Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kunnat ymmällään oleskelupien peruutuksista – Kuntaliitto haluaa lakiin muutoksen

Kunnissa ihmetellään, voiko oleskeluluvan menettäneellä olla oikeus kuntapalveluihin.

Kuntien velvollisuus on antaa sosiaali- ja terveyspalveluita kuntalaisille. Ketkä ovat kuntalaisia - siinäpä pulma! Kuva: Lius-Liimatainen Anne

Suomen kunnissa pähkäillään tällä hetkellä, onko oleskeluluvan menettäneellä henkilöllä oikeus samoihin kunnallisiin palveluihin – esimerkiksi perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon – kuin muillakin kunnan asukkailla.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Hannele Häkkinen kertoo, että noin kymmenen kuntaa on ottanut Kuntaliittoon yhteyttä tapauksista, joissa henkilö on menettänyt oleskeluluvan, mutta hänelle on edelleen merkitty väestötietojärjestelmään kotikunta. Esimerkiksi kansanterveyslaissa todetaan, että kunnan asukkaalla tarkoitetaan henkilöä, jolla on kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta.

Oleskeluluvan menettäneitä ei pidä sekoittaa niin kutsuttuihin paperittomiin, joilla ei ole ollutkaan oleskelulupaa, ja joilla on rajoitettu oikeus terveyspalveluihin.

Miten kotikunta häviää?

Häkkinen kertoo, että kotikuntalaissa ja muussa lainsäädännössä ei ole varauduttu tilanteeseen, jossa henkilö menettää oleskelulupansa. Kuntaliitto aikoo hänen mukaansa keskustella kotikuntalain muutostarpeesta valtiovarainministeriön kanssa tänä syksynä.

– Kuntaliitto toivoo, että kotikuntalakiin lisättäisiin säännös siitä, miten henkilön oikeus kotikuntaan lakkaa oleskeluluvan loppuessa, Häkkinen sanoo.

Esimerkiksi Jyväskylän kotoutumispalveluissa on törmätty viime vuosien aikana useisiin tapauksiin, joissa oleskelulupaa ei ole uusittu tai se on peruutettu tai poistettu henkilöltä, jolla on jo vuosia ollut oleskelulupa. Palveluesimies Elina Hienola kertoo, että aikaisemmin Jyväskylän palveluissa ei ole tällaiseen ilmiöön törmätty.

– Olemme pyytäneet sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) ja Kuntaliitosta ohjausta ja neuvontaa, mitä palveluita tällaiselle henkilölle kuuluu, Hienola kertoo.

STM:stä Hienolalle neuvottiin, että ”kuntalaiselle kuuluvat kuntalaisen palvelut”. Sen sijaan Kuntaliitosta ohjeistettiin miettimään asiakkaan tilannetta ja maassaolon kestoa kokonaisvaltaisemmin, ja vertaamaan oikeutta ennemminkin paperittomien palveluihin kuin kuntalaisen palveluihin. Saadut ohjeet olivat Hienolan kokemuksen mukaan ristiriitaisia ja aiheuttavat hämmennystä ja epäselvyyttä.

– Tietenkin se on hyvin hassu tilanne, että henkilöllä ei ole oleskelulupaa, mutta hänelle voidaan antaa kaikki samat palvelut kuin kuntalaiselle, Hienola toteaa.

Hienolasta on myös erikoista, että vuosia maassa asuneiden oleskelulupia jostakin syystä poistettu tai peruttu.

– Tämä voi toisinaan olla kohtuutontakin henkilölle, joka on vuosia asunut maassa, ja hänellä on koko elämä täällä.

Oleskeluvan voi peruuttaa

Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Assi Salminen huomauttaa, että kotikuntamerkintä väestötietojärjestelmässä ei sido päätöstä tekevää, vaan tämän pitää joka tapauksessa arvioida, onko henkilöllä enää kotikuntalain mukaista kotikuntaa.

Oikeus kotikuntaan voi hänen mukaansa olla muustakin syystä kuin oleskelulupaan liittyvällä perusteella.

– Kotikuntamerkinnän poistaminen yksinomaan oleskeluluvan päättymisen perusteella on ongelmallista, Salminen toteaa.

Valtiovarainministeriö on Salmisen mukaan kuitenkin valmis selvittämään tilannetta.

– Se ei tosin liene ratkaistavissa yksinkertaisilla toimenpiteillä, vaan vaatii yhteistyötä sekä sosiaali- ja terveyspalveluista että maahanmuuttoasioista vastaavien tahojen kanssa, Salminen korostaa.

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Anna Lindström arvioi, että oleskelulupien peruutusmäärät ovat pysyneet ennallaan. Tarkkoja tilastoja asiasta ei kuitenkaan ole. Lindström korostaa, että oleskeluluvan peruuttamisella on aina selkeä lakiin perustuva syy.

– Luvan voi perua, kun sen myöntämisen edellytykset eivät enää ole voimassa, hän sanoo.

Oleskeluluvan yleisimpiä myöntämisperusteita ovat hänen mukaansa perhesiteet, työ ja opiskelu. Jos esimerkiksi avioliitto purkautuu, se voi olla peruste oleskeluluvan peruuttamiselle.

Lue myös: Suomi houkuttelee sosiaaliturvan parannuksella työperäisiä maahanmuuttajia
 
Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi