Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Enemmistö lisäisi maatalouden tukia – hallituksen tukipaketissa pohditaan muun muassa veronalennusta

USU-gallup: Tukien lisäämistä kannatetaan yli puoluerajojen.

Maatalous on tänä vuonna kärsinyt kuivuudesta. Viime vuonna satovahinkoja aiheuttivat syksyn poikkeukselliset sateet. Kuva: Marko Kauko
Kuva: Tuija Tyrväinen

Selvä enemmistö suomalaisista (66 prosenttia) kannattaa maataloustukien lisäämistä nyt, kun satovahingot ovat heikentäneet maatalouden kannattavuutta. Harvempi kuin yksi viidestä (18 prosenttia) vastustaa lisätukia.

Tiedot selviävät Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämästä USU-gallupista.

Gallupissa kysyttiin ”Pitäisikö maanviljelijöitä mielestäsi tukea nykyistä enemmän verovaroin kotimaisen ruuantuotannon turvaamiseksi?” Pohjatiedoksi kerrottiin, että maatalous on kärsinyt kannattavuusongelmista sääoloista johtuvien satovahinkojen vuoksi.

Kannatus yllättävänkin suurta

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori, tutkimuspäällikkö Jyrki Niemi pitää tulosta yllättävänä, koska maatalouden liikevaihdosta noin kolmasosa tulee erilaisista tuista ja Suomen kansallisesta budjetista maksetaan maataloustukia vuosittain noin 1,1 miljardia euroa.

– On aika merkittävää, että näin suuri osa kannattaa lisätukea. Olisin odottanut hieman enemmän olevan niitä, jotka suhtautuvat tukiin kriittisesti, Niemi arvioi.

Hallituksen tukipaketista lisätietoja keskiviikkona

Maataloustukien kannatus on USU-gallupin mukaan vankkaa kautta väestöryhmien.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila näkee tämän osoituksena suomalaisten suhtautumisesta maatalouteen.

– Kansalaiset ovat nähneet, että maatalousyrittäjät voivat huonosti tänä päivänä, ja ala on ongelmissa. Halutaan varmistaa se, että Suomessa kyetään tuottamaan ruokaa vielä tulevaisuudessakin, Marttila toteaa.

Marttilan mielestä tukia parempi vaihtoehto olisi lisätä maatalouden kannattavuutta siten, että tuottajat saisivat markkinoilta nykyistä paremman hinnan. Hän arvioi USU-gallupin tuloksen merkitsevän myös sitä, että suomalaiset olisivat valmiita maksamaan ruuasta nykyistä enemmän.

– Kansalaiselle on toissijaista, maksetaanko hieman enemmän verovaroista vai kaupan tiskillä, Marttila uskoo.

Satovahinkoihin varautumiseen Marttila sen sijaan näkee selkeän lääkkeen, joka on valtion käsissä.

– Ensimmäinen suuri askel, jota vaadimme, on vakuutusmaksuveron poisto satovahinkovakuutuksista. Tämä ala ei kehity niin kauan kuin meillä on muihin EU-maihin verrattuna 24 prosentin hintalisä, Marttila toteaa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo, että budjettiriihessä päätettävästä maatalouden tukipaketista tulee lisätietoja keskiviikkona. Paketti on Lepän mukaan tulossa, mutta se ei riitä korvaamaan maataloustuottajien vahinkoja.

Vakuutusmaksuveron poistamista Leppä kannattaa, ja asia on mukana myös tukipaketin vaihtoehdoissa.

– Sillä listalla on monenlaisia toimia siksi, että se kohdistuisi niin tasapuolisesti ja -painoisesti kuin mahdollista.

Keskustalaiset vankimmin lisätuen kannalla

Eniten näkemyseroja gallupissa syntyy puoluekannan mukaan: keskustalaisista selvästi suurin osa, yli yhdeksän kymmenestä, kannattaa maataloustuen lisäämistä.

Lisäyksen kannalla on silti kaikkien puolueiden äänestäjistä yli puolet.

Keskustan jälkeen ajatusta kannattavat eniten vasemmistoliiton ja perussuomalaisten äänestäjät.

Vähiten viljelijöiden lisätukea kannattavat vihreiden äänestäjät. Tukien lisäämistä vastustavia on eniten kokoomuksen ja vihreiden äänestäjissä, hieman yli joka neljäs.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kertoo, että puolueen uusi maatalouspoliittinen ohjelma tulee kahden viikon päästä valtuuskunnan käsittelyyn.

– Olemme kritisoineet ennen kaikkea tukipolitiikkaa siitä, että maanviljelijöiden kannattavuus on heikentynyt, ilmastonmuutos etenee ja luonnon monimuotoisuus heikkenee. Tukijärjestelmän pitäisi ohjata niin, että pystyttäisiin edistämään näitä asioita, Mikkonen toteaa.

Tuen lisääminen ei ratkaise ongelmia

Viime vuodet ovat olleet maataloudelle vaikeita. Luken Jyrki Niemen mukaan syinä tähän ovat paitsi säätiloista johtuneet huonot sadot, myös Venäjä-pakotteet ja yleiset kannattavuusongelmat.

Luke arvioi, että tänä vuonna maatalouden kannattavuustavoitteesta saavutetaan 17 prosenttia, mikä on 2000-luvun huonoin tulos. Viime vuonna tavoitteesta saavutettiin 27 prosenttia.

– On tullut aika iso ongelmien vyyhti, ja tilanne on vain kärjistynyt, Niemi sanoo.

Niemen mielestä ongelmia ei pystytä ratkaisemaan tukia lisäämällä. Hän arvioi, että lisätukea tarvittaisiin useita satoja miljoonia euroja, jos sillä haluttaisiin yksistään kompensoida kannattavuuden lasku.

– Ratkaisun pitäisi olla markkinaehtoisempi. En näe, että tämäntyyppinen tukipolitiikka voi jatkua.

Maataloustuottajien kaupallisen yhteistyön laajentaminen parantaisi Niemen mukaan heidän mahdollisuuksiaan neuvotella hinnoista. Niemi toteaa, että nykyisin monen tuottajan asema on tilakoon kasvusta huolimatta heikko suhteessa ostajiin.

– Maidontuottajien tilanne on kohtuullinen, koska tuottajien osuuskunnat omistavat Valion. Viljantuottajilla tilanne on heikoin.

Viime vuonna tukia kaksi miljardia

Maatalouden ja maaseudun tukia maksettiin Suomessa viime vuonna yhteensä noin kaksi miljardia euroa (1 988 miljoonaa). Summasta vajaat 1,8 miljardia oli viljelijätukia.

EU:n varoista tukea maksettiin vuonna 2017 noin 862,8 miljoonaa, kansallisista varoista runsaat 1,1 miljardia euroa.

EU:n maatalouspolitiikka rajoittaa kansallisten varojen käyttöä maatalouden tukemisessa. Tuilla ei saa vääristää kilpailua EU:n markkinoilla.

Lue myös: Antureita peltoihin, keinolihaa pizzoihin, maissinviljelyä Etelä-Suomessa – megatrendit myllertävät maataloutta lähivuosikymmeninä
 
Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Anna Sievälä 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi