Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran tuomio aleni hieman – keräsi hovin mukaan lähes 400 000 luvatta

Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran tuomio rahankeräysrikoksesta aleni hieman Helsingin hovioikeudessa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran tuomio rahankeräysrikoksesta aleni hieman Helsingin hovioikeudessa perjantaina. Rukosystävät-yhdistyksen puheenjohtajana toimineen Jalovaaran tuomio alennettiin seitsemään kuukauteen ehdollista, kun käräjäoikeus oli tuominnut kahdeksan kuukautta.

Tuomio aleni hovioikeuden mukaan, koska lupaehtojen vastaisesti käytettyjen varojen määrä oli pienempi kuin mihin käräjäoikeus oli päätynyt. Käräjäoikeuden laskeman 577 000 euron sijasta hovioikeus katsoi väärinkäytetyn rahamäärän olleen 395 000 euroa.

Tuomio rahakeräysrikoksesta aleni kahdeksasta kuukaudesta seitsemään myös yhdistyksessä vastuuasemassa olleen miehen kohdalla.

Mies ja Jalovaara käyttivät hovioikeuden mukaan vuosina 2009–2013 Rukousystävät-yhdistyksen rahankeräyksellä saamia varoja vastoin rahankeräyslupien ehtoja. Varoja meni oikeuden mukaan muun muassa Jalovaaran palkkoihin ja yhdistyksen taloushallinnosta vastanneen henkilön yritykseltä ostettuihin hallintopalveluihin.

Kerättyjä varoja ei olisi saanut käyttää palkkoihin

Lupaehtojen mukaan keräysvarat piti käyttää eri puolilla maata järjestettäviin rukousiltatapahtumiin ja eräisiin avustuskohteisiin. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että yhdistyksen hallinto- ja toimistokulujen maksaminen rahankeräysvaroilla oli lupaehtojen vastaista menettelyä.

Yhdistys sai rahaa luvanvaraisen rahankeräyksen lisäksi kirkoissa kerättävillä kolehdeilla.

Jutussa riideltiin muun muassa siitä, missä määrin yhdistyksen Jalovaaralle maksamia palkkoja voitiin pitää rukousiltatapahtumien järjestelykustannuksina.

Hovioikeus päätyi käräjäoikeuden tavoin siihen, että Jalovaara teki merkittävässä määrin muutakin työtä kuin järjesti rukousiltatapahtumia. Hän muun muassa teki mediatyötä, sairaalakäyntejä ja matkoja ulkomaille sekä osallistui seminaareihin.

Yhdistys järjesti vuosittain kymmeniä rukoustapahtumia eri puolilla Suomea. Jalovaaran työ oli esimerkiksi kriisitilanteessa olevien ihmisten kohtaamista. Rukousystävät perustettiin vuonna 2001.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi