Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

JSN kävi Lahdessa kohun saattelemana – sananvapausillassa keskusteltiin muun muassa siitä, voiko toimittaja rikkoa lakia

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundströmin mukaan sananvapaustilanne on Suomessa hyvällä tolalla.

Etelä-Suomen Sanomien ja Julkisen sanan neuvoston keskustelutilaisuudessa toimivat panelisteina Radio Voiman päätoimittaja Matti Eve (vas), JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström ja Väli-Suomen Median toimittaja Teppo Koskinen. Kuva: Mirja Hussain

Mitä sananvapaus on, ja onko se uhattuna Suomessa?

Näitä asioita pohdittiin Etelä-Suomen Sanomien ja Julkisen sanan neuvoston (JSN) keskiviikkoiltana Lahdessa järjestämässä yleisötilaisuudessa.

Mediailta oli osa JSN:n Lahti-päivää: paneelin lisäksi se kokousti kaupungissa sekä avasi Skandaalista skandaaliin -näyttelyn keskustassa.

Maakuntamatkaa varjosti Suomen Kuvalehden pari tuntia ennen illan yleisötilaisuuden alkamista julkaisema uutinen, jossa käsiteltiin JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin johtamistyyliä.

JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström. Kuva: Mirja Hussain

Henkilösuhteet kiristyivät JSN:n toimistolla Grundströmin puheenjohtajakauden alkuvaiheessa vuonna 2016 siinä määrin, että työpaikan ilmapiiriä parantamaan kutsuttiin psykologi.

Grundström ei halunnut paneelikeskustelun alla kommentoida Suomen Kuvalehdessä kuvailtuja esimerkkejä itsevaltaisista johtamistavoista.

– En ole ehtinyt lukea juttua vielä, joten en voi sitä nyt kommentoida, Grundström totesi Etelä-Suomen Sanomille.

"Sananvapaus on myös oikeutta kuulla asioita, jotka eivät mielestämme ole miellyttäviä tai oikeita"

Sananvapauskeskustelu veti Lahden musiikkiopistolle illalla kymmeniä aiheesta kiinnostuneita. Ilta alkoi pitkillä alustuksilla, joissa käsiteltiin JSN:n toimintaa ja sananvapauden historiaa. Selväksi tuli se, että sananvapaus on kaikkea muuta kuin yksinkertainen asia.

Grundströmin mukaan sananvapaustilanne on maassa tällä hetkellä hyvä, vaikka Suomi ei enää keikukaan ykkössijalla Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä.

– On kansainvälinen trendi, että poliitikot väittävät journalistisin periaattein toimivaa mediaa valemediaksi. Kyllä meilläkin tätä on, mutta mielestäni se on vähentynyt viime aikoina, Grundström totesi paneelissa.

Väli-Suomen median toimittaja Teppo Koskinen oli huolestunut sosiaalisen median kautta tapahtuvasta sensuurista.

– Kun julkaistaan vaikkapa blogikirjoituksia, reaktio niihin voi olla raju. Se on johtanut siihen, että ihmiset ovat menettäneet työpaikkojaan.

Teppo Koskinen alusti keskustelun kertomalla sananvapauden historiasta. Kuva: Mirja Hussain

Kehityskulku on Koskisen mukaan huolestuttava.

– Sananvapaus on myös oikeutta kuulla asioita, jotka eivät mielestämme ole miellyttäviä tai oikeita. Mielipiteiden on annettava olla olemassa niin kauan, kun ne eivät ylitä niitä rajoja, joita lainsäädännössä asetetaan.

Saako toimittaja rikkoa lakia?

Kiivainta keskustelua paneelissa herätti kysymys siitä, voiko toimittaja rikkoa lakia, jos yleisön etu sitä vaatii. Asia jakoi mielipiteet niin paneelin osallistujien kuin yleisön kesken. Koskisen mielestä lain rikkominen voi olla toisinaan perusteltua.

– Kun tehdään uutisen julkaisupäätöstä, on hyvä pohtia, mitä siitä seuraa. Jos toimittaja päättää rikkoa lakia, hän myös kantaa vastuun siitä, Koskinen sanoi.

Verkkouutisten keskustelupalstoja moderoidaan eri tavoin

Keskustelua käytiin myös verkkouutisten kommenttipalstoilla käytävästä keskustelusta. Grundströmin mukaan JSN:ssä on linjattu, että verkossa julkaistun yleisön tuottaman aineiston ei tarvitse kaikilta osin noudattaa Journalistin ohjeita. Kommenteille ei esimerkiksi tarvitse tehdä erillistä faktantarkistusta.

– Toimitus on kuitenkin velvollinen seuraamaan keskustelupalstaa ja poistamaan sisällöt, jotka loukkaavat esimerkiksi yksityisyydensuojaa ja ihmisarvoa.

Keskustelupalstojen moderointia tehdään Suomessa Grundströmin mukaan hyvin eri tavoilla ja eritasoisesti.

– Toiset eivät avaa tietyn aihealueen juttuja auki keskustelulle ollenkaan, toiset taas antavat melkein minkä tahansa mennä läpi.

Lue myös: Suomen Kuvalehti: JSN:n työilmapiiri meni sekaisin, kun Grundström aloitti puheenjohtajana – psykologin jälkeen tilanne parani
 
Julkisen sanan neuvosto

50 vuotta itsesääntelyä

JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien vuonna 1968 perustama elin.

Sen tehtävä on puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta ja tulkita hyvää journalistista tapaa.

JSN:n laatimat Journalistin ohjeet sitovat kaikkia järjestön jäseninä olevia tiedotusvälineitä.

Tekemällä kirjallisen kantelun voi saattaa journalistista tapaa tai ilmaisu- ja julkaisuvapautta koskevan asian JSN:n käsiteltäväksi. Kantelussa on perusteltava, mitä Journalistin ohjeiden kohtaa on rikottu.

JSN antama langettava päätös on julkaistava tiedotusvälineessä, jota päätös koskee.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi