Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vaimo uhkasi myydä talon ja ettei päihderiippuvainen Ilkka näkisi lastaan enää koskaan

Nimettömät Narkomaanit kokoontui viikonloppuna Lahteen juhlimaan 30-vuotista toimintaansa Suomessa.

Nimettömien Narkomaanien tapahtumaan osallistuva henkilö Helsingissä 16. elokuuta 2018. Lahdessa järjesttävään tapahtumaan osallistui satoja addikteja eri puolilta maailmaa. Kuva: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yli puolet Suomen Nimettömien Narkomaanien jäsenkyselyyn vastanneista opiskelee tai käy töissä, kyselystä selviää. Suomessa 30 vuotta täyttävän järjestön jäsenkyselyyn vastasi yli 650 entistä käyttäjää. Heistä 99 prosenttia kertoi käyttäneensä huumeita yli vuoden ja kaksi viidestä 11–20 vuotta. Eläkkeellä tai laitoksessa oli yhteensä 14 prosenttia. Työttömien osuus on 28 prosenttia.

Valtaosa kokee elämänlaatunsa ja ihmissuhteidensa parantuneen addiktien toisille antaman keskusteluavun myötä.

Vuosikymmenten aikana järjestö on auttanut jo tuhansia addikteja. Yksi heistä on Ilkka, 43, jonka unelmana oli parikymppisenä perustaa autokorjaamo serkkunsa kanssa.

Ruotsissa suomalaisperheeseen syntyneen Ilkan elämä suistui raiteiltaan, kun hän oli nuorena miehenä Suomessa suorittamassa varusmiespalvelustaan.

Ilkka oli poikkeuksellisesti selvin päin viikonloppulomilla serkkunsa kanssa, sillä tarkoitus oli kunnostaa viikonloppuna vastikään perustettua yritystä varten hankittua tilaa.

– Olimme Mikkelin keskustassa lähdössä jo kotiin, kun luoksemme tuli mies. Hän oli juonut ja kysyi, voisimmeko heittää hänet ja hänen autonsa Imatralle rahaa vastaan. Suostuimme tarjoukseen.

Takaisintulomatkalla serkku ajoi, ja Ilkka nukahti apukuskin penkille

– Heräsin unesta, kun auto oli suistumassa tieltä. Sitten kaikki pimeni.

Ilkan selästä murtui nikama, mutta hän selvisi hengissä törmäyksestä. Serkulla ei käynyt yhtä hyvä tuuri – hän kuoli ja unelma yhteisestä firmasta kuoli hänen mukanaan.

– Elämältä oli täysin hävinnyt suunta. Jäljellä oli vain tyhjyys.

Aallon pohja tuli vastaan kahdeksan vuoden päästä

Kotiin Ruotsiin toipumaan lähetetty Ilkka ei palannut armeijaan, vaan alkoi täyttää tyhjyyttään aineilla vuonna 1994. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän istui toista kertaa ruotsalaisessa vankilassa. Vuosien aikana hän oli käyttänyt, mitä oli käsiinsä saanut, kannabiksesta heroiiniin. Diilaamisella, varkauksilla ja ryöstöillä hankitut rahat menivät aineisiin, ja läheiset olivat kaikonneet.

Ilkka muutti Suomeen, alkoi seurustella, ja perusti yrityksen, mutta pikkuhiljaa hän palasi vanhoihin tapoihinsa.

– Aloin elää kaksoiselämää, päihteiden käyttö kasvoi koko ajan. Käytin enemmän, useammin ja käytin pitempään.

Ilkka yritti hallita elämäänsä tekemällä töitä, urheili ja sai vaimonsa kanssa lapsen. Hän kävi lääkärillä ja psykiatrilla, mutta syy ongelmiin oli aina jossain muussa kuin päihteessä.

Lopulta käyttö meni holtittomaksi ja läheisten mitta tuli täyteen.

– Vaimo ja yhtiökumppani sanoivat, että joko teet jotain itsellesi tai myydään firma ja talo, etkä näe poikaasi enää ikinä. Se tuntui siltä, että he pettivät minut ja olin heille vihainen. Päihde oli minulle niin rakas. En nähnyt mitä tein läheisille ja puolustin käyttöäni kaikin voimin.

Ilkka kuitenkin suostui menemään katkolle, jossa työntekijä ehdotti hänelle vertaistukea, Nimettömien Narkomaanien kokouksia.

– Samaistuin hyvin äkkiä muihin entisiin käyttäjiin. Aloin ajatella, että huumeet saattavat olla syynä omiinkin ongelmiini. Aloin myöntää itselleni, että olen addikti ja tarvitsen apua.

Nyt kuusi vuotta selvänä ollut Ilkka on sittemmin saanut käsiteltyä serkkunsa kuoleman.

– Olisi ehkä kannattanut silloin huilata, eikä lähteä ajamaan niin väsyneenä. Ei se ole kenenkään muun vika, eikä minunkaan tarvitse enää kantaa syyllisyyttä. Kun miettii, miltä auton romu näytti puun ympärille kietoutuneena, on ihme olen hengissä.

Ilkan nimi on muutettu jutussa hänen oikean henkilöllisyytensä suojelemiseksi.

Olli-Pekka Paajanen / STT

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi