Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Päijänteen pinta on alhaalla ja laskee yhä

Vielä ei olla vuosien 2002-2003 kuivuusjakson tasolla, Suomen ympäristökeskus kertoo

Vesi on hävinnyt laitureiden alta Päijänteellä. Kuva: Pirjo Kamppila

Kuiva kesä näkyy suurissa järvissä. Esimerkiksi Päijänteen vedenpinta oli elokuun lopussa 16 senttiä keskimääräistä alempana. Pinta laskee syyskuun aikana vielä 15–25 cm ja samalla ero ajankohdan keskitasoon kasvaa, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Päijänteen säännöstelypadon ja Kalkkisen kanavan juoksutusluukut ovat kiinni, joten vesi virtaa nyt pelkästään Kalkkisen luonnonkoskesta.

Muidenkin säännösteltyjen järvien pinnan laskua on hillitty koko kesän ajan maltillisilla juoksutuksilla, ja juoksutukset jatkuvat edelleen pieninä.

Vedenpintojen lasku jatkuu silti syyskuussa.

Vesijärven vedenpinnan vaihtelu on varsin pientä Päijänteeseen verrattuna. Nyt ollaan muutama sentti keskimääräistä alempana.

Järvien vedenkorkeuden vuosivaihtelu on ollut jo paikoin ennätyksellisen suurta, kun kevään harvinaisen korkeat vedenkorkeudet ovat vaihtuneet harvinaisen alhaisiin lukemiin.

tä-Suomessa ja Lapissa järvien vedenpinnat ovat tavanomaisissa vedenkorkeuksissa tai hieman niiden yläpuolella. Saimaa on vielä hieman keskitasoa korkeammalla, mutta laskee nopeasti.

Aineisto STT
Pirjo Kamppila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi