Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uusi käänne konserttitalon asuintornin oudoissa rahoituskuvioissa – velkojat kaatavat jo toista yhtiötä konkurssiin 1,5 miljoonan rästeistä

Lahden konserttitalon asuintornin epäonnistuneeseen rakennushankkeeseen haetaan kuumeisesti maksumiestä. Asuinkerroksia rakennuttaneen asunto-osakeyhtiön konkurssipesä hakee vuorostaan konkurssiin asuntoyhtiön omistajayhtiötä. Katkeaako konkurssien sarja kahteen vai jatkuuko saatavien jahtaaminen vielä pidemmälle?

Lahden konserttitalo keskeneräisine asuinkerroksineen ei ole muuttunut vuoden takaisesta näkymästä. Rakennushankkeen taustayhtiöissä on vireillä konkurssimenettely eikä torniosan uutta omistajaakaan vielä tiedetä. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahden konserttitalon asuintornin keskenjäänyt rakennushanke on poikimassa jo toisen konkurssin. Torniosaa rakennuttaneen Asunto-osakeyhtiö Helsingin Konsertin konkurssipesä hakee asuntoyhtiön omistajaa, Lahden Konsertti Holding oy:tä konkurssiin.

Maaliskuussa kaatuneella asunto-osakeyhtiöllä on omistajaltaan noin 1,5 miljoonan euron saatavat. Asuntoyhtiön tileistä tehdyn erityistarkastuksen mukaan yhtiö on kyseisellä summalla rahoittanut holding-omistajansa toimintaa ilman turvaavia vakuuksia.

Asuntoyhtiön pesäluettelossa puolentoista miljoonan euron summa on merkitty epävarmaksi saatavaksi, sillä Lahden Konsertti Holding on maksukyvytön.

Erityistarkastuksessa jätetään avoimeksi, onko Lahden Konsertti Holding oy:n rahoittaminen ollut lainkaan perusteltua velallisyhtiön oman toiminnan kannalta.

Holding-emo omisti asunto-osakeyhtiön sataprosenttisesti.

Vain osa isosta vyyhdestä

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Konsertin ja Lahden Konsertti Holdingin välinen velkasuhde on vain osa konserttitaloon tavalla tai toisella liittyvien kiinteistöyhtiöiden rahaliikennettä.

Erityistarkastuksen mukaan asuntoyhtiölle tarkoitettua rahoitusta on ainakin osittain ohjattu Lahden Konsertti Holdingin ja Kiinteistö oy Lahden konserttitalon pankkitileille.

Jälkimmäinen kiinteistöyhtiö perustettiin aikanaan hallinnoimaan konserttitalon konserttisalia ja konservatorion tiloja, kun taas asunto-osakeyhtiö keskittyi asuintornin rakentamiseen.

Ei velkoja eikä saatavia

Erityistarkastuksen tietojen mukaan rahoja liikuteltiin yhtiökolmikon välillä niin, että Kiinteistö oy Lahden konserttitalolle ei jäänyt velkoja eikä saatavia. Holding-yhtiö sen sijaan jäi velkaa asunto-osakeyhtiölle.

Konserttitalo myytiin kaksi vuotta sitten Yleisradion eläkesäätiölle.

Holding-yhtiöllä on puolestaan liikemies Mika Lehdon Revestor oy:ltä noin 2,1 miljoonan euron saatava. Revestor omistaa Lahden Konsertti Holdingista puolet, ja liikemies Pasi Tinnilän Liberi oy omistaa toisen puolen.

Asunto oy Helsingin Konsertin pesänhoitaja, asianajaja Kirsi Eksymä ei osaa vielä ottaa kantaa Revestorin ja holding-yhtiön rahaliikenteeseen.

– Meillä ei ole ollut pääsyä tällaiseen aineistoon, joten emme ole voineet sitä edes teoriassa selvittää. Meillä on ollut vain asuntoyhtiö Helsingin Konsertin kirjanpito käytettävissä.

Hallituksen jäsen ei kommentoi

Konserttitalon asunto-osakeyhtiön sekä holding-yhtiön hallituksen jäsen Pasi Tinnilä vahvistaa Revestor-saatavan olemassaolon. Hänen mukaansa kyseinen summa on ylivoimaisesti suurin, mitä Lahden Konsertti Holding on muilta yrityksiltä saamassa.

Konkurssin tehneen asunto-osakeyhtiön varoja on ESS:n tietojen mukaan siirtynyt holding-emoyhtiön kautta Revestorille. Asunto-osakeyhtiö Lahden Konsertin toissavuotisesta tilintarkastuskertomuksesta löytyy huomautus asuntoyhtiön varojen jakamisesta. Lyhyt maininta ei tosin sisällä tietoa, miksi ja kenelle varoja on jaettu.

Tinnilä ei kommentoi mahdollisia varainsiirtoja eikä hän myöskään ota kantaa siihen, miksi Revestor on saanut Lahden Konsertti Holdingilta 2,1 miljoonaa euroa.

Periaatteessa on mahdollista, että Lahden Konsertti Holdingin tuleva konkurssipesä alkaa puolestaan kovistella Revestoria rahojen kotiuttamiseksi. Asiaan tuo erikoisen lisäpiirteen, että Revestor kuuluu samaan aikaan asuntoyhtiön velkojiin.

Mika Lehto ei torstaina ollut ESS:n tavoitettavissa.

Neljä tarjokasta mukana

Lahden konserttitalon keskeneräistä asuintornia tavoittelee tällä hetkellä neljä tarjouksentekijää. Pesänhoitaja Kirsi Eksymä ei toistaiseksi halua kertoa, keitä tähän nelikkoon kuuluu.

Tarjokkaiden on syyskuun 14. päivään mennessä esitettävä konkurssipesälle selvitys, miten ne aikovat rahoittaa kaupan. Uusillekin tarjouksille on Eksymän mukaan vielä tilaa.

– Jos saan korkeamman tarjouksen kuin mikään noista neljästä niin totta kai se otetaan huomioon. Pesänhoitajan velvollisuus on löytää korkein mahdollinen hinta.

Lahden seudun toinen merkittävä kiinteistökauppa, Hollolan Pyhäniemen kartanon myynti polkee paikallaan. Kartano myydään panttina Mika Lehdon 1,5 miljoonan euron veloista Kone-yhtiön pääomistajalle Antti Herlinille.

Myyntiä hoitaneen HuoneistoForum oy:n toimitusjohtaja Jukka Ignatius myöntää kaupanteon törmänneen ongelmiin. Hän ei tässä vaiheessa ole kuitenkaan halukas kertomaan asiasta enempää.

Vielä heinäkuussa Ignatius arvioi, että kartanolle löytyy uusi omistaja kahden viikon kuluessa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi