Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jalkakäytävällä kävellyt nainen löi päänsä matalaan parvekkeeseen Lahdessa – kiinteistönomistajalla velvollisuus merkitä vaaranpaikat

Onnettomuuden jälkeen taloyhtiö merkitsi matalalla olevan parvekkeen huomioteipillä. Kuva: Pirjo Mattila

– Talo on ollut paikoillaan 30 vuotta, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun joku tösäyttää parveketta päin, ihmettelee lahtelaisen Huovilankadun ja Uudenmaankadun kulmauksessa sijaitsevan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tuija Kanerva.

Pirjo Mattilalle kävi niin. Hän oli kävelemässä jalkakäytävää pitkin kohti keskustaa ja katsoi laukkuunsa, kun tömähti. Pää osui parvekkeen kulmaan.

– Verta tuli hirvittävästi, hän muistelee heinäkuista tapahtumaa.

– Onneksi kävelin hiljaa. Muuten olisi voinut käydä pahemminkin.

Mattila arvelee tietävänsä syyn siihen, miksi kukaan ei ole aiemmin törmännyt parvekkeeseen: talon seinustalla oli ruusupensaita, joihin näkövammainenkin olisi reagoinut.

Tuija Kanervan mukaan pensaat poistettiin tänä kesänä ja korvattiin asvaltilla. Näin kaato saatiin ohjaamaan valumavedet talosta pois päin.

Onneksi kävelin hiljaa. Muuten olisi voinut käydä pahemminkin. Pirjo Mattila

Parveke ulottuu jalkakäytävän suuntaan nyt jo poistettujen istutusten yli, joten parvekkeeseen olisi Kanervan mukaan voinut törmätä aiemminkin.

– Parvekkeen reunaan on laitettu ensiapuna huomioteippiä, hän sanoo. Taloyhtiö harkitsee betonisten kukka-astioitten tuomista paikalle, jotta jalkakäytävällä kulkevat osaisivat varoa parveketta. Istutuksia sinne ei ole tulossa.

Pirjo Mattila puolestaan sai ensiavun poliklinikalla sekä taloyhtiöltä korvauksen vaatteitten likaantumisesta. Yhtiö maksoi korvauksen hyväntahdon eleenä, ei myöntääkseen jonkin mahdollisen laiminlyönnin.

Parvekkeen kulman teippaaminen ei Mattilan mielestä ole riittävä varotoimi.

Karttapalvelu Google Mapsissa näkyy vielä ruusupensaat, jotka aiemmin olivat talon reunassa ja estivät törmäämisen parvekkeisiin. Kuva: Google Maps

Rakennus ei saa aiheuttaa vaaratilanteita

Pirjo Mattilan mukaan taloyhtiön edustaja suhtautui välinpitämättömästi hänen näkemykseensä siitä, että paikka on vaarallinen ja sille pitäisi tehdä jotakin. Hän lähestyi myös kaupungin rakennusvalvontaa, mutta sieltä vastattiin, ettei asia kuulu sinne.

Suomen Kiinteistöliiton kanta on selkeä:

– Kiinteistönomistaja vastaa, ettei rakennus aiheuta vaaratilanteita, kiteyttää apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Jos vaaranpaikkoja on, ne on merkittävä. Sillä, ulottuuko vaikkapa parveke jalkakäytävän puolelle, ei Pynnösen mukaan ole merkitystä.

Pirjo Mattila tähdentää, ettei hän kerro tapahtuneesta julkisuudessa oman edun tavoittelemiseksi vaan kiinnittääkseen muittenkin huomion.

– Pyöräilijäkin voi törmätä parvekkeeseen, hän sanoo.

Tuija Kanerva muistuttaa, että myös jalankulkijan ja pyöräilijän on katsottava eteensä.

– Muuten voi kävellä vaikka liikennemerkkiä päin.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi