitti niin paljon, että kyynel meinasi nousta silmään. Kun asiakas haluaa antaa jotain vähistä rahoistaan, voin olla varma, että palaute tulee suoraan sydämestä.

Usein kuulee sanottavan, että tippaaminen ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin. Näin muun muassa matkaoppaat kertovat turisteille ja suomalaiset ulkomaalaisille ystävilleen.

Noina hetkinä minulla nousee savu korvista. Tekisi mieli puuttua keskusteluun tiskin takaa ja huutaa: ”Älkää valehdelko!” Totuudenmukainen vastaus olisi: Suomessa annetaan tippiä mutta ei usein.

On totta, että meillä ei ole selkeää sääntöä, jonka mukaan asiakkaan tulisi jättää tietty prosenttiosuus laskun loppusummasta. Mutta ne ihmiset, jotka sanovat, ettei tippaaminen kuulu suomalaiseen ravintolakulttuuriin, eivät tunne suomalaista ravintolakulttuuria.

Suomalaisissa ravintoloissa on kiitetty aina hyvästä palvelusta tippaamalla. Sille on ollut erilaisia muotoja. Jos menen esimerkiksi omien vanhempieni kanssa ravintolaan, heille on itsestään selvää, että lähtiessä jätetään tippiä portieerille.

Osalla tippaaminen kuuluu ruokaravintolassa käymiseen lähes automaattisesti. Enemmistö sen sijaan tippaa harvoin. Sillä halutaan kiittää poikkeuksellisen hyvästä palvelusta tai ruoasta.

Anniskelupuolella humaltuminen vaikuttaa. Ihmisistä tulee kännissä hövelimpiä, osa alkaa jopa elvistellä rahoillaan. Eikä siinä mitään. Ärsyttäväkin asiakas muuttuu siedettävämmäksi, jos hän jättää tippiä. Sillä ei tietenkään saa kaikkea anteeksi, vaan joudumme poistamaan hyvätkin tippaajat ravintolasta, jos he eivät osaa käyttäytyä.

Jotkut luulevat myös pystyvänsä ostamaan itsensä tipeillä jonon ohi, mutta se ei onnistu. Sellainen olisi väärin muita asiakkaita kohtaan.

Rahasummat vaihtelevat tilanteen mukaan. Olen ollut töissä esimerkiksi jouluaattona, jolloin asiakkaat kokivat sympatiaa minua kohtaan ja suuri osa jätti jotain ylimääräistä. Yhteissummaksi tuli noin sata euroa.

Kerran sain asiakkaalta sadan euron setelin suoraan käteen. Siitä on jo monta vuotta, mutta muistan tapahtuman edelleen.

Jotkut asiakkaat luulevat, että pienen tipin antaminen olisi noloa. Että ei kehdata jättää esimerkiksi vaihtorahana tullutta pikkukolikkoa. Niin ei kannata ajatella.

Jos jokainen asiakas antaisi edes kymmenen senttiä, siitä tulisi monta euroa päivässä. Sekin voi olla iso raha monelle ravintola-alan työntekijälle. Tällä alalla palkat ovat pieniä ja moni työskentelee osa-aikaisesti, koska tunteja ei riitä ruuhka-ajan ulkopuolella. Meistä yrittäjistäkin vain harva kieriskelee dollareissa.

Ärsyttävimmät näkemäni tilanteet ovat olleet sellaisia, että osa pöytäseurueesta jättää tippiä. Sitten joku pikkutakkiin pukeutunut porukan besserwisser ilmoittaa, että noin ei pitäisi tehdä, koska se ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin – ja kerää muiden rahat taskuihinsa.

Sehän on varastamista! Jos rahat on jätetty pöydälle tippinä, ne ovat tarjoilijan omaisuutta, olitpa sitten tippauskulttuurista mitä mieltä tahansa.

Palstalla eri alojen ammattilaiset kertovat asioista, joista ei voi puhua omalla nimellä.

Ravintoloitsija X
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi