Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomalaisten poliittinen osallistuminen aktiivisempaa paperilla kuin todellisuudessa

Viime presidentinvaaleissa äänesti 70 prosenttia äänioikeutetuista. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Äänestysikäisistä suomalaisista 88 prosenttia kertoi loka-tammikuussa aikovansa äänestää tulevissa presidentin- tai eduskuntavaaleissa, selviää Tilastokeskuksen tilastoista. Aikomus äänestää oli todellista äänestysaktiivisuutta selvästi suurempaa, sillä viime presidentinvaaleissa äänesti 70 prosenttia äänioikeutetuista.

Yrittäjistä ja ylemmistä toimihenkilöistä peräti 95 prosenttia kertoi äänestävänsä. Vähiten halukkaita vaikuttamaan olivat työttömät, jotka 78 prosentin osuudellaan olivat hekin todellista äänestysaktiivisuutta valppaampia. Äänioikeutetuista alle 25-vuotiaista 84 prosenttia sanoi suuntaavansa vaaliuurnille.

Vaaleissa äänestäminen on kuitenkin selvästi laajin yhteiskunnallisen vaikuttamisen muoto Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan vain muutama prosentti suomalaisista osallistuu mielenosoituksiin.

Sen sijaan kolmannes on osoittanut tukeaan rahalahjoituksilla ja joka neljäs allekirjoittanut kansalais- tai kuntalaisaloitteen. Yleisintä vetoomuksen tai aloitteen allekirjoittaminen oli nuorten naisten keskuudessa.

Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksen tiedot on kerätty loka-tammikuussa käyntihaastatteluina ja verkko- tai postikyselyinä. Tutkimukseen osallistui yli 7 000 ihmistä.

Ay-aktiivisuus hiipunut selvästi

Tilastokeskuksen mukaan yhdistys- tai seuratoimintaan oli edellisvuoden aikana osallistunut yli puolet suomalaisista. Luku on pysytellyt samalla tasolla jo 1980-luvusta. Eläkeikäisten osallistumisprosentti on kuitenkin kasvanut edellisestä tutkimuksesta, joka toteutettiin vuonna 2002.

Miehet osallistuivat tavallisimmin urheiluseurojen ja maanpuolustusjärjestöjen toimintaan. Naiset osallistuivat miehiä aktiivisemmin esimerkiksi uskonnollisten yhdistysten, kulttuuri- ja taideyhdistysten toimintaan sekä koulujen ja päiväkotien vanhempaintoimintaan.

Ammatillinen yhdistystoiminta on hiipunut selvästi ensimmäisestä 1980-luvulla tehdystä tutkimuksesta. Tuolloin neljännes suomalaisista oli osallistunut ay-toimintaan. Nyt luku on ainoastaan kuusi prosenttia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi