Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Viranomaisten tietoon tulleiden rikosten määrä väheni viime vuonna

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on vähentynyt 1990-luvun alusta asti, mutta eri rikoslajeissa kehitys on ollut osin erisuuntaista. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Viranomaisten tietoon tuli vuonna 2017 noin 456 000 rikosta, mikä on seitsemän prosenttia vähemmän kuin edeltävänä vuonna, kertoo perjantaina julkaistu Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) vuosikatsaus.

Krimon mukaan poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on vähentynyt 1990-luvun alusta asti, mutta eri rikoslajeissa kehitys on ollut osin erisuuntaista. Esimerkiksi petosten, etenkin maksukorttipetosten määrä on lisääntynyt viime vuosia lukuun ottamatta.

Henkirikokset ovat vähentyneet 1990-luvun puolivälistä alkaen, mutta raiskausrikosten määrä on puolitoistakertainen verrattuna 2000-luvun loppuvuosiin. Pahoinpitelyjen määrä kasvoi 2010-luvulle asti, mutta vuodesta 2012 määrä on vähentynyt selvästi, katsaus kertoo.

Rikollisuuden muutoksiin ovat Krimon mukaan vaikuttaneet muun muassa väestön vanheneminen, tietotekniikan kehitys ja maahanmuutto.

Internet lisännyt rikoksentekomahdollisuuksia lasten hyväksikäytöissä

Viranomaisten tietoon tulleiden lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrä on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Nousun taustalla on Krimon mukaan ainakin osittain vuosia sitten tapahtuneet perheensisäiset tai muut hyväksikäyttösarjat, joista on tehty ilmoitus. Määrän kasvu selittyy myös ilmoitusalttiuden kasvulla ja viranomaistyön tehostumisella. Myös internet on lisännyt mahdollisuuksia lapsiin ja nuoriin kohdistuvassa seksuaalirikollisuudessa.

Koululaiskyselyjen perusteella lasten seksuaaliset hyväksikäytöt ovat viimeisen 25–30-vuoden aikana kokonaisuudessaan vähentyneet.

Kameravalvonta narauttaa yhä useamman kaahaajan

Rikokset vähenivät, mutta liikennerikkomusten määrä kasvoi viime vuonna. Tällöin kirjattiin 406 000 liikennerikkomusta, mikä on viidenneksen enemmän kuin vuonna 2016.

Krimon mukaan liikennerikkomusten määrä alkoi kasvaa voimakkaasti sen jälkeen, kun ylinopeuksia valvova automaattinen kameravalvonta otettiin käyttöön 2000-luvulla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi