Aiheet
Kotimaa

Lahtea ravistelee ennätysmäinen nettipetosten aalto - rikoksia tehdään osittain kiusanteon vuoksi

Rikollisuuden muutos näkyy vahvasti myös Päijät-Hämeessä. Vielä takavuosina yleiset automurrot ja -varkaudet ovat vähentyneet, ja nettipetokset vastaavasti kasvaneet rajua vauhtia. Rikoksen uhriksi voi johtua hämmästyttävän vähäisestä syystä.

Petosrikollisuus on Lahdessa ryöpsähtänyt vahvaan kasvuun samaan aikaan, kun monet perinteisen massarikollisuuden alat ovat hiljentyneet. Mikään ei vielä viittaa siihen, etteikö tämä kehityssuunta jatkuisi edelleen.

Petoksiin liittyy usein identiteettivarkauksia, jotka ovat Hämeen poliisin rikoskomisarion Markku Vornasen mukaan lisääntyneet tuntuvasti. Näitä rikoksia paljastui Hämeessä edellisvuonna alle 200, mutta viime vuonna jo lähes 500.

Identiteettivarkaus tarkoittaa, että henkilö ottaa jonkun toisen henkilötiedot luvatta käyttöönsä. Näin tehdään esimerkiksi silloin, kun tilataan verkosta tavaraa omaan käyttöön ja toisen laskuun. Viimeksi mainittu toiminta puolestaan täyttää petoksen tunnusmerkistön.

Uusia juttuja viikoittain

Tilauspetoksia tulee Vornasen mukaan tutkintaan jo viikoittain. Huijarit tilaavat muun muassa tietokoneita ja puhelimia, jotka on edelleen helppo muuttaa rahaksi. Vahingot nousevat nopeasti tuhansiin euroihin.

Tilauspetoksesta yleensä sakkorangaistus. Vankeustuomiokin voi tulla kysymykseen, jos toiminta on ollut laajamittaista, ammattimaista ja jatkuvaa.

Ilmi tulleissa petosjutuissa on jo yleensä tieto, kuka tavaraa on tilannut ja käynyt hakemassa. Se antaa jo valmiiksi vahvoja faktoja syyttäjän käyttöön.

– Varmaan useammin syyte nousee kuin on nousematta, arvioi kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi Salpausselän syyttäjänvirastosta.

Asiakas maksaa

Varsinainen vahingonkärsijä petosjutuissa on tavaraa toimittanut yritys, jos se jää ilman rahojaan. Kärsitty tappio siirtyy suoraan myyntihintoihin.

– Mistä kauppias rahaa saisi muilta kuin asiakkailta, joten maksajiksi jäävät sitten muut asiakkaat, huomauttaa Pälsi.

Se, kenen henkilötietoja on käytetty luvatta, ei yleensä ole korvausvastuussa. Hänelle koituu kuitenkin työtä ja vaivaa osoittaa, että hänen nimissään tehdyt tilaukset ovat jonkun muun tehtailemia.

Jokainen pystyy itse suojautumaan nettipetosten tehtailijoilta varsin tehokkaasti. Kaikilla mahdollisilla sivustoilla ei kannata vierailla, koska sähköisestä asioinnista jää aina jälki johonkin. Samoin omista henkilötiedoista kannattaa pitää huolta niin, etteivät ne ole toisten nähtävillä.

Vornanen varoittaa esimerkiksi niin arkisesta virheestä kuin pankkitiliotteiden heittämisestä paperiroskiin sellaisenaan. Mikä tahansa yhteystieto on vaarallinen väärän henkilön käsissä.

Taulukon otsikossa on virhe. Tiedot ovat vuosilta 2009-2018. Kuva: Anssi Hietamaa

Autot hankalia anastaa

Jos petospuolella onkin vilkasta, niin ajoneuvorikollisuus on Lahdessa vastaavasti laantunut. Etenkin autojen anastaminen lyhytaikaiseen käyttöön on vähentynyt erityisen paljon, kun ajoneuvojen suojaukset ovat kehittyneet ja huonommin suojatut vanhat autot vähenevät kaiken aikaa.

Muutos näkyy siinä, että automurtoja sekä -varkauksia tehtailleet isot poikaporukat ovat kadonneet. Autojen vieminen on aiempaa suppeamman, mutta sitäkin ammattimaisemman joukon puuhaa. Auto viedään usein niin, että sen suojauksia ei rikota, mutta rikollinen saa virta-avaimet haltuunsa.

Viime vuonna koko maassa anastetuista autoista oli vuodenvaihteessa vielä joka kuudes kateissa.

– Kun arvoauto lähtee, niin sitä on mietitty etukäteen ja se on suunnitelmallinen teko. Siitä on näyttöäkin, että autoja on pyritty ajamaan rajan yli välittömästi, arvioi rikoskomisario Markku Vornanen.

Jos auto varastetaan pysyvästi, puhutaan varkaudesta. Jos viedyllä ajoneuvolla ajellaan ja sitten se hylätään, on kyse moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta. Luvallisesti käyttöön otetun auton palauttamatta jättäminen on puolestaan luvatonta käyttöä.

Pyörävarkaat kuriin

Autovarkauksien lisäksi myös pyörävarkaudet saatiin tänä vuonna Lahdessa vahvaan laskusuuntaan, kun poliisi otti fillarivarkaat erityisseurantaan.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen antaa kiitosta Hämeen poliisilaitokselle, sillä vastaava tehokampanjointi on muualla maassa ollut hänen mukaansa harvinaista.

– Pyöräilijöiden kokemus on monesti se, ettei poliisi ole resurssipulaansa vedoten kovin kiinnostunut näistä varkauksista.

Liikemurrot ovat Lahdessa vähentyneet, ja myymälävarkauksissa on päästy samaan suuntaan. Perinteistä massarikollisuutta edustavien vahingontekojen määrä on sen sijaan pysynyt kohtalaisen vakiintuneena.

Lue myös: Polkupyörävarkaudet vähentyneet lähes puolella edellisvuodesta Lahdessa – tyypillinen varas on päihteitä käyttävä monialarikollinen
 

Väkivalta jää piiloon

Ilmi tulleet väkivaltarikokset ovat yhä useammin tapahtuneet yksityisissä tiloissa ja yhä harvemmin julkisilla paikoilla, ilmenee Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tuoreesta selvityksestä. Selvityksessä käydään läpi viime vuoden rikollisuustilannetta.

Tilastollinen muutos voi selvityksen mukaan johtua siitä, että järjestyksenpito on rauhoittanut julkisia alueita ja toisaalta perheväkivaltatapaukset tulevat yhä useammin poliisin tietoon. Hämeen poliisin rikoskomisario Markku Vornanen arvioi, että perheen sisäisistä pahoinpitelyistä suurin osa jää silti edelleen ilmoittamatta poliisille. Näin on etenkin silloin, jos väkivalta ei ole ollut jatkuvaa.

– Kynnys ilmoittaa läheisestä viranomaiselle ja pyytää ryhtymään toimenpiteisiin on korkealla.

Tilanne on Vornasen mukaan toinen, jos poliisipartio voi kotihälytystehtävällä havaita jossain perheenjäsenessä pahoinpitelyn merkkejä. Silloin asiaa lähdetään tutkimaan riippumatta asianomistajan tai epäillyn tahdosta.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Huolettavatko identiteettivarkaudet?
Huolettavatko identiteettivarkaudet?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments