Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Näkökulma: Maahanmuuttokeskustelu voi pelastaa Halla-ahon puolueen

Tutkija arvioi, että siniset eivät saa yhtään kansanedustajaa kevään vaaleissa.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri Perussuomalaisten mediatilaisuudessa Helsingissä maanantaina. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Perussuomalaisia reilun vuoden johtanut Jussi Halla-aho harmitteli työmiehen tuumaustunnilla maanantaina, että kokoomus, keskusta ja SDP kilpailevat siitä, kuinka ne eivät voi tehdä hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Halla-aho korosti, että Euroopassa on nähty kehityskulkuja, kuinka vaalitulos määrittelee hallituskelpoisuuden.

– Me olemme hyvinkin yhteistyökelpoinen puolue moneen suuntaan, Halla-aho sanoi.

Halla-aho ei kuitenkaan suostunut kertomaan puolueensa vaalitavoitetta ja sanoi, ettei kukaan lähde häviämään vaaleja. Hän arvioi, että puolueen kannatus on paljon suurempi kuin gallupit näyttävät.

Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina Halla-aho sanoi, että ”vuoden 2011 ja 2015 äänissä oli paljon ilmaa”. Perussuomalaisia äänestettiin oikealta ja vasemmalta ja jopa keskenään ristiriitaisista syistä.

Vaalityössä eri asetelmat

Valtio-opin emeritus-professori Heikki Paloheimo sanoo perussuomalaisten kannatuksen vakiintuneen 8–9 prosentin tuntumaan. Puolet vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaisia äänestäneistä pysyy aika uskollisesti hajonneen perussuomalaisen puolueen kannattajina.

Paloheimon mukaan maahanmuuttokysymyksessä ei ole toista puoluetta, joka kilpailisi perussuomalaisten kanssa.

– Jos pakolaisiin liittyvät kysymykset ovat näkyvästi esillä syksyllä ja keväällä, se saattaa suosia perussuomalaisten kannatusta, koska se on perussuomalaisten toiminnassa tärkein teema. He voivat  keskustella silloin aiheesta, joka on heidän ydinteemojaan.

Paloheimo pitää todennäköisenä, että perussuomalaisista irtautuneet siniset eivät saa yhtään kansanedustajaa, vaikka puolueella on nyt viisi ministeriä. Kaikki riippuu siitä, asettuuko ulkoministeri Timo Soini ehdolle Uudeltamaalta.

Paloheimo perustelee synkkää arviotaan sillä, että suuressa osassa vaalipiirejä piilevä äänikynnys on 7–8 prosenttia eli puolueen pitää saada vaalipiiristä tämän verran ääniä, jotta saisi yhden paikan. Sinisten kannatus oli Ylen gallupissa 0,8 prosenttia.

– Uudenmaan vaalipiiri on kiinnostava paikka sinisten tulevaisuuden kannalta ja kaikki riippuu siitä, onko Soini ehdolla.

Paloheimo ei kuitenkaan usko, että Soini vetäisi muita ehdokkaita eduskuntaan niin kuin kävi 2015 vaaleissa. Soinia äänestäneissä on paljon niitä, jotka suhtautuvat varauksin Soiniin ja sinisiin.

– Heille tuli puolueloikkarin leima. Soini joutuu kilpailemaan sinisten listoilla perussuomalaisia vastaan. Se on ihan eri asetelma kuin 2015 vaaleissa.

Perussuomalaiset ja siniset lähtevät vaaleihin täysin eri asetelmista. Perussuomalaisten uudessa puoluetoimistossa vaalityötä tehdään kahdeksantosta palkollisen voimin. Heillä on rahaa ja valmis kenttäorganisaatio. Sinisten vaalityötä johdetaan puoluesihteerin, kansanedustaja Matti Torvisen Helsingin asunnosta.

Ei kansanvillitsijöitä

Halla-aho on ollut politiikassa pitkään ja hänet tunnetaan paremmin kuin sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri  Sampo Terho. Kummatkaan puheenjohtajat eivät ole kansan villitsijöitä, mutta puhe soljuu molemmilta sujuvasti.

Halla-ahon retorinen tyyli on aivan erilainen kuin ex-puheenjohtaja Soinin. Toisaalta Halla-aho on yhteisissä keskusteluissa saanut perussuomalaisia kannattajia lämmittävät teemat esiin.

– Hän on aika taitavasti pystynyt eri tilanteissa nostamaan oman agendansa esille.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ilmoitti maanantaina asettuvansa ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Eduskunnan puhemiehenä toiminut Maria Lohela (sin.) on sen sijaan on kertonut jättävänsä eduskunnan ja kansanedustaja Kaj Turunen loikkasi keväällä kokoomukseen.

– Luopumiset heikentävät puolueen imagoa, Paloheimo sanoo.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.
Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi