Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ylen kysely: Suomalaiset antavat presidentti Niinistölle kiitettävän arvosanan tehtäviensä hoidosta

Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että presidentti Sauli Niinistö on suoriutunut tehtävistään vähintään hyvin, käy ilmi Ylen teettämästä kyselystä. Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä pyydettiin kansalaisia antamaan presidentille kouluarvosana työnsä hoitamisesta.

87 prosenttia vastanneista antoi presidentille arvosanaksi vähintään hyvän eli kahdeksan. Arvosanan yhdeksän tai kymmenen antoi puolestaan 58 prosenttia. Keskiarvoksi kaikilta vastaajilta Niinistö sai 8,54 eli lopputulos pyöristyy kiitettävään.

Kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten mielipiteitä liittyen presidentin vallankäyttöön sisäpolitiikassa. Vain 19 prosenttia vastaajista katsoi, että presidentin pitää osallistua sisäpolitiikkaan vain perustuslain määritelmien mukaisesti. 49 prosenttia totesi, että presidentti voi osallistua sisäpolitiikkaan epävirallisesti ja 29 prosenttia vastasi, että hänen sopii osallistua sisäpolitiikkaan, vaikkei sitä valtaoikeuksissa virallisesti luekaan.

Kyselyyn osallistui yli 1 000 ihmistä tämän viikon alussa. Virhemarginaali on noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MT:n kysely: Lähes puolet kansasta lisäisi presidentin valtaa sisäpolitiikassa

Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että presidentillä on liian vähän valtaa sisäpolitiikassa. Näin ajatteli noin 40 prosenttia vastanneista.

Presidentin valtaa liian vähäisenä pitävät eniten vastaajat, jotka nyt äänestäisivät perussuomalaisia. Kokoomuksen äänestäjistä samaa mieltä on 49 prosenttia, keskustan äänestäjistä 41 prosenttia ja SDP:n äänestäjistä 36 prosenttia.

Presidentin valtaa sisäpolitiikassa liian suurena pitävät useimmiten vasemmistoliittoa äänestävät. Heistä 17 prosenttia kritisoi valtaoikeuksien olevan liian laajoja.

Kyselyn perusteella yli puolet suomalaisista on puolestaan sitä mieltä, ettei Niinistö ylittänyt valtaoikeuksiaan järjestäessään keskusteluja kilpailukyky- eli kiky-sopimuksen toteutumiseksi vuonna 2015. Vain 14 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että hän ylitti valtaoikeutensa. 32 prosenttia ei osannut päättää kantaansa. 63 prosenttia on sitä mieltä, että Niinistö toimi oikein, kun hän keskusteli työmarkkinaosapuolten kanssa kikystä.

Kyselyyn vastasi viime ja tällä viikolla reilut 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen teki Kantar TNS ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi