Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Eteläisen kehätien maapohjakorvaukset eivät tyydytä kaikkia maanomistajia – Hollolassa Lahtea enemmän tyytymättömyyttä

Maaoikeus käsittelee valituksia ensi kuussa.

Kaikki maanomistajat eivät tyydy valtion lupaamiin kehätiekorvauksiin. Kuva: Mirja Hussain

Valtion maanomistajalle lupaama korvaus Lahden eteläisen ohitien maapohjasta ei tyydytä kaikkia. Kehätien maantietoimituksista on tehty maaoikeuteen kaksi valitusta, joista toisen takana on kymmenkunta hollolalaista ja toisen pari lahtelaista maanomistajaa.

Korvauksista sovittiin kahdessa eri toimituksessa, Hollolassa ja Lahdessa. Korvaus määräytyi sen mukaan, mitä raakamaasta on vapaaehtoisissa kaupoissa maksettu. Sen selvittämiseksi kumpaakin toimitusta varten tehtiin laajat selvitykset.

Miksi Hollolasta on enemmän valituksia kuin Lahdesta?

– Ehkä Lahdessa tehdään enemmän kauppoja ja hintataso on vakiintuneempi, arvelee maaoikeusinsinööri Jukka Lahtinen.

Maaoikeus kokoontuu käsittelemään valituksia runsaan kuukauden kuluttua.

Sillä voi olla suuri merkitys, minkä tuomioistuin vahvistaa hintatasoksi: esimerkiksi kunnan on vaikea ostaa maata sitä halvemmalla.

Ensimmäinen maantietoimitus koski vain maapohjakorvauksia. Tien valmistuttua pidettävässä toisessa toimituksessa käsitellään muita mahdollisia kuten meluhaittojen korvausasioita.

Lama vähentää valitusten määrää

Päijät-Hämeen tieriidat ratkaistaan Hämeenlinnan käräjäoikeudessa, jonka yksi osasto toimii maaoikeutena. Se käsittelee myös Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan tietoimituksista ja kuntien tielautakuntien toimituksista tehdyt valitukset.

Lautamiehet tuovat paikallista asiantuntemusta. Osa lautamiehistä tuntee tieasiat toisia paremmin.

Käräjätuomari ja maaoikeuden vastuutuomari Jari Kirmo kertoo, että tierakentamisen ohella valitusten määrää kasvattaa talouden elpyminen. Se näkyy vuoden, kahden viipeellä.

Keskivertovuotena Hämeenlinnan käräjäoikeuteen tulee noin 50 valitusta. Vuotuinen vaihtelu on suurta, 35:n ja runsaan 100:n välillä.

Maaoikeuden kokoonpanossa on tuomarin ja maaoikeusinsinöörin lisäksi kaksi lautamiestä. He ovat samoja kunnanvaltuuston valitsemia lautamiehiä, jotka toimivat myös rikosasioitten istunnoissa.

– Lautamiehet tuovat paikallista asiantuntemusta. Osa lautamiehistä tuntee tieasiat toisia paremmin. Jari Kirmo sanoo.

Joskus maaoikeuden päätös syntyy äänestyksen jälkeen. Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee.

Kirmon mukaan myös kuntien tielautakuntien päätösten laadussa on eroavaisuuksia. Paljon riippuu siitä, millainen esittelijä ja puheenjohtaja ovat.

Maaoikeus pitää katselmuksen lähes jokaisessa asiassa. Katselmus on keskeinen osa todistelua.

Maaoikeuden tuomiosta voi valittaa Korkeimpaan oikeuteen. Viime vuonna valituksia tehtiin koko maassa 72 kappaletta. Valituslupa heltiää harvoin.

Maksetaan itse viulut, jotta sopu säilyy

Käräjätuomari Jari Kirmon mukaan myös runsas loma-asutus näkyy maaoikeuden työssä. Tuorein Päijät-Hämettä koskeva tuomio on kesäkuulta Asikkalassa.

Valitus koski tielautakunnan yksityistietoimitusta mökkitiellä. Ensin maaoikeus hylkäsi valituksen, joka koski tien siirtoa.

Toinen valitus koski sitä, oliko tie rakennettu toimituksessa määrätyn mukaiseksi. Tielautakunnan päätöksestä valittaneitten mielestä tie on liian jyrkkä ollakseen turvallinen läpi vuoden. Jyrkkyyden tasaaminen edellyttää kallion louhintaa. Tasaamiskustannukset kuuluvat tieoikeuden siirtoa hakeneen kahden mökkiläisen kustannettaviksi, valittajat katsovat.

Naapurit vaativat valituksen hylkäämistä.

Pelastuslaitoksen edustajan mukaan vanha tie oli parempi. Loka-auton kuljettaja puolestaan piti uutta tietä parempana.

Maaoikeus hylkäsi valituksen. Se velvoitti valittajat korvaamaan vastapuolen tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut.

Maaoikeuden ratkaisemissa asioissa lähtökohtana on kuten riita-asioissa, että hävinnyt vastapuoli korvaa voittajan oikeudenkäyntikulut.

Jari Kirmon mukaan kaikki jutun voittaneet eivät vaadi kulujensa korvaamista, jotta esimerkiksi mökkiläisten kesken sopu säilyy.

Lue myös: Cheekin keikalle saapuvien kannattaa varata junaliput ajoissa ja varautua ruuhkiin – näin Lahti valmistautuu suurkonsertteihin
 
Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi