Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kilpailu- ja kuluttajaviraston uusi pääjohtaja Leivo näkee positiivisessa luottorekisterissä ongelmia

Kirsi Leivon mukaan kuluttajansuojalakiin pitäisi saada kunnon hallinnollinen sanktio lain rikkomisesta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston uusi pääjohtaja Kirsi Leivo on aloittanut uudessa pestissään näkyvästi. Hän kehuu KKV:n työilmapiiriä erinomaiseksi. Kuva: Johanna Erjonsalo

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) uusi pääjohtaja Kirsi Leivo suhtautuu epäillen positiiviseen luottorekisteriin, jollaista oikeusministeriön tuoreessa selvityksessä esitetään Suomeen. Hänen mukaansa on suunniteltava huolella, jotta se ei pikemminkin pahenna pikavippiongelmaa.

– Siinähän luotonantaja näkee, mistä kukakin on ottanut lainaa ja kuinka paljon. Tämä toimii, jos kyseessä on vastuullinen luotonantaja, joka pitää tärkeänä, että ihminen pystyy maksamaan luottonsa takaisin. Ongelma on siinä, että tällaista voidaan pahimmassa tapauksessa käyttää jopa siihen, että markkinoidaan pikavippejä jo ongelmissa oleville.

Leivon mielestä asiaa ei ole selvityksessä otettu riittävästi huomioon.

– Jos positiivinen luottorekisteri tulee, pidän erittäin tärkeänä, että tiedon saa vain sillä hetkellä, kun luottoa ollaan myöntämässä.

Pikavippikierteet huolettavat

Ylivelkaantuminen ja erityisesti pikavippikierteet huolestuttavat Kirsi Leivoa. KKV on hänen mukaansa aktiivisesti mukana viranomaisyhteistyössä, jotta pikavippitoiminnan hillitsemiseksi löytyisi keinoja.

Leivosta olisi hyvin tärkeää, että korkokatto laajennettaisiin koskemaan kaikkia lainoja.

– Olen järkyttynyt korkosummista, joita pikavipeistä peritään.

Toisekseen hän pitää hyvänä, että oikeusministeriössä selvitetään myös pikavippien mainonnan rajoittamista. Hän on huolissaan siitä, että markkinointia kohdistetaan nuorille ja jo ongelmissa oleville.

– On viitteitä siitä, että markkinointi on hyvin aktiivista. Asialle täytyisi tehdä jotain. Pikavippikierteet aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja kansantaloudellisia ongelmia.

Yhä useampi yritys rikkoo lakia tietoisesti

Suomalaisessa kuluttajansuojassa on Kirsi Leivon mukaan ylipäätään luotettu liikaa siihen, että yritykset haluavat noudattaa lakia.

KKV:n mukaan markkinoilla toimii kuitenkin koko ajan enemmän yrityksiä, jotka rikkovat lakia tietäen ja tarkoituksellisesti.

– Ongelma on, ettei meillä ole riittäviä ennaltaehkäiseviä sanktioita. Yritykset, jotka tietoisesti rikkovat lakia tai eivät oikaise toimintaansa huomautuksella, pystyvät viivyttämään prosessia pitkään.

Leivon mukaan ongelmia on ollut esimerkiksi urheiluväline- ja huonekalualalla, joilla markkinoidaan jatkuvasti harhaanjohtavilla tarjoushinnoilla ja pitkillä alennusmyynneillä.

– Kuluttaja-asiamies on käyttänyt kaikki olemassa olevat keinonsa – neuvotellut ongelmista, määrännyt osalle yrityksistä kieltoja ja vienyt asian markkinaoikeuteen. Nämä keinot ovat kuitenkin osoittautuneet liian hitaiksi ja tehottomiksi. Myös optisella alalla on ollut samantyyppisiä ongelmia.

EU-tasolla jo työtä asian eteen

Hallinnollinen sanktio on Kirsi Leivon mukaan jo tulossa rajat ylittävään kuluttajakauppaan. Se on mukana EU:n CPC-asetuksessa (Consumer Protection Co-operation eli viranomaisten kuluttajansuojayhteistyö), joka tulee voimaan 2020.

– Olisi tärkeää, että samassa yhteydessä pantaisiin tämäkin asia kuntoon. Tasapuolisen kohtelun kannalta olisi ongelmallista, jos maan sisäistä kauppaa koskisivat eri säännöt kuin rajat ylittävää, sanoo Leivo.

Leivon mukaan KKV on mukana asiaa pohtivassa oikeusministeriön työryhmässä, joka on juuri aloittamassa työtään.

CPC-asetuksessa ei Leivon mukaan määritellä, miten tuntuva enimmäisrangaistuksen pitäisi olla.

Keväällä julkistetussa New Deal for Consumers -aloitteessa ("uusi sopimus kuluttajille") enimmäissakoksi on kaavailtu vähintään neljää prosenttia liikevaihdosta.

Kirsi Leivo ei ota vielä kantaa siihen, minkä suuruinen rangaistus olisi sopiva.

– Kilpailupuolella haaste on, että kun kartellit tavoittelevat niin valtavia voittoja, sanktion täytyy olla hirveän suuri, että se ennaltaehkäisisi tätä taloudelliseen rikollisuuteen verrattavaa toimintaa. Kilpailupuolella sanktio on tällä hetkellä enintään kymmenen prosenttia yrityksen liikevaihdosta. Kuluttajapuolella esimerkiksi neljän prosentin enimmäismäärä voisi olla sopiva.

Pitkän linjan kilpailu-virastolainen

Kirsi Leivo (s. 1968) aloitti 1. syyskuuta Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtajana.

Leivo seuraa tehtävässä eläkkeelle jäänyttä Juhani Jokista.

Uusi pääjohtaja tulee talon sisältä: Leivo aloitti Kilpailuviraston johtajana vuonna 2001.

Ennen KKV:oon siirtymistään Leivo on työskennellyt asianajotoimistossa ja Euroopan komission oikeudellisella osastolla kilpailuasioiden parissa.

Leivo on taustaltaan juristi: hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1992, suoritti College of Europessa LL.M.-tutkinnon vuonna 1994 ja eMBA -ohjelman vuonna 2011.

Leivo on aloittanut pääjohtajana näkyvästi ottamalla julkisesti kantaa muun muassa kartellien kovemman sanktiotason puolesta. Hän näkee kuluttajien edun ajamisen julkisuudessa tärkeäksi osaksi pääjohtajan työtä.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi