Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Keski-ikäiset kansanedustajat hypänneet junasta ulos

Moni konkariedustaja asettuu ehdolle kuten eduskunnassa 43 vuotta istunut Ilkka Kanerva.

Eduskunnassa pisimpään istunut kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) aikoo asettua ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Kuva: Mauri Ratilainen

Julkisuudessa on kerrottu useaan otteeseen kuinka muutama konkaripoliitikko jättää eduskunnan. Siinä ei pitäisi olla mitään ihmettelemistä, että pitkän ja vaativan päivätyön yhteiskunnallisissa tehtävissä tehneet konkariedustajat jättävät eduskunnan.

Suurempaa meteliä tulisi pitää siitä, miksi yhdeksän parhaassa työiässä olevaa kansanedustajaa on pudottanut kintaat kesken vaalikauden. Eduskunnasta ovat eronneet tällä vaalikaudella Carl Haglund, 39, (r.), Olli Rehn, 56, (kesk.), Paula Lehtomäki, 45, (kesk.), Nasima Razmyar, 33, (sd.), Alexander Stubb, 50, (kok.), Hanna Mäntylä, 43, (ps.), Outi Mäkelä, 44, (kok.), Sanna Lauslahti, 52, (kok.) ja Susanna Huovinen, 45, (sd.).

Keskustan Elsi Katainen, 51, ja Mirja Vehkaperä, 42, sekä Pirkko Ruohonen-Lerner, 61, lähtivät europarlamenttiin. Paavo Väyrynen, 72, tuli europarlamentista eduskuntaan ja vei Mikko Kärnän (kesk.) paikan.

Toimintatavat veivät ulos

Kansanedustajan postin vaihtaminen vaativiin yhteiskunnallisiin tehtäviin on ymmärrettävää, kuten Rehnin valinta Suomen Pankin pääjohtajaksi ja Stubbin nimittäminen Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Muiden luopujien kohdalla kysymysmerkkejä on enemmän.

Kysymys on myös politiikan toimintatavoista, joihin konkariedustajatkin ovat viitanneet. Huovinen perusteli lähtöään sillä, että politiikkaan on tullut piirteitä, joista hän ei pidä, ja joiden keskellä hänen on välillä ollut raskasta päivittäin työskennellä. Hän tarkoitti ihmisiä vähättelevää ja loukkaavaa puhetta, jopa suoranaista rasismia.

Puolueen turvahahmoja

Sen sijaan yli 65-vuotiaita luopujia on melko vähän, kahdeksan kansanedustajaa: Pertti Salolainen (kok.), Lauri Ihalainen (sd.), keskustan Seppo Kääriäinen, Niilo Keränen ja Tapani Tölli sekä sinisten Pentti Oinonen, Lea Mäkipää ja Martti Mölsä.

Salolainen, Kääriäinen ja Tölli ovat tehneet todella pitkän edustajauran, joten heidän lähtönsä on herättänyt huomiota samoin kuin heidän kriittiset lausuntonsa politiikan nykymenosta.

– Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää. Mutta plusmerkki kääntyy lopunperin päällimmäiseksi, Kääriäinen kirjoitti blogissaan.

Tölli puolestaan listasi lähtönsä syyksi Helsingin Sanomien haastattelussa seuraavat asiat: Politiikasta on tullut pinnallisempaa. Pitkäjänteisyys on kadonnut. Päätöksentekokyky on heikentynyt. Mielikuvista on tullut faktoja tärkeämpiä. Politiikkaa ja politiikan journalismia vaivaa historiattomuus.

Kääriäistä ja Tölliä on luonnehdittu keskustassa politiikan turvahahmoiksi, joilla on iso merkitys puolueessa. Ihalainen kuuluu samaan sarjaan ja on myös kerännyt ääniä yli puoluerajojen.

Alatalon Viimeinen juna

Vaikka muutama konkari luopuu, ainakin keskustassa on tarjolla useita iäkkäämpiä ehdokkaita. Eero Reijonen, 71, Olavi Ala-Nissilä, 69, Esko Kiviranta, 69 ja Martti Talja, 67 ovat ehdolla. 36 vuotta eduskunnassa istunut Sirkka-Liisa Anttila, 74, haluaa nähdä sote-uudistuksen lopputuloksen ennen ratkaisuaan.

– Työ kiinnostaa, olen terve ja kieltämättä 10 vaalikausi olisi kruunu uralle, Anttila sanoo.

Myös Pekka Puska, 73, pohdiskelee tilannetta vuoden lopulle saakka. Mikko Alatalo, 67, kertoo oman ratkaisunsa 9. syyskuuta.

– Julkaisen silloin myös jäähyväislevyni Viimeinen juna, Alatalo kertoo.

Myös keskustan Mauri Pekkarisen, 70, Timo Kallin, 71 ja Kauko Juhantalon ratkaisua odotetaan alkusyksystä.

Kanerva ehdolle

Eduskunnassa pisimpään istunut kansanedustaja, vuonna 1975 eduskuntaan noussut kokoomuksen Ilkka Kanerva, 70, sen sijaan asettuu ehdolle.

Myös SDP:n Erkki Tuomioja, 72, ja Eero Heinäluoma, 63, hakevat jatkokautta eduskuntaan.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi