Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuntaliitto pelkää, että korotetulla työasuntovähennyksellä saatetaan alkaa kikkailla

Kuntaliitto suhtautuu korotettuun työasuntovähennykseen epäilevästi. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Hallituksen esittämää työasuntovähennyksen korotusta saatetaan käyttää väärin hyväksi, pelkää Kuntaliitto lausunnossaan. Kuntaliiton mielestä väärinkäytön mahdollisuudet tulisi arvioida esityksessä tarkemmin.

Hallitus ehdottaa, että työasuntovähennyksen enimmäismäärää korotetaan 250 eurosta 450 euroon kuukaudessa, jotta ihmiset vastaanottaisivat työtä nykyistä kauempaa.

Kuntaliiton mielestä anteliaaseen korotukseen sisältyy esimerkiksi riski, että työasuntoja saattavat ryhtyä vuokraamaan sellaisetkin, jotka eivät toista asuntoa ole aiemmin tarvinneet. Lisäksi erilaiset lähipiirin vuokrausjärjestelyt saattavat Kuntaliiton mukaan olla alttiita väärinkäytöksille.

– Esimerkiksi Tampereelta Helsinkiin matkaava (tai toisinpäin) voi vuokrata asunnon ja saada siitä työasuntovähennyksen, mutta antaa asunnon opiskelemaan tulevan lapsensa käyttöön, Kuntaliitto arvioi.

Valtiovarainministeriö kertoo saaneensa esitysluonnoksesta 22 lausuntoa määräaikaan eli perjantaihin mennessä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan vähennys tehtäisiin ansiotuloista.

Yrittäjät kannattaa

Suomen Yrittäjät kannattaa ehdotusta, koska se voi helpottaa työntekijöiden saatavuutta alueilla, joilla työvoimasta on pulaa. Yrittäjien mielestä työasuntovähennystä ei pitäisi sitoa perhetilanteeseen.

Hallituksen esitysluonnoksen mukaan työasuntovähennyksen myöntämisen edellytyksiä yksinasuvalle selvitetään ensi viikon budjettiriiheen mennessä.

Yrittäjät katsoo, että vähennyksen soveltamisalaa tulisi esityksessä laajentaa yksineläjälle sekä avoliitossa asuville, joilla ei ole tai ei ole ollut yhteistä lasta.

– Näkemyksemme mukaan näiden henkilöiden rajaamista ulkopuolelle ei voi perustella valvonnallisilla syillä, Yrittäjät sanoo lausunnossaan.

Useimmissa lausunnoissa hallituksen esitykseen ei ole huomauttamista.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi