Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rauno Bottakselle yrittäjäpalkinto vuosikymmenten työstä - minilomillaan hän lentää usein maailmalle katsomaan poikansa Valtterin formulakisoja

Rauno Bottas sai 27 vuotta sitten tarpeekseen edustajan työstä, jossa auton mittariin kertyi hurja määrä kilometrejä. Hän päätti perustaa siivous- ja kiinteistöhuoltoyrityksen.

Toimistossa voi välillä suunnitella seuraava minilomaa Valtteri Bottaksen kisoja katsomaan. Kuva: Sami Lettojärvi

Kymmenen vuoden reissaamisen jälkeen Rauno Bottas oli valmis uuteen. Edustajan työssä auton mittariin oli kertynyt huima määrä kilometrejä, joiden määrää Bottas ei enää välittänyt kasvattaa.

Siivouskoneiden edustaminen ja myyminen toi yritysidean: Bottas perusti siivous- ja kiinteistöhuoltoyrityksen TipTop Toimet -siivous- ja kiinteistöhuoltoyrityksen. Elettiin vuotta 1991. Tänään Bottas palkitaan Nastolan vuoden yrittäjänä.

– Olen iloinen, että uskalsin lähteä yrittämään. Se oli silloin loistava vaihtoehto kiertämiselle. Vaikka päiville kertyi pituutta, sain olla enemmän perheen kanssa. Lapsemme Valtteri ja Laura olivat silloin ihan pieniä, Rauno Bottas kertoo.

Yritys aloitti muutaman hoitamalla muutaman yrityksen siivouksen. Kasvua tuli vähitellen. Ensin Rauno Bottas hoiti kaiken yksin, parin vuoden kuluttua hänen silloinen puolisonsa irtisanoutui palkkatöistään ja tuli mukaan yritykseen. Kului vielä muutama vuosi, kunnes Bottas uskalsi palkata ensimmäisen työntekijänsä.

– Se oli jännä paikka.

Ruohonleikkuu ja muut kiinteistöhuoltotyöt ovat Rauno Bottakselle mieluisia töitä. Kuva: Sami Lettojärvi

Käsillä tekeminen on mahtavaa

Nyt yrityksessä työskentelee 10–12 ihmistä. Asiakkaissa on paljon teollisuusyrityksiä, toimistoja ja liiketiloja. Suurin osa on sopimusasiakkaita, joiden tilat TipTop Toimet siivoaa säännöllisesti.

Yritys hoitaa myös kiinteistöhuoltoa, joka on Rauno Bottaksen vastuulla. Hänellä tuntuu olevan intohimoinen suhde ruohonleikkuuseen ja lumitöihin.

– On aivan mahtavaa, kun saa käsillään näkyvää aikaiseksi. Lähden mielelläni vaikka aamulla ennen viittä ulkotöihin.

Bottas on vuosien saatossa oppinut, että mieluisten töiden kanssa kannattaa silti hillitä itsensä. Vaikka tekisi mieli hoitaa kaikki tiedossa olevat työt heti, ei työpäivää kuitenkaan kannata venyttää kellon ympäri kovin usein.

Bottas tuuraa myös siivoustyöntekijöidensä lomia ja rientää hätiin, jos joku sairastuu. Siivoustyöntekijöitä ei ole helppo löytää: monet alan yrityksen kärsivät jatkuvasta työvoimapulasta.

– Palkkaan mielelläni ihmisiä, jotka haluavat sitoutua pitkään työsuhteeseen. Meillä on onneksi sellaisia ollutkin.

Valmiina keikalle. Rauno Bottas perusti yrityksensä 90-luvulla, kun lapset Valtteri ja Laura olivat pieniä. Kuva: Sami Lettojärvi

Oikeassa Hong Kongissa

Yrittäjän paperitöitä Bottas ei pane pahakseen. Apuna hän käyttää tilitoimistoa.

– Kävin jo alkuaikana yrittäjäkurssin, jolloin huomasin, että ei yrittämisen byrokratia mitään rakettitiedettä ole. Ja apua on helposti saatavissa. Nykyisin netistä on paljon apua jopa siivousaineiden valinnassa.

Kirjoituspöytätöitä varten Bottas on varannut kotitalostaan Villähteellä yhden huoneen. Toimiston seiniä kiertävät pojan, formulakuski Valtteri Bottaksen, palkinnot. Yhdellä seinällä on iso maailmankartta, jonne Rauno Bottas on pistellyt paljon nuppineuloja.

– Tässä on kaikki paikat, joissa olen käynyt katsomassa Valtterin ajoja. Matkat ovat täydellistä irtiottoa arjesta.

Lue myös: F1-ammattilainen Valtteri Bottas on ylpeä nastolalaisuudestaan - "Passissa lukee Nastola"
 

Yrittäjä vastaa kuitenkin puhelimeensa myös matkoilla. Kerran Bottas kertoi olevansa Hong Kongissa, ja tuttu ilmoitti myös olevansa lähellä Lahden Paavolaa, joten kahvilla käynti varmaan onnistuisi.

– Pääsin sanomaan, että olen kyllä ihan oikeassa Hong Kongissa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi