Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kaksi viidestä valtuutetusta pitää valmiuksia sote- ja maakuntauudistukseen hyvinä

Valtuutetut kokevat, että valmius sote- ja maakuntauudistukseen on hyvä alueilla, joilla sote toimii jo maakunnallisena. Kuva: Riikka Hurri

Reilut kaksi viidestä (43 prosenttia) kaupunkien ja kuntien valtuutetuista pitää valmiuksia sote- ja maakuntauudistuksen toteuttamiseen hyvinä tai erittäin hyvinä.

Huonoiksi tai erittäin huonoiksi valmiudet näkee reilu neljännes (27 prosenttia).

Runsaan neljänneksen (28 prosenttia) mielestä valmiudet eivät ole huonot mutta eivät hyvätkään.

Tiedot käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) internet-kyselystä kaupunkien ja kuntien valtuutetuille. Kysely lähetettiin toukokuussa sähköpostiosoitteiden perusteella 7 027 valtuutetulle, joista vastasi 946. Vastausprosentti oli 13.

Kyselyn mukaan 13 maakunnan alueella isompi osa vastanneista pitää valmiuksia uudistukseen ennemmin hyvinä kuin huonoina. Viiden maakunnan alueella – Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla – tilanne on päinvastainen. Näillä alueilla asuu vajaa puolet suomalaisista, noin 2,8 miljoonaa.

Vain keskustan valtuutetuista selvä enemmistö (66 prosenttia) kokee valmiudet hyviksi mutta kokoomuksen valtuutetuista enää vajaa puolet (44 prosenttia). SDP:n valtuutetuista kaksi viidestä (39 prosenttia) pitää valmiuksia hyvinä.

Parhaimmat valmiudet siellä, missä sote jo maakunnallistettu

Parhaiksi valmiudet uudistuksen toteuttamiseen nähdään Kainuussa, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa, joissa selvästi yli puolet kyselyyn vastanneista pitää valmiuksia hyvinä. Näillä alueilla sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat jo nyt maakunnallisina.

Myös Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa, Satakunnassa, Pohjois-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla vähintään puolet valtuutetuista näkee valmiudet uudistuksen toteuttamiseen hyviksi.

Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa suurempi osa valtuutetuista pitää valmiuksia hyvinä kuin huonoina.

Lapissa puntit ovat lähes tasan.

Päinvastainen on tilanne Uudellamaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Näillä alueilla selvästi suurempi osa eli yli 40 prosenttia valtuutetuista näkee valmiudet uudistukseen heikoiksi. Epäily on suurinta Uudellamaalla.

Myös Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä niukka enemmistö valtuutetuista pitää valmiuksia heikkoina.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi