Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Analyysi: Sote-valiokunnan piina jatkuu koko syksyn

Krista Kiurun heinäkuiset sote-kommentit vain ajankohtaistuivat maanantain lähestyessä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun Uutissuomalaiselle kesällä antamaa kohuhaastattelua on puitu eduskuntaryhmien kesäkokouksissa. Kuva: Saarenpää Sami

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) varmisti viimeistään heinäkuun 24. päivä, että hän on yksi heinä-elokuun puhutuimmista kotimaisista poliitikoista.

Tuona iltapäivänä Kiuru antoi Uutissuomalaiselle haastattelun, joka julkaistiin kaksi päivää myöhemmin. Hän arvioi, ettei sote-uudistus tule koskaan eduskunnan suuren salin äänestykseen vaan pysähtyy perustuslakivaliokuntaan perustuslaillisten ongelmiensa vuoksi.

– Kyllä se näin tulee olemaan, hän vakuutti haastattelussa.

Kesälomien vuoksi Kiurun lausuntoihin tartuttiin kunnolla vasta viime viikolla puolueiden kesäkokouksissa ja niiden jälkimainingeissa.

Perustuslaillisuuden arvio hämmensi

Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi Kiurun haastattelua Lännen Medialle viime viikon maanantaina:

– En pidä siitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja sanoo, kun käsittely on kesken, että tämä ei tule menemään läpi perustuslakivaliokunnassa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan kommentoi Kiurun sanomisia pariinkin kertaan viime viikolla. Häntä hämmensi erityisesti se, että Kiuru ennakoi hallituksen esityksen perustuslaillisuutta.

– Minulle oli uutta, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan johdosta tehdään perustuslaillisia arvioita, Saarikko sanoi toimittajatilaisuudessa torstaina.

– Pidin sitä hämmentävänä juuri siksi, että olemme kaikki halunneet korostaa perustuslakivaliokunnan riippumatonta asemaa, hän jatkoi.

Käsittely jatkuu tänään maanantaina

Kiurun haastattelulausuntoihin ei palattu pelkästään siksi, että hallituspuolueiden poliitikkojen piti päästä varjonyrkkeilemään opposition suurimman puolueen tämän hetken näkyvimmän poliitikon kanssa omissa kesäkokouksissaan. Niihin palattiin, koska elokuun edetessä Kiurun lausunnoista tuli entistä ajankohtaisempia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta saa tänään maanantaina käsiteltäväkseen hallituksen lopullisen vastineen, jonka Kiuru arvelee karahtavan kiville perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Se koskee maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantulon siirtymisen aiheuttamia muutoksia. Vastineen julkistamisesta päättää sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentely päättyi kesäkuussa ilmiriitoihin ja oven läpi kuuluviin kilpahuutajaisiin. Keskustalaiset valiokunnan jäsenet ja sinisten Vesa-Matti Saarakkala kantelivat eduskunnan puhemiesneuvostolle Kiurun toiminnasta ja Kiuru ihmetteli hallituksen ”käsittämätöntä sekoilua” sote-uudistuksessa.

Kiurun lausunnot Uutissuomalaisen haastattelussa ovat vain lisänneet valmiiksi korkeita kierroksia tässä nokittelussa.

Virkamiesmuistio vie terää kritiikiltä

Kokoomuksen puoluetoimistossakin on jo hyväksytty ajatus, että Kiurun toiminta maan johtavana hallituksen sote-uudistuksen kriitikkona johtaa ainakin paikallisiin demarijuhliin. Satakunnassa Kiuru varmistaa itselleen ja SDP:lle selkeän eduskuntavaalivoiton.

Toisaalta Ilta-Sanomien kautta perjantaina julkisuuteen tullut, alun perin luottamuksellinen virkamiesmuistio korosti, että SDP:n esittämä sote-malli on perustuslain vastainen ja mahdoton toteuttaa. Tämä voi viedä parasta terää SDP:n sote-kritiikiltä.

Hallituspuolueiden kansanedustajat aloittivat demareiden ilkkumisen heti muistion julkitulon jälkeen. Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Timo Korhonen huomautti, että SDP yrittää sote-kuntamallillaan keksiä pyörää uudelleen.

Syksy vasta näyttää, onko Kiuru jopa niin kova luu, että hän onnistuu ohjaamaan sote-valiokunnan työskentelyn sellaisille urille, ettei sote-uudistus tule koskaan eduskunnan suuren salin äänestykseen senkään takia, että nykyisen hallituksen kausi loppuu kesken.

Virkamiesten työmäärä on valtava

Kiurua on syytetty hallituspuolueista juuri käsittelyn jarruttamisesta. Hänen puolestaan voi sanoa samaan hengenvetoon sen, että osaltaan hänen onkin huolehdittava, etteivät sote-uudistuksen kimpussa työskentelevät virkamiehet joudu paiskimaan töitä työaikalainsäädännön määrittämien äärirajojen väärällä puolella.

Tilannetta helpottaa hieman se, että keväällä paljon aikaa vieneet kuulemiset alkavat olla takana. Toisaalta valiokuntaan on tulossa paljon muitakin lakiesityksiä kuin sote-lait – yhteensä nelisenkymmentä esitystä, muun muassa budjettilait.

Ministeriön ja eduskunnan virkamiesten sekä valiokunnan jäsenten työmäärä on valtava. Ministeriön virkamiesjohto kuitenkin muistutti viime viikon toimittajatilaisuudessa, että hallituksen loppukaudella eduskunnassa on ollut aina paljon tavaraa ja siitä on silti selvitty.

Matti Pietiläinen on Uutissuomalaisen uutispäällikkö ja Ari Helminen Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi