Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuntaliitto: Kuntien säästöt jääneet murto-osaan hallituksen tavoitteista

Esimerkiksi hallituksen 260 miljoonan euron tavoitteesta erikoissairaanhoidon kehittämisessä on yli 250 miljoonaa euroa saavuttamatta. LEHTIKUVA / PANU POHJOLA

Säästöt kuntien sopeuttamistoimista ovat jääneet murto-osaan hallituksen tavoitteista, kertoo Suomen Kuntaliitto. Liiton mukaan maakunta- ja sote-uudistuksesta uhkaa koitua kunnille kymmenien miljoonien eurojen lisälasku.

Esimerkiksi hallituksen 260 miljoonan euron tavoitteesta erikoissairaanhoidon kehittämisessä on yli 250 miljoonaa euroa saavuttamatta.

Tiedot perustuvat Kuntaliiton kyselyyn. Vastaajina olivat kuntien ja sairaanhoitopiirien talousjohtajat.

– Kuntien valtionosuuksia on leikattu hallituksen olettamien säästöjen perusteella, vaikka ne eivät ole toteutuneet. Se on kuntatalouden kannalta kestämätöntä, mutta budjettiriihessä hallituksella on mahdollisuus korjata epäkohdat, painottaa Kuntaliiton kuntatalousyksikön johtaja Henrik Rainio.

Työajan pidentämisessä hallituksen tavoitteena on 216 miljoonan euron säästöt. Kyselyn mukaan säästötavoitteesta on noin 200 miljoonaa saavuttamatta. Vastaajista 80 prosenttia arvioi, että työajan pidennys ei ole tuonut säästöjä lainkaan.

Myös varhaiskasvatuksessa toteutuneet säästöt ovat jääneet reippaasti alle tavoitteen.

Investointeja lykätty

Maakunta- ja sote-uudistuksesta uhkaa tulla kunnille tänä vuonna noin 24 miljoonan euron ja ensi vuonna 18 miljoonan euron lisäkustannukset, Kuntaliitto arvioi kyselyn perusteella.

Puolet vastaajista kertoo, että investointeja on lykätty uudistuksen takia. Eniten on lykätty kuntien kiinteistöinvestointeja ja tietojärjestelmäuudistuksia.

– Maakunta- ja sote-uudistus on jarruttanut kehittämistyötä ja lykännyt investointeja, mikä näkyy sote-palvelujen kustannustehokkuuden ja laadun kehityksessä, sanoo Kuntaliiton kehityspäällikkö Mikko Mehtonen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi