Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Keskustasta tuli haastaja – selkeä voittaja ja pääministerisuosikki ovat nyt kateissa

Vaaliasetelmat ovat muuttuneet täysin neljässä vuodessa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli ylivoimainen pääministerisuosikki neljä vuotta sitten. Nyt kukaan ei ole yhtä selkeä suosikki. Kuva: Roni Rekomaa

Puolueet ottavat kesäkokouksissaan vauhtia politiikan syksyyn ja kevään eduskuntavaaleihin. Kolmen suurimman puolueen osalta tukalin tilanne on keskustalla. Pääministeripuolue lähtee vaaleihin haastajan paikalta.

Mielipidetiedusteluissa SDP ja kokoomus ovat vetäneet kaulaa keskustaan. SDP aikoo ottaa vaalien päävastustajaksi kokoomuksen. Syy löytyy kokoomuksen kannatuksesta. Lisäksi SDP luo mielikuvaa siitä, että hallitus tekee kokoomuslaista politiikkaa. SDP markkinoi itseään muutosvoimana, joka lopettaa leikkauspolitiikan.

Kokoomus on jo ottanut SDP:n päävastustajakseen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on kutsunut SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä ja tämän ”miljardipopulismia” tämän hetken vakavimmaksi uhaksi Suomen taloudelle. Kokoomus ei heittele miljardilingolla katteettomia lupauksia sinne tänne.

Keskusta vaarassa jäädä sivurooliin

Jos kokoomus ja SDP onnistuvat muodostamaan syksyn keskusteluissa ja vaaliväittelyissä selkeän vastaparin, keskusta uhkaa jäädä sivurooliin. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen uhosikin antavansa keskustalaisen myrskyvaroituksen. Keskusta nousee kanveesista, eivätkä si­ni­pu­nan puo­lu­e­toi­mis­to­jen po­lit­ru­kit päätä vaalitulosta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan hyökkäsi vihervasemmistoa vastaan sanomalla, että vihervasemmiston väitteet hallituksen leikkauksista ovat täysin virheellisiä ja hän on joutunut korjaamaan vihervasemmiston jälkiä.

Vihervasemmisto kimmastui Sipilän termistä kunnes kävi ilmi, että vihervasemmiston edustajat ovat itse käyttäneet samaa ilmaisua.

SDP:n etumatka pienempi kuin keskustan viime vaaleissa

Vaaliasetelma poikkeaa muutoinkin siitä, mitä se oli neljä vuotta sitten. Ennen vaaleja Sipilää kannatti pääministeriksi 45 prosenttia vastaajista. Hänellä oli puolellaan omiensa lisäksi jopa 40 prosenttia SDP:n kannattajista ja noin kolmannes kokoomuksen kannattajista.

Nyt tilanne on toinen. Selkeää pääministerisuosikkia ei ole, vaikka kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ykkössuosikki. Rinne ja Sipilä eivät ole toivottaman kaukana.

Eduskuntavaalit ovat pääministerivaalit, ja Rinne haluaa pääministeriksi. Hän sanoi torstaina, että ykköspaikka ”tullaan pitämään ja voitetaan vaalit”. SDP:n voittomarginaali on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin keskustan neljä vuotta sitten. Silloin keskustan kannatus oli 27 prosenttia vajaa puoli vuotta ennen vaaleja, josta se putosi 21,1 prosenttiin.

Kaiken takana on sote

Rinne on petrannut esiintymistään, mutta keskustassa ja kokoomuksessa luotetaan siihen, että Sipilä ja Orpo peittoavat keskusteluissa Rinteen. Se ja Suomen kuntoon laittaminen eivät kuitenkaan riitä. Uusia avauksia tarvitaan, ja näkymää tulevaisuudesta.

SDP:llä avauksia on riittänyt, mutta niiden hintalappu on varsin kova. Toinen mielenkiintoinen kysymys on se, lähtevätkö demarit vaaleihin Rinteen johdolla vai valitsevatko he taktiikakseen yleisen muutoksen.

Kaiken takana on kuitenkin sote. Jos sitä ei saada maaliin, erityisesti keskusta on kanveesissa.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi