Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahti Pride kestää tänä vuonna kolme viikkoa

Pride-kulkueeseen osallistui viime vuonna arvioiden mukaan muutama sata henkeä Lahdessa. Kuva: Viena Kytöjoki

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Lahti Pride alkaa 14. elokuuta. Lahden Setan järjestämä tapahtuma laajenee tänä vuonna kolmen viikon pituiseksi.

Luvassa on useita tapahtumia ympäri Lahtea, kertoo tapahtuman viralliseksi suojelijaksi tuoreeltaan nimitetty Lahden kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen (sd.). Galleria Uudessa Kipinässä järjestetään Cismittääkö?-taidenäyttely ja 18. elokuuta on Pride-kulkue, joka huipentuu juhlaan Lahden torilla.

– Tässä on tosi laajasti otettu kaupunkia mukaan, esimerkiksi kirjastolla ja muissa arkisissa paikoissa on tapahtumia. Ohjelmasta en voi kertoa vielä tarkemmin, sillä se julkaistaan myöhemmin, Mäkynen sanoo.

Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestetty Helsingin Pride-viikko sai tänä kesänä laajalti huomiota. Moni yritys ilmoitti julkisesti tukevansa tapahtumaa, ja Helsingin Pride-kulkueeseen osallistui ennätysmäärä ihmisiä, noin 100 000 ihmistä.

Saadaanko Lahteen aikaiseksi samankaltainen meininki?

– Aivan varmasti! On upeaa, että Pride-juhlat ovat maailmanlaajuisesti kasvaneet vuosi vuodelta, ja Helsingissä keskustelu aiheesta on ottanut hyvin sijaa. Lahdessa Pride on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2014, joten sillä ei ole vielä pitkää perinnettä. Mutta uskon, että tänä vuonna ihmisiä tulee enemmän mukaan ja on minunkin työtäni innostaa enemmän ihmisiä osallistumaan, sanoo Mäkynen.

Myös Päijät-Hämeessä osa yrityksistä intoutui osoittamaan tukensa Pride-juhlakansalle Helsingin viikon aikana. Esimerkiksi Hartwallin Lahden tehtaalla valmistettiin erä Gay Joe -siideriä, jota myytiin lähinnä pääkaupunkiseudun ravintoloissa. Mäkysen mukaan myös Lahden Pridessa on mukana laajasti paikallisia yrityksiä.

Lue myös: Lahti on huutelusta huolimatta hyvä paikka homoille - "Olen saanut olla avoimesti oma itseni"
 

– Hienoa, että niin moni on lähtenyt mukaan. Aikaa on vielä lähteä muidenkin mukaan yhteistyöhön. Tempauksia voi olla erilaisia, vaikka sateenkaariviiri ikkunassa.

Lahti Pride järjestetään 14.8.–2.9. Tänä vuonna tapahtuman teemana on "Vähemmän kuin vähemmistö", jonka tarkoituksena on tuoda näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sisällä olevien vähemmistöjen näkökulmia.

Mimmi Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi