Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisit toistuvasti rattijuoppojen perään soittanut lahtelaismies vaatii rattijuoppojen autoja valtiolle - poliisi on samaa mieltä, mutta...

Katuturvallisuudesta huolta kantava kansalainen ihmettelee, miksei poliisia ole näkynyt, vaikka hän on ilmoittanut "satavarmasta rattijuoposta". Poliisi sanoo lähtevänsä aina kun se on mahdollista.

Poliisin arvion mukaan noin joka neljäs rattijuoppotapaus on paljastunut kansalaisen ilmoituksen perusteella. Kuva: Vesa Tapiola

Rattijuopot ja pienet lapset eivät kuulu samalle kadulle. Tätä mieltä on lahtelaismies, joka on omalta osaltaan yrittänyt saada rattijuoppoja pois liikenteestä.

Yrittäminen ei vaan ole miehen mukaan tuottanut tulosta. Hän on ilmoittanut kahden vuoden aikana neljä kertaa hätäkeskukseen epäillystä rattijuoposta, mutta poliisia ei ole näkynyt. Ilmoituksista kolme koski samaa henkilöä.

– Olen satavarma, että kuski oli juovuksissa, mies sanoo.

Vaikka poliisia ei noilla kerroilla näkynyt, mies ei aio antaa periksi vaan ilmoittaa rattijuopoista vastakin, jos sellaisia näkee. Hän on huolissaan perhepuistossa ja koulua käyvien lasten turvallisuudesta.

– Autot valtiolle. Jos rattijuoppo ajaa kaverin autolla, valtiolle sekin, kuuluu miehen neuvo.

Hän kantaa yleisemminkin huolta liikennekurin höltymisestä. Esimerkiksi Uudenmaankadulla ajetaan aamuyöllä reippaasti toistasataa.

Mallikansalainen vahti epäilyttävää kuskia yöllä kaksi tuntia

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki toteaa yleisellä tasolla, että poliisi lähtee tarkistamaan ilmoituksen epäillystä rattijuoposta aina kun se on mahdollista.

Lahtelaismiehen tapauksessa voi Koskimäen mukaan olla kyse siitä, että poliisi tavoitti epäillyn rattijuopon ilmoittajan sitä havaitsematta. Poliisi ei voi kertoa ilmoittajalle, oliko epäilys aiheellinen vai ei.

Koskimäellä on melko tuore esimerkki tapauksesta, jossa kansalaisen ilmoitukseen reagoitiin perustellusti pitkällä viiveellä.

Juhannusviikolla poliisi sai yöllä hätäkeskuksen kautta ilmoituksen epäillystä rattijuoposta. Samaan aikaan keskustassa ammuttiin käsiaseella sivullista jalkaan sekä kohti poliisimiehiä. Piiritystilanne sitoi kaikki poliisipartiot.

Neuvokas kansalainen ryhtyi hänkin "piirittämään". Hän vahti parkkipaikalle autolla tullutta ja autoon nukkumaan jäänyttä henkilöä kaksi tuntia, kunnes poliisi ehti paikalle.

Kiitokseksi esimerkillisestä toiminnasta poliisilaitos kahvitti miehen.

Kahvikutsun Hennalan Leijonaan sai myös henkilö, joka oli ottanut rattijuopolta autonavaimet pois.

– Poliisi kannustaa kansalaisia ilmoittamaan epäillystä rattijuoposta, Ilkka Koskimäki sanoo. Hänen sormituntumansa on, että noin joka neljäs rattijuoppotapaus on paljastunut kansalaisen ilmoituksen perusteella.

Autot valtiolle. Jos rattijuoppo ajaa kaverin autolla, valtiolle sekin. Mies Lahdesta

Tavallista on, että ilmoittaja seuraa autollaan epäiltyä rattijuoppoa, ja poliisi keskustelee hänen kanssaan vaikka reitistä.

Komisario Outi Pennasen mukaan poliisi saa jonkin verran ilmoituksia moottoritiellä "seilaavasta" autosta. Holtiton ajaminen voi johtua vaikka puhelimeen vastaamisesta. Poliisi kuitenkin reagoi kaikkiin rattijuoppoilmoituksiin jollakin tavalla.

– Eri asia on, jos epäilty rattijuoppo törmää liikenteenjakajaan, Pennanen huomauttaa. Silloin poliisi reagoi heti.

On mahdollista, että ilmoitus rattijuoposta ei edes tule poliisille asti, jos hätäkeskuspäivystäjä päätyy ilmoittajan haastattelun perusteella riskiarviossaan siihen, ettei hän tee hälytystä.

– On äärimmäisen harvinaista, että hälytystä ei tehdä, sanoo Hätäkeskuslaitoksen poliisitoimen toimialapäällikkö Kimmo Kuusisto.

Kynnys auton tuomitsemiseksi valtiolle liian korkea

Hämeen poliisin tuoreet rattijuopumusluvut kertovat, että neljässä tapauksessa viidestä epäilty oli käyttänyt alkoholia. Alkoholirattien osuus niin sanottuihin huumeratteihin nähden on kasvanut.

Poliisipäällikön mielestä toistuvasti rattijuopumukseen syyllistyvän auto on saatava tuomituksi valtiolle nykyistä helpommin auton arvosta ja omistajasta riippumatta.

Lue myös: Poliisihallituksen ohjeet jättävät ison liikkumavaran rattijuoppojen autojen takavarikointiin
 

Jos poliisi takavarikoi auton, ja syyttäjä vaatii sen tuomitsemista valtiolle, käräjäoikeus kuitenkin kumoaa takavarikon, Ilkka Koskimäki harmittelee.

– Pakkokeinolaki on laadittu tiukaksi. Jos lakia ei muuteta, mikään ei muutu.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi