Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sote-uudistus venyy, mutta rahat pysyvät

Saarikko korostaa: "Haluamme viestiä maakuntiin, että työtä kannattaa jatkaa."

Pperhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko korostaa, että pienimpiä vanhempainpäivärahoja nostetaan. Kuva: Heikki Saukkomaa

Sote-uudistuksesta vastuussa oleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) iloitsee siitä, että maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelurahat, 211 miljoonaa euroa, säilyvät ensi vuoden budjetissa, vaikka uudistus siirtyy vuoteen 2021.

– Se on poliittisesti erittäin tärkeä viesti, Saarikko sanoo ja jatkaa:

– Haluamme viestiä kuntiin, sairaanhoitopiireihin ja valmisteleviin maakuntiin, että työtä kannattaa jatkaa ja hallitus on sitoutunut uudistuksen läpivientiin.

Saarikko pitää tärkeänä, että väliaika käytetään palvelujen parantamiseen, vaikka hihat on kääritty sote-uudistusta varten.

Saarikko kertoo, että alivaltiosihteeri Päivi Nergin koolle kutsuma maanantainen sote-tilaisuus oli virkamiesten vetämä tilaisuus. Siinä kerrottiin, ettei hallituksen sote-mallin lisäksi ole loppumatonta liutaa muita malleja.

Saarikon mukaan perusturvaa on nostettu

Saarikko torjuu vasemmistoliiton ja vihreiden kritiikin siitä, ettei hallitus ollut valmis nostamaan perusturvaa.

– Olen tästä jyrkästi eri mieltä, jos kaikkein pienimpiä vanhempainpäivärahoja ja alimpia sairauspäivärahoja nostetaan 80 eurolla kuussa. Minusta se on merkittävä perusturvan parannus.

Saarikon mukaan tämä koskee noin 15 000:ta perhettä. Toisena merkittävänä uudistuksena hän pitää lapsiperheiden kotiapuun ja ennaltaehkäisevään työhön tehtävät 25 miljoonan euron satsaukset. Hän kehottaa kuntia muuttamaan palvelukäytäntöjään ja satsaamaan perhetyöntekijöihin.

– Suuri huoleni on se, kohdistavatko kunnat oikeasti lisärahan sinne mihin hallitus ne tarkoittaa, Saarikko sanoo.

Perheiden yhdenvertaisuutta vahvistetaan

Kolmantena Saarikko mainitsee perheiden yhdenvertaisuuden vahvistamisen. Adoptio- ja monikkoperheiden asemaa parannetaan. Lapsesta yksin huolehtivalle äidille myönnetään oikeus isyysrahaa vastaaviin vanhempainpäivärahapäiviin ja adoptiovanhemman vanhempainrahakautta pidennetään.

Saarikko iloitsee, että rintamaveteraaneille mahdollistetaan samat kotipalvelut kuin sotainvalideille.

– Tähän asti 90-vuotiaat kunniakansalaiset ja sodankäyneet ovat olleet kahta joukkoa. Nyt he saavat yhtäläiset palvelut.

Saarikko pitää merkittävänä myös sitä, että nyt korjataan yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturvaa.

Saarikon mukaan budjettiraamit sanelivat sen, ettei nyt voitu tehdä kalliita uudistuksia, vaikka esimerkiksi syntyvyyskeskustelu käy vilkkaana. Saarikko torjuu ajatukset, että lapsilisää maksettaisiin vanhempien tulojen mukaan. Hän kysyy, miksi lapsiperheiden kohdalla keskustellaan aina siitä, että otetaan joltakin jotain pois.

Ei kantaa oleskeluluvan menettäneiden kotikunta-asiaan

Uutissuomalainen kertoi tiistaina kotikuntaongelmasta. Kunnat ovat kritisoineet sitä, että oleskeluluvan menettäneet ovat oikeutettuja kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin, koska väestörekisterin mukaan heillä on silti kotikunta. Saarikko kertoi, että asia on hänelle vieras, joten hän ei ottanut kantaa siihen, kuka on oikeutettu kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin ja pitäisikö kotikuntalakia muuttaa niin, että oleskeluluvan menettäneiltä poistettaisiin kotikuntaoikeus.

– Kuulostaa asialta, joka pitää viedä hallituksen maahanmuuttoministerityöryhmään, Saarikko sanoo.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi