Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valtaosalla apteekeista saatavuusongelmia lähes päivittäin, sanoo väitös

Tutkimuksessa oli mukana 129 apteekkia, jotka raportoivat saamatta jääneistä lääketilauksista kuukauden ajan. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat Suomessa yleisiä ja valtaosa apteekeista kohtaa niitä lähes päivittäin, sanoo Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimus. Tutkimuksessa oli mukana 129 apteekkia, jotka raportoivat saamatta jääneistä lääketilauksista kuukauden ajan. Seurantajakson aikana 80 prosentilla oli ongelmia saatavuuden kanssa päivittäin tai lähes päivittäin.

Syinä saatavuusongelmiin ovat tutkimuksen mukaan lääkemarkkinoiden pienuus ja äkilliset muutokset kysynnässä. Ongelmia oli paljon käytetyissä lääkkeissä, kuten hermostoon vaikuttavissa sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä.

Saatavuuskatkoista kolmannes aiheutti väitöksen mukaan apteekeille jonkinlaisia ongelmia, kuten asiakastyytymättömyyttä ja vaikeuksia varastonhallinnassa.

Proviisori Kati Sarnolan väitöskirja tarkastetaan elokuun lopulla. Hänen mukaansa lääkeyritysten ja -tukkujen tiedottamista apteekkeihin pitäisi parantaa.

– Lääkkeen saatavuusongelman syy ja milloin lääke on seuraavan kerran saatavilla eivät usein ole tiedossa apteekeissa. Nämä tiedot olisivat kuitenkin hyödyllisiä asiakaspalvelutilanteissa, Sarnola sanoo yliopiston tiedotteessa.

Lääketukkuri Oriolalla oli viime syksyn aikana merkittäviä ongelmia lääketoimituksissa. Taustalla olivat uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät pulmat.

Oriolan kautta kulkee arviolta noin puolet Suomessa toimitettavista lääkkeistä. Apteekkien lisäksi lääkkeitä toimitetaan esimerkiksi sairaaloihin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi