Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uusi arkkipiispa Tapio Luoma pitää todennäköisenä, että kirkko sallii ennen pitkää samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen

Kirkkoa on repinyt viime aikoina kysymys samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Luoma uskoo, että kirkko tulee tulevaisuudessa hyväksymään myös homoparien vihkimisen. Hänen mukaansa pappeja ei voida kuitenkaan pakottaa vihkimisiin.

Tapio Luoma toimii ensimmäistä kertaa puheenjohtajana Lahdessa järjestetyssä piispainkokouksessa. Kuva: Aku Isotalo

Tapio Luoman pesti evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispana alkoi kolme kuukautta sitten. Tällä viikolla oli vuorossa Lahdessa järjestetty piispainkokous, jossa Luoma toimii ensi kertaa puheenjohtajana.

Espoon hiippakunnan piispan virassa aiemmin toimineen Luoman mukaan totuttelu arkkipiispan rooliin on vienyt aikaa.

– Arkkipiispa ei voi kevyesti letkautella, vaan hänen kaikki sanomisensa julkisuudessa ovat yhtä painavia.

Edellisen arkkipiispan Kari Mäkisen kaudella kirkko profiloitui Luoman mukaan pienen ihmisen puolustajaksi. Lähimmäisenrakkaus on kirkon ohjenuora myös uuden arkkipiispan kaudella.

Erimielisyys ei rassaa minua, vaan pikemmin ajatus siitä, että olemmeko kadottamassa kyvyn tulla toimeen toistemme kanssa. Arkkipiispa Tapio Luoma

– Yhteiskunnallinen eriarvoistuminen on iso kysymys, jonka lieventäminen on kirkonkin tehtävä.

Kirkon tärkein tehtävä on kuitenkin Luoman sanojen mukaan kohdata ihminen Jumalan rakkaudella. Tälle pohjalle hän on asettanut myös omat päämääränsä arkkipiispana.

– Haluan alleviivata kirkon luonnetta hengellisenä yhteisönä ja vahvistaa Suomessa asuvien tietoisuutta siitä, mitä kristillinen usko on, ja mitä se pystyy meille tarjoamaan.

Kristillisen identiteetin kirkastaminen on arkkipiispan mukaan välttämätöntä moniuskontoisessa Suomessa. Luoman oma näkemys kristillisyydestä kumpuaa Tuomas Akvinolaisen näkemyksestä, jonka mukaan kristitty on se, joka on Kristuksen oma.

– Kristillistä uskoa ei voi ymmärtää ilman Jeesus Nasaretilaista. Yleisluontoinen puhe Jumalasta jää leijumaan jonnekin.

Uushenkisyys ja toiset uskonnot haastaneet kristinuskon

Jäsenkadon pysäyttäminen on Luoman mukaan kirkon suurimpia haasteita. Arkkipiispa muistuttaa, että henkisyys kiinnostaa ihmisiä yhä, vaikka perinteiset seurakuntatoiminnan muodot ovat menettäneet suosiotaan.

– Usko sinänsä ei ole kadonnut mihinkään. Se on vain hakenut uusia muotoja. Uushenkisyyttä ja kiinnostusta muita uskontoja kohtaan on paljon.

Miten trendikäs uushenkisyys sitten asettuu suhteessa luterilaiseen kirkkoon: voiko kristitty uskoa vaikkapa yksisarvisiin?

– Pitäisin aika outona sitä, että usko yksisarvisiin voisi jollain tavalla olla osa kristillistä uskoa, Luoma toteaa.

Tapio Luoma haluaa olla kirkkoa yhteen kokoava voima. Samaa sukupuolta olevia pareja vihkiville kapinapapeille häneltä ei kuitenkaan heru ymmärrystä. Kuva: Aku Isotalo

Johtajana Luoma haluaa olla kirkkoa yhteen kokoava voima.

– Haluan olla määrätietoinen ja helposti lähestyttävä johtaja, joka kuuntelee erilaisia ääniä ja pyrkii tuomaan niitä keskenään vuorovaikutukseen.

Tässä arkkipiispalla riittää töitä, sillä kirkon sisällä on isoja opillisia näkemyseroja, jotka eivät ole helposti sovitettavissa yhteen.

– Erimielisyys ei rassaa minua, vaan pikemmin ajatus siitä, että olemmeko kadottamassa kyvyn tulla toimeen toistemme kanssa, Luoma toteaa.

Kapinapapeille ei heru ymmärrystä

Kirkkoa on repinyt viime aikoina kysymys homoparien vihkimisestä. Tasa-arvoisen avioliittolain voimaan astumisen jälkeen useat papit ovat vihkineet homopareja avioliittoon kirkon virallisen linjan vastaisesti. Luomalta ei heru ymmärrystä kapinapapeille.

– En pidä hyvänä sitä, että toimitaan vastoin sitä, mitä työnantaja sanoo. Lähtökohtaisesti on tärkeää, että työnantajan antamia ohjeita noudatetaan.

Luoma on kertonut kannattavansa luterilaisen kirkon virallista kantaa, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen instituutio. Hän pitää kuitenkin todennäköisenä, että ennen pitkää kirkko sallii samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen.

– Tämä on iso kysymys, jota voidaan tarkastella monesta näkökulmasta: merkitseekö tämä sitä, että kirkko luopuu jostain omasta opistaan, vai onko kyse lähinnä siitä, että uusi aika haastaa kirkkoa tulkitsemaan omaa käsitystään avioliitosta uudella tavalla?

"Vihkiminen ei voi olla pakollista papeille"

Kirkon luopumista vihkimisoikeudesta Luoma ei pidä realistisena vaihtoehtona.

– Suurin syy ajatukselle luopumisesta vihkioikeudesta oli mielestäni se, että silloin päästäisiin miettimästä samaa sukupuolta olevien vihkimistä. Se ei ole riittävä syy luopua jostain sellaisesta, mikä kirkolla on ollut hamasta menneisyydestä. Huomattava osa suomalaisista myös toivoo, että kirkko säilyttäisi vihkioikeutensa.

Lue myös: Cheekend toi Lahdelle miljoonia euroja ja laajaa näkyvyyttä - "Kyllä kiitin kaveria, kun näimme"

Mikäli kirkko tulevaisuudessa päättää vihkiä myös homopareja, ei pappeja voida Luoman mukaan edellyttää vihkimään heitä vakaumuksensa vastaisesti.

– Pidän aivan oleellisena sitä, että jos tällainen päätös kirkolliskokouksessa aikanaan syntyy, niin silloin vihkiminen ei voi olla pakollista papeille.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi