Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Haluaisitko opiskella rakennusinsinööriksi tai ensihoitajaksi Lahdessa? Toive saattaa toteutua jo lähivuosina

Lahden ammattikorkeakoulu Lamkin ja Saimaan ammattikorkeakoulun fuusio on todennäköinen. Mahdollisella yhdistymisellä haetaan kasvua ja erottumista kilpailluilla markkinoilla.

Kaupunkineuvos Kari Salmi kuuluu Lamkin hallitukseen. Hän asui 70 vuotta Lahdessa, ja on sitä mieltä, että vaikka Lamkin ja Saimaan välissä on maantieteellisesti matkaa, ammattikorkeakoulujen opintokokonaisuudet voivat palvella toisiaan. Kuva: Elena Liseytseva

Ehkä jo vuonna 2020 Lahdessa voi opiskella rakennusalan tai ensihoidon ammattilaiseksi. Lahden ammattikorkeakoulu Lamk ja Saimaan ammattikorkeakoulu yhdistyvät hyvin todennäköisesti yhdeksi uudeksi korkeakouluksi seuraavien vuosien aikana. Lopullisesti fuusion valmistelun aloittamisesta päättävät korkeakoulujen hallitukset, jotka kokoontuvat syyskuun viimeisellä viikolla.

– Lamk tekee tällä hetkellä paljon sellaista, mitä muutkin ammattikorkeakoulut jo tekevät. Jotta pärjää markkinoilla, pitää iskeä etukenossa, ohi muiden. Jos Lamk haluaa tarjota jotain uutta, se tarvitsee ehdottomasti kumppanin. Ja Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa olisi kehitetty yhteistyötä joka tapauksessa, sanoo Lamkin hallituksen jäsen, kaupunkineuvos Kari Salmi.

– Henkilökohtaisesti suhtaudun fuusioon hyvin myönteisesti, mutta hallitukset päättävät asiasta.

Salmen mukaan Lamkilla ja Lappeenrannassa sekä Imatralla toimivalla Saimaan ammattikorkeakoululla on jo valmiiksi erittäin hyvät välit.

– Fuusioon ei liity mitään valtapyrkimyksiä, eikä Lahden tai Lappeenrannan tarvitse ajatella, että kummaltakaan viedään nyt jotain pois. Tarkoitus on luoda opiskelijoiden näkökulmasta entistä vetovoimaisempi korkeakoulu, sanoo helsinkiläinen Salmi, joka asui 70 vuotta elämästään Lahdessa ja toimi Lahden kaupunginjohtajana 1995–2003.

"Isompi henkilöstö voisi tarjota entistä laadukkaampaa opetusta"

Mahdollisella fuusiolla haetaan kasvua, sanoo Juha-Matti Saksa, joka on kummankin korkeakoulun hallituksen puheenjohtaja. Saksa arvioi, että jos ammattikorkeakoulut yhdistyvät, toiminta tehostuu 10–20 prosenttia nykyisestä. Lamkin rehtori Turo Kilpeläisen mukaan fuusion jälkeen käytössä olisi nykyistä isompi henkilöstöreservi, joka voisi tehdä yhteistyötä ja tarjota näin entistä laadukkaampaa opetusta.

– Kumpikin voi tarjota toisilleen sellaisia opintokokonaisuuksia, joita toisella ei ole. Saimaa saisi meiltä ICT-alan koulutusta, joka heiltä nyt uupuu, Kilpeläinen sanoo.

Hän uskoo, että uusi korkeakoulu olisi niin vetovoimainen kokonaisuus, että se imisi opiskelijoita muualtakin kuin vain Päijät-Hämeestä. Tällä hetkellä suuri osa Lamkin opiskelijoista tulee Lahden alueelta.

Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen aloitti pestissä maaliskuussa, ja on jo nyt isojen muutosten edessä. Hän kannattaa Lamkin fuusiota Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa. Kuva: Mirja Hussain

Mitä tulee lähiopetuksen järjestämispaikkoihin, niistä puhuminen on Saksan mukaan liian aikaista.

– Verkko-opetusta hyödynnetään monella alalla. Eikä se ole Saimaalta pois, jos Lahdessa koulutetaan rakennusinsinöörejä, Saksa sanoo.

Fuusion uskotaan auttavan kummankin alueen työnantajia sopivan työvoiman löytämisessä. Kilpeläisen mukaan esimerkiksi rakennus- ja ICT-alalla on kovaa nostetta, mutta työnantajilla ei ole tarpeeksi pätevää työvoimaa.

– Yritykset saisivat fuusion jälkeen sellaista työvoimaa, jota ne eivät muualta saa, Kari Salmi sanoo.

Fuusio-sana hirvittää ihmisiä, mutta irtisanomisia ei ole suunnitteilla

Entä säästöjen määrä, jos ja kun fuusio toteutuu?

– Emme ole laskeneet tätä säästöjen kautta. Yt-neuvotteluja emme suunnittele. Mutta mahdollista fuusiota ei pystyttäisi toteuttamaan, jos Lamk ei olisi aloittanut nyt käynnissä olevia yt-neuvotteluja, Saksa sanoo.

Myös Kilpeläinen sanoo, ettei fuusio tarkoita irtisanomisia. Hänen mukaansa Lamkin tämänhetkiset säästötavoitteet, 2,5 miljoonaa euroa vuodessa, ovat oma, fuusiosta irrallinen asia. Yt:t on tarkoitus saada päätökseen lokakuun alussa, ja päätöksiä tehdään tällä tietoa 10. lokakuuta.

"Pohdinnassa on käynyt päivänselväksi, että Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulujen voimat kannattaa yhdistää fuusiolla. Korkeakoulukentän kiristyvässä kilpailutilanteessa fuusio on meille henkivakuutus", sanoo Saimaan amk:n rehtori Anneli Pirttilä. Kuva: Teemu Leinonen

– Tietenkin fuusiossa on aina riskinsä. Tiedossamme on oma taloustilanteemme ja sen tuomat haasteet. Fuusio-sana hirvittää ihmisiä, ja juuri siksi kerromme yhdistymissuunnitelmasta jo nyt etukäteen, ennen hallituksien kokouksia. Menettely on yritysmaailmassa poikkeuksellinen, mutta haluamme avointa keskustelua aiheesta, Kilpeläinen kertoo.

Saksan mielestä suurin riski fuusion toteutuessa olisi se, ettei mikään muutu.

– Olisi kamalaa, jos fuusio jäisi vain hallinnolliseksi ratkaisuksi. Mutta tunnen kummankin korkeakoulun väkeä, ja henki on se, että nyt kääritään hihat ja ruvetaan hommiin.

Lamkin henkilökunta ei yllättynyt tiedosta, mutta hämmennystä on ilmassa

Lahden ammattikorkeakoulun henkilöstö otti fuusiouutiset vastaan maanantaina kaksijakoisissa tunnelmissa. Taina Heininen-Reimi, Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n pääluottamusmies Lamkissa, kertoo, että toisaalta tieto mahdollisesta fuusiosta ei tullut täysin yllätyksenä, mutta toisaalta ihmiset ovat hämmentyneitä.

– Lamkissa on päällä yt:t ja muutto Mukkulaan. Reaktiot ovat toki yksilöllisiä, mutta totta kai työntekijät miettivät, mitä muutos tuo tullessaan jos ja kun se toteutuu.

Vaikka Lamkin rehtori Turo Kilpeläinen ei ole varoitellut irtisanomisista fuusion toteutuessa, yt:t seuraavat mahdollista fuusiota joka tapauksessa.

– Ne on pakko järjestää kun rakenne muuttuu, mutta niiden syy ei silloin olisi taloudelliset ja tuotannolliset syyt.

Heininen-Reimi kertoo kuulleensa, että Xamkin muodostuessa "toimintoja tehostettiin". Savon Sanomat uutisoi taannoin, että vuoden 2016 lopulla Xamk irtisanoi 30 työntekijää.

– Jokainen fuusio on tietysti omansalainen, mutta tällä hetkellä meille tärkein hoidettava asia ovat nämä meneillään olevat yt:t. Säästökohteet eivät ole vielä selvillä, Heininen-Reimi sanoo.

Lamkissa ollaan nyt odottavalla mielellä. Heininen-Reimi sanoo, että opiskelijoille mahdollisesta fuusiosta on selvää hyötyä. Hän uskoo varsinkin ensihoidon kiinnostavan monia koulutusvaihtoehtona.

– Toivottavaa on, että opetuksen laatu paranee, hän sanoo viitaten Kilpeläisen lausuntoon.

Kuva: Anssi Hietamaa

Grahn-Laasonen: "Tärkeää, että henkilöstö ja opiskelijat ovat jatkopohdinnassa tiiviisti mukana"

Saksa sanoo koulutuspolitiikan olevan muutoksessa. Aiemmin hyvin aluepoliittisesti orientoituneet korkeakoulut haluavat nyt tehdä korkeakoulupoliittisia päätöksiä ja ”palvella koko Suomea”.

– Lamkissa ja Saimaan amk:ssa on poikkeuksellisen rohkeaa väkeä. Ihmettelen, miksei tätä ole tehty jo aiemmin. Muualla Suomessa ollaan varovaisempia ainakin meidän suuntaamme. Tietääkseni missään muualla ei valmistella vastaavaa korkeakoulufuusiota, Saksa sanoo.

Viimeisin ammattikorkeakoulujen fuusio tapahtui vuoden 2017 alussa, kun Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (Kyamk) yhdistyivät uudeksi korkeakouluksi nimeltä Xamk.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo, että Lamkin ja Saimaan fuusioajatus on lähtenyt heiltä itseltään.

– On tärkeää, että johtotähtenä on koulutuksen laatu ja saavutettavuus. Ja se, että jatkopohdinnassa henkilöstö ja opiskelijat ovat tiiviisti mukana.

Parhaillaan lausuntokierroksella on lakimuutos, jossa Lappeenrannan teknillisen yliopiston nimi muuttuisi Lappeenrannan-Lahden teknilliseksi yliopistoksi.

– Se tekee Lahdesta yliopistokaupungin. Tämä on paitsi iso asia Lahdelle, myös yliopiston oma toive, joka kuvaa yliopiston halua vahvistaa läsnäoloaan Lahdessa. Ammattikorkeakoulujen fuusioaikeita on pohdittava nyt osana tätä kokonaisuutta. Hienoa, että yliopistolla ja ammattikorkeakouluilla on selvä oma visio ja halua katsoa pidemmälle tulevaisuuteen, Grahn-Laasonen sanoo.

Mitä tapahtuu seuraavaksi

Lamkin ja Saimaan fuusio?

Kaikki LUT-konsernin hallitukset kokoontuvat 24.–25.9. Tuolloin päätetään, alkaako fuusion valmistelu.

Jos fuusiolle näytetään vihreää valoa, marraskuussa on vuorossa neuvottelut opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Riippuen ministeriön kannasta, fuusiolle haetaan strategista kehittämisrahaa.

Mahdollinen fuusio toteutuisi aikaisintaan vuoden 2020 alusta.

Kummatkin korkeakoulut kuuluvat LUT-konserniin, johon kuuluu myös Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Yhdistyneen uuden ammattikorkeakoulun omistaisi kokonaan LUT-konserni.

Jos fuusio toteutuu, Saimaan AMK ja LAMK olisivat yhdessä Suomen kuudenneksi suurin ammattikorkeakoulu ja toiminnassaan Suomen kansainvälisin ja eniten julkaisuja tuottava yksikkö.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi