Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomalaiset istuvat tai pötköttävät liikaa – liikuntasuosituksiin tulossa muutos, jossa korostetaan kaikenlaisen liikunnan merkitystä.

Viidesosa tutkimukseen osallistuneista aikuisista täytti kestävyysliikuntasuosituksen. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Keveäkin arkiliikunta ja lisäaskeleet on parempi kuin olla kokonaan liikkumatta. Tällä ajattelulla yritetään nyt saada suomalaisia ylös ja liikkeelle.

UKK-instituutin liikuntaraportin mukaan suomalaiset istuvat ja pötköttävät makuulla. Sekä aikuiset että lapset ja nuoret istuvat tai ovat makuuasennossa yli puolet valveillaoloajastaan, tasaisesti pitkin päivää.

Aikuisille kertyy reipasta liikuntaa päivässä keskimäärin 42 minuuttia ja rasittavaa muutama minuutti. Vain joka viides tutkimukseen osallistuneista noudatti kestävyysliikuntasuositusta eli harrasti kestävyystyyppistä liikuntaa ainakin kolmena päivän viikossa yhteensä vähintään 2,5 tuntia.

Erikoistutkija Pauliina Husu toteaa, että muustakin kuin lenkkareissa ja urheilutrikoissa viilettämisestä on hyötyä: portaat ylös kävellen, lähikirjastoon kävellen eikä autolla.

Myös elinympäristöllä on merkitystä.

– Onko kodin ympärillä lähiliikuntapaikkoja ja turvallisia kävely- ja pyöräteitä. Entä onko työpaikoilla mahdollisuus peseytymiseen ja vaatteiden vaihtoon, Husu sanoo.

Hänen mukaansa myös liikuntasuosituksiin on tulossa muutos, jossa minuuttien mittaamisen sijaan korostetaan kaikenlaisen liikunnan merkitystä.

Liikuntaraportti koostuu kahdesta osasta. Tuorein osa kuvaa aikuisten fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Lapsia ja nuoria koskeva osuus on vuodelta 2016.

Lapset ja nuoret istuivat tai makasivat hereilläoloajastaan keskimäärin 7 tuntia ja 27 minuuttia. Istumisen määrä kasvoi tasaisesti iän myötä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi