Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Fingerporin piirtäjän Pertti Jarlan elämä antaa aineksia sarjakuviin – Rivo-Riitan esikuva löytyi lahtelaisesta ravintolasta

Kotiseutu näkyy Nastolassa kasvaneen Jarlan sarjakuvissa.

Pertti Jarlalla on monta rautaa tulessa. Fingerporin lisäksi taiteilija tekee muita sarjakuvia, satunnaisia tilaustöitä ja kustannustoimittajan töitä. Määräajat painavat päälle jatkuvasti, mutta unelmatyössä se ei haittaa. Kuva: Katja Luoma

Pertti Jarla asettelee vesivahingon jäljiltä kuivumassa ollutta sohvaa istumakuntoon Galleria Kreutzin tiloissa Porvoossa. Fingerporin piirtäjällä on galleriassa työpiste, jossa hän työskentelee melko harvoin tätä nykyä.

– Tänne on neljän minuutin kävelymatka kotoa, mutta olen laiskuuttani jämähtänyt kotiin piirtämään.

Jarla muutti Helsingistä Porvooseen, vanhan kaupungin laidalla sijaitsevaan rivitaloon, vaimonsa kanssa kolmisen vuotta sitten.

– Halusin omistusasunnon ja tajusin, ettei minulla ole varaa asua Helsingissä. Olen viihtynyt. Tämä tuntuu luontevammalta mestalta asua kuin Helsinki.

On hyvä, että työt saavat huomiota, mutta omaa persoonaa ei kiinnosta hirveästi availla. Olisi outoa, jos haluaisi koko ajan olla naamoineen esillä. Pertti Jarla

Porvoo on aina ollut kulttuuriväen kaupunki, mutta Jarla on tietoisesti välttänyt täyttämästä päiviään kaupungin kulttuuririennoilla.

– Olen vähentänyt häslinkiä elämästäni. Harrastuksillekin olisi kiva löytää aikaa.

Ideoista parhaat päätyvät paperille

Sarjakuvataiteilijalla on takanaan parin viikon kesävapaa, jonka aikana hän muun muassa vieraili Karmarock-festivaalilla puhumassa sarjakuvista. Lomalla on syntynyt lukuisia Fingerpori-ideoita, jotka odottavat piirtämistä.

– Kevyimpinä päivinä tarvitsee tehdä vain kolme strippiä. Jos ideat ovat valmiina, se ei tuota tuskaa.

Jarla luonnostelee Fingerpori-strippiä gallerian sohvalla. Kuva: Katja Luoma

Noin puolet Fingerpori-stripeistä on nykyään Jarlan itsensä ideoimia, loput syntyvät lukijoiden sähköpostiin lähettämistä ehdotuksista. Tällä hetkellä sähköpostissa odottaa miltei tuhat lukematonta viestiä.

Fingerporin verkkosivujen vieraskirjaan tulee myös ideoita. Muun muassa nimimerkki Raimo Lahdesta lähettää sinne täysin sekopäisiä ehdotuksia. Ne ovat hyvää viihdettä ja parhaimmillaan käyttökelpoisia ideoita, Jarla nauraa.

Sadasta lukijalta tulleesta ideasta keskimäärin 3–5 päätyy julkaistavaksi stripiksi.

Sarjakuvilla ei rikastuta Suomessa

Jarla on piirtänyt kuvitteellisen Fingerporin kaupungin elämää yli 10 vuoden ajan. Vaikka strippejä on ilmestynyt kohta 3 500, ei vitsin vääntäminen ole alkanut kyllästyttää.

Fingerpori on avoin hiekkalaatikko, jossa voi tehdä mitä tahansa, mikä liittyy huumoriin mitenkään. Jos lakkaisin keksimästä vitsejä tai nauramasta millekään, voisin lopettaa. Se kuulostaa kuitenkin kauhealta ajatukselta.

Sarjakuvissa Jarlaa inspiroi vapaus toteuttaa itseään haluamallaan tavalla.

– Onhan tämä ihanneduuni. Saa tehdä työkseen sitä mitä harrastaa. Toisaalta välillä kaipaa, että olisi työpaikka, mihin mennä ja mistä tulla. Kotona työt pyörivät koko ajan silmissä.

Sarjakuvataiteilija suunnitteli Porvoon kaupungille opastauluja, joiden avulla uudistetaan kaupungin katuilmettä. Kuva: Katja Luoma

Rikastumaan Jarla ei ole Fingerporilla päässyt, vaikka sarjakuva oheistuotteineen toimeentulon tuokin.

– Tuloilla pystyy elämään ja omistamaan parin tuhannen euron auton, Jarla toteaa.

Taiteilija ajaa Fingerporin maailmaan sopivalla Renault 4:llä, tipparellulla, jota saa miehen mukaan olla korjaamassa jatkuvasti. Lisäksi hän omistaa yhdessä kaverinsa kanssa matkailuauton.

– Lomalla ajelimme sillä vaimon ja naapurin lapsen kanssa yhteen rantaan ja sieltä sitten lautalla ulkosaaristoon.

"Olisi outoa, jos haluaisi koko ajan olla naamoineen esillä"

Jarla asui 20-vuotiaaksi asti Lahden vieressä Nastolassa. Maitotilalla varttunut poika sai elää varsin vapaan ja huolettoman lapsuuden.

– En ollut kovin fyysinen tai liikunnallinen, niin sitten tuli piirreltyä aika paljon. Ulkona roikuin myös. En ollut sosiaalisesti erakko, mutta maalla kaveriporukka ei ollut iso.

Pertti Jarla elementissään. Kuva: Katja Luoma

Vanhemmilta liikeni ymmärrystä pojan sarjakuvaharrastukselle, joskin teini-iässä piirretyt väkivaltaiset seikkailusarjakuvat kauhistuttivat.

– Silloinkaan ei otettu kyniä pois, kauhisteltiin vain. Kyllä minua silti kannustettiin etsimään ihan oikea duuni. Vanhempien ei ole kovin vastuullista kannustaa lapsiaan piirtämään sarjakuvia työkseen.

Lapsuusmuistoista puhuttaessa Jarla kiusaantuu hieman ja johdattelee aiheen toisaalle. Taiteilijan suhde julkisuuteen on kaksijakoinen.

– On hyvä, että työt saavat huomiota, mutta omaa persoonaa ei kiinnosta hirveästi availla. Olisi outoa, jos haluaisi koko ajan olla naamoineen esillä.

Nastola palkitsi kunniakirjalla

Lapsuuden Nastola on antanut vaikutteita Fingerporiin. Kaupunginjohtaja Homeliuksen nimi on johdettu Nastolan entisen kunnanjohtajan nimestä ja Fingerporin lääkärin muhkeat pulisongit saivat vaikutteita Nastolan terveyskeskuksen lääkäriltä.

Nastolan aluejohtokunta palkitsi oman kylän pojan keväällä Nastola-kunniakirjalla.

– Olin juuri silloin sotkenut kaikki aikatauluni ja asiani niin, etten päässyt paikan päälle ottamaan sitä vastaan, Jarla harmittelee.

Lahti on Fingerporin sukulaiskaupunki

Fingerporin kaupunki on Jarlan mukaan saanut eniten vaikutteita Lahdesta, jonka yöelämässä taiteilija vietti aikaa opiskellessaan 2000-luvun alussa Muotoiluinstituutin sarjakuvaopintoja.

– Huumorisarjakuvaa ei saa sellaisesta paikasta, missä kaikki sujuu. Olen tykännyt olla Lahdessa. Muistelen lämmöllä esimerkiksi divaria, josta tuli aina ostettua levyjä. Myyjällä oli tapana lukea pornolehtiä kassalla. Se oli hyvin lahtelaista.

Fingerporin suosikkihahmon, Rivo-Riitan, esikuva löytyi ravintola Hiidenkivestä, jossa Jarla ideoi ensimmäisiä Fingerpori-strippejään.

– Baariemännän ronski persoonallisuus vaikutti hahmon syntymiseen. Hän menehtyi aivan hiljattain. Pitäisi käydä Hiidenkivessä istumassa ja muistelemassa menneitä.

Monta rautaa tulessa

Ensi vuonna Rivo-Riitta, Heimo Vesa ja kumppanit nähdään myös valkokankaalla. Fingerpori-elokuvassa seurataan yhden päivän tapahtumia eri hahmojen näkökulmasta. Mukana on niin vanhoja kuin uusiakin vitsejä.

– Ehkä saan vielä kehitettyä jonkin skandaalin, ja elokuvaa ei kehdatakaan julkaista, Jarla nauraa.

Ajatus elokuvasta oli alun perin Jarlan oma, mutta hän ei ole aktiivisesti osallistunut filmin tekoon.

– Olen ollut konsultin roolissa ja lukenut käsikirjoitukset läpi.

Galleria Kreutzin lattiat täyttyivät vedestä rankkasateen jälkeen, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin. Kuva: Katja Luoma

Elokuvan lisäksi Jarla on aloitellut uuden sotahistoriallisen sarjakuvan tekemistä. Vakavien sarjakuvien piirtäminen tuo vaihtelua Fingerpori-arkeen.

– Jos tekee pelkästään huumoria, sekin alkaa pikkuhiljaa puuduttaa.

Alkutekijöissään yhä oleva albumi sijoittuu osin toisen maailmansodan loppuun, osin 1970-luvun alkuun.

– Englannissa oli silloin pienimuotoinen pakolaiskriisi. Englantilaisten jatkuva hätä erilaisten pakolaisaaltojen kanssa tuntuu niin tutulta nykyään. Koko ajan ollaan vellit housussa, kun tulee jokin uusi porukka.

Omien sarjakuviensa lisäksi Jarla toimii nykyään myös kustannustoimittajana. Mies innostuu kertoessaan sata vuotta sitten ilmestyneen Janne Ankkanen -sarjakuvan restauroinnista.

– Se on hauskaa, mutta aikaa vievää pilkunviilausta. Tykkään ihan sairaasti nysväämisestä, mutta sille ei meinaa löytyä aikaa. Työt lyövät toisiaan korville.

"Ympärilläni tapahtuu kaoottisia asioita"

Huumorin edellytys on kyky nauraa itselleen ja omille toilailuilleen. Harva kuitenkaan pääsee julkaisemaan omaan elämäänsä perustuvaa sarjakuvaa maan suurimmassa sanomalehdessä. Helsingin Sanomat julkaisee sunnuntaisin Jarlan Jäätävä spede -sarjakuvaa, jonka stripit koostuvat tapahtumista miehen elämän varrella.

Jarla kiertelee porvoolaisella kirpputorilla etsimässä löytöjä. Kuva: Katja Luoma

– En ole matkustellut ympäri maailmaa ja kokenut valtavasti asioita. Ne asiat, mitä minulle on tapahtunut ovat olleet aika pieniä, Jarla kertoo.

Sarjakuva antaa taiteilijasta kuvan varsin hajamielisenä ihmisenä.

– Joo, todellakin. Hyvä, jos olen onnistunut kuvaamaan sen, etten osaa keskittyä mihinkään ja ympärilläni tapahtuu kaoottisia asioita.

Viime vuosina Jarla on joutunut opettelemaan kalenterin käyttöä.

– Jos en laita asioita kalenteriin, saatan unohtaa tärkeitä tapaamisia. Sitten ihmiset istuvat viinerien kanssa odottamassa, ja minä en vain ilmesty paikalle.

Katso täältä Fingerpori-sarjakuvia.

Kuka?

Pertti Jarla

46-vuotias sarjakuvataiteilija.

Kotoisin Nastolasta. Asuu nykyisin Porvoossa.

Perhe: Vaimo, kaksi koiraa ja kissa.

Piirtänyt sarjakuvia lapsesta saakka. Ensimmäiset julkaisut Pahkasiassa ja MAD-lehdessä 1990-luvun alussa.

Piirtänyt Fingerporia päätyökseen yli 10 vuotta.

Sarjakuva ilmestyy tällä hetkellä 35 lehdessä.

Fingerporilla on paljon oheistuotteita, ja siitä on tehty esimerkiksi teatteriversioita.

Täydennä virkkeet

Pertti Jarla jatkaa viittä ajatusta

Sarjakuvataiteilijan työssä parasta on vapaus. Sarjakuvatöissä ei ole tuotantoporrasta ja kaikkea ei tarvitse sopia jonkin työryhmän kanssa.

Jos en tekisi sarjakuvia pyrkisin entisöimään ja korjaamaan asioita. En tiedä, onko sillä alalla hirveästi töitä. Minulla on esimerkiksi työhuoneella yksi mekaaninen laskukone, jota vapaa-aikanani koetan putsailla. Ehkä olisin kelloseppä.

Lahti on alkuperäinen käsitykseni kaupungista. En käynyt missään muissa kaupungeissa, kun olin pieni.

Elämässä tärkeintä on itsensä toteuttaminen. Jos vuosikymmenet kuluisivat niin, että ehtisi vain käydä töissä ja tiskata, niin olisihan se kauheaa ajanhaaskausta.

Viimeksi nauroin Deadpool-elokuvalle, jonka katsoin eilen. Huonolle huumorille on aina paikkansa.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Uppoaako Fingerporin huumori sinuun?
Uppoaako Fingerporin huumori sinuun?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi