Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Eläinsuojelujärjestöt: Koe-eläinkasvattamolla vakavia eläinsuojeluongelmia Ruotsissa - eläimiä myyty Suomeenkin, lue yön uutiskooste

Kaneja kasvattamolta tilanneet Itä-Suomen yliopisto, Turun yliopisto ja Jyväskylän yliopisto kertovat, että kanit ovat olleet hyväkuntoisia. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Suomalaiset yliopistot ovat hankkineet kaniineja koe-eläinkäyttöön ruotsalaiselta kanikasvattamolta, jossa eläinten oloissa on vakavia puutteita, kertoo Oikeutta eläimille -järjestö. Järjestö perustaa tietonsa Länsi-Götanmaan läänin viranomaisten tarkastusraporttiin.

Järjestö mainitsee Lidköpings Kaninfarmin puutteina esimerkiksi ahtaat häkit.

Kaneja kasvattamolta tilanneet Itä-Suomen yliopisto, Turun yliopisto ja Jyväskylän yliopisto kertovat, että kanit ovat olleet hyväkuntoisia. Yliopistoilla ei ollut syytä epäillä väärinkäytöksiä.

Esitettyjen väitteiden johdosta yliopistot kertovat STT:lle arvioivansa kanien ostoa kasvattamolta uudelleen.

Helle saattaa jatkua kaakossa, Lapissa sataa

Viikonloppu tietää mahdollisia helteitä kaakossa, sateiden jatkumista Lapissa ja enimmäkseen poutaa maan keskiosassa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi kertoo.

Tänään ja huomenna sataa Pohjois-Lapissa ja joitakin kuuroja saattaa tulla Pohjois-Pohjanmaalla. Sunnuntain vastaisena yönä maan eteläosissa sataa paikoitellen ja osa sateista saattaa nousta maan keskiosiin.

Lämpötilat liikkuvat tänään Lapin keskiosissa ja Pohjois-Lapissa 14–19 asteessa. Pohjois-Pohjanmaalla lämpötila on noin 20 astetta, siitä etelään 22–25 astetta.

Kaksi kolmesta voisi lähteä maakuntauurnille

Suomalaisäänestäjistä kaksi kolmesta aikoo äänestää varmasti tai melko varmasti maakuntavaaleissa. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta.

Lisäksi 12 prosenttia vastaajista kertoi aikovansa luultavasti maakuntavaaliuurnille. Joka kymmenes vastaaja ilmoitti, että jättää äänestämisen varmasti tai melko varmasti väliin.

Vahvinta äänestysinto on keskustan, kokoomuksen ja vihreiden tukijoiden, laimeinta perussuomalaisia tukevien keskuudessa.

Kantar TNS haastatteli kesäkuun alussa reilut tuhat vastaajaa. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

YK:n turvallisuusneuvosto haluaa Jemenissä lapsiin kohdistuneesta iskusta tutkinnan

YK:n turvallisuusneuvosto peräänkuuluttaa uskottavaa ja läpinäkyvää tutkintaa lapsia kuljettaneeseen bussiin kohdistuneesta ilmaiskusta Luoteis-Jemenissä. Torstaina tehdyssä iskussa kuoli ainakin 29 lasta, joista monet olivat alle kymmenvuotiaita.

Saudi-Arabian johtama koalitio on ilmoittanut olevansa iskun takana. Isku tehtiin alueella, joka on Jemenin huthikapinallisten hallussa. Koalitio pitää iskua oikeutettuna sotilaallisena toimena, jolla kostettiin kapinallisten keskiviikkona Saudi-Arabian Jizaniin tekemä ohjusisku.

Koalitio syyttää kapinallisia lasten käyttämisestä ihmiskilpinä. (Lähde: AFP)

Syöpään kuoleva saa Roundupin valmistajalta satojen miljoonien korvaukset

Kasvimyrkky Roundupia valmistava Monsanto joutuu oikeuden päätöksellä maksamaan kuolemansairaalle yhdysvaltalaismiehelle lähes 290 miljoonan dollarin eli yli 250 miljoonan euron korvaukset. Kalifornialainen valamiehistö tuli siihen tulokseen, että Roundup ja sen ammattikäyttöön tarkoitettu versio Ranger Pro vaikuttivat merkittävästi siihen, että mies sairastui syöpään.

Kyseessä oli ensimmäinen oikeusjuttu, jossa syöpää sairastava syytti sairaudestaan Roundupia. Monsanton tappio avannee oven sadoille vastaavanlaisille oikeusjutuille. (Lähde: AFP)

WP: Valkoisen talon ex-avustajalle tarjottiin potkujen jälkeen isoa vaitiolokorvausta

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin avustajan tehtävästä potkut saaneelle Omarosa Manigault Newmanille tarjottiin mittavaa korvausta siitä, että hän sitoutuisi olemaan puhumatta Trumpista julkisuudessa tai antamasta muita tätä vahingoittavia lausuntoja. Asiasta kertoo Washington Post, joka on saanut nähtäväkseen salassapitosopimuksen, joka Manigault Newmanille tarjottiin allekirjoitettavaksi.

Manigault Newmanin mukaan allekirjoitusta häneltä pyysi Trumpin miniä Lara Trump, joka tarjosi hänelle uutta työtä 15 000 dollarin kuukausipalkalla vastineeksi sopimuksen allekirjoittamisesta.

Nasa laukaisee luotaimen tutkimaan Auringon kaasukehää

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa laukaisee tänään luotaimen kohti Aurinkoa. Auton kokoinen Parker Solar Probe laukaistaan Cape Canaveralista Floridasta.

Luotaimen tarkoitus on tutkia ensimmäistä kertaa Auringon ulompaa kaasukehää koronaa. Korona on noin 300 kertaa kuumempi kuin Auringon pinta.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Luokitus nousi B:stä luokkaan BB-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat vakaat.

Euroryhmä pääsi kesäkuussa sopimukseen Kreikan lainojen uudelleen järjestelyistä ja pidennetyistä maksuajoista. Sopimus mahdollistaa Kreikan irrottautumisen lainaohjelmasta.

Fitch sanoo euroryhmän Kreikalle lupaamia helpotuksia mittaviksi. (Lähde: AFP)

Ukkosmyrsky keskeytti golfin PGA-mestaruuskilpailun

Golfin PGA-mestaruuskilpailun toinen kierros on keskeytetty ukkosmyrskyn takia Yhdysvaltain St. Louisissa. Kilpailua jatketaan paikallista aikaa lauantaina aamuseitsemältä. Kilpailua johtaa tällä hetkellä yhdysvaltojen Gary Woodland.

Suomalainen Mikko Korhonen käynnisti mestaruuskilpailunsa mainiosti. Korhonen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen jaetulla 16. sijalla neljän lyönnin päässä kisaa johtavasta Woodlandista.

Korhosen toinen kierros jäi kesken sään vuoksi. (Lähde: AFP)

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi