Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rinne aikoo yhä kaataa soten – "Tarvitaan isommat hartiat, se on selvä"

Tekisimme isompia sote-kuntia niistä, joista hallitus puhuu maakuntina, Antti Rinne sanoo.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii toimia lasten turvattomuuden ja yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Kuva: Juha Inkinen

SDP veisi pääministeripuoleena sote-uudistuksen uuteen valmisteluun vuodeksi, vaikka se hyväksyttäisiin syksyllä eduskunnassa, puolueen puheenjohtaja Antti Rinne kertoo.

– Jos hallituksen malli menee läpi ja voitamme vaalit, SDP:n lähtökohta on, että uudistus pistetään uuteen valmisteluun.

Rinteen mielestä on arvioitu yksiselitteisesti, että vireillä oleva uudistus tulisi kalliimmaksi kuin nykyinen järjestelmä. Hän uskoo, että uudistuksen myötä jouduttaisiin leikkaamaan palveluita ja nostamaan asiakasmaksuja.

– Iso riski on, että verotusta jouduttaisiin kiristämään, jotta kokoomuksen unelma kaverille bisnestä -logiikalla tehdystä ratkaisusta toteutuisi.

Sote-uudistuksen viimeistelisi asiantuntijoista ja parlamentaarikoista koostuva ”vanha komitealaitos hieman uudistettuna”. Rinne ei ota suoraan kantaa, riittäisikö työhön vuosi.

– Tämähän venyy joka tapauksessa. Kukaan ei tiedä, onko kokonaisuus valmis tämän vuoden puolella. Sen verran juristinakin arvioin, että nykyisessä mallissa on perustuslakiin liittyviä ongelmia.

Jo tehdyssä työssä paljon hyvääkin

Uutta valmistelua tarvitaan Rinteen mielestä, jotta sote-hallinto täyttäisi perustuslain vaatimukset ja julkinen sektori tuottaisi palveluita jatkossakin. Jo tehdyssä työssä hän näkee paljon hyvääkin, kuten järjestämislain.

– Kun päätetään rahasta, sen pitää olla suoraa valtaa. Meidän mallissa ongelma ratkeaisi.

SDP:n mallissa sote-maakunnat korvattaisiin sote-kunnilla, jolloin voitaisiin tukeutua kuntalakiin pienin muutoksin. Kuntalakiin lisättäisiin pykälät kunnasta, joka järjestää ja tuottaa sote-palveluita.

Lue myös: Asiakas vaihtoi Hollolan terveysasemalta Terveystalon asiakkaaksi ja yllättyi: Hollolassa ajan sai muutamassa päivässä, mutta Terveystalossa vasta neljän viikon päähän
 

– Kaupunki voisi toimia palvelun tuottajana, jos isompi järjestäjätaho eli sote-kunta arvioi, että kaupungin palvelut pelaavat. Yksityiset voivat tuottaa palveluita, jos sote-kunta arvioi, että palvelu pelaa, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa kyse olisi sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntaliitoksesta tai siitä, että sote-palvelut järjestävä kuntayhtymä muuttuisi kunnaksi. Henkilöstöön, omaisuusmassoihin ja valtionosuuksiin liittyvät periaatteet olisivat hänen mielestään tässä mallissa selkeät ja jo koetellut.

– Valtionosuusjärjestelmä toimisi kuten ennen, samoin tasausjärjestelmä. Eli väkirikkailta alueilta tulee verotuksessa tasausta alueille, joissa ihmisiä on vähemmän.

"Tekisimme isompia sote-kuntia niistä, joista hallitus puhuu maakuntina"

Sote-kuntien määrä ei ole SDP:lle kynnyskysymys, sillä Rinteen mukaan oleellista on vain turvata palvelut.

– Tarvitaan isommat hartiat, se on selvä. Olemme todenneet, että 18 sote-kuntaa voisi olla lähtökohta, kuten on maakuntamallissakin pyöritetty. Olemme valmiita keskustelemaan siltä pohjalta. Meidän mallissa se voi olla enemmän tai vähemmän. Järkevät alueet rakentuvat niin, että on riittävä väestöpohja palveluiden pohjaksi.

Kunta voi säilyä osana maakuntaansa ja fuusioida sote-palvelunsa toisaalla toimivaan sote-kuntaan.

– Jos ajatellaan maakuntamallia, niin tarvitsemme jotain isompaa sote-palveluiden rakentamiseksi. Se on mielestäni ollut selvä koko ajan. Tekisimme isompia sote-kuntia niistä, joista hallitus puhuu maakuntina.

Sote-kunnan päätöksentekijät valittaisiin kuntavaalien yhteydessä.

Lasten yksinäisyyden ehkäiseminen tärkeää

Rinne on nyt suosituin vaihtoehto seuraavaksi pääministeriksi niukalla erolla kokoomuksen Petteri Orpoon, kävi ilmi Helsingin Sanomien kesäkuun lopulla teettämästä mittauksesta. Vielä tammikuussa IS-gallupissa Rinne oli viides.

– Vuoden 2017 puoluekokouksen jälkeen olemme saaneet työryhmämme käyntiin. Noin 450 ihmistä taitaa olla 26 työryhmässä, ja kyllä se on näkynyt aloitteellisuudessamme, Rinne pohtii syytä.

Hän huomauttaa myös taloushistorian professorin Markku Kuisman lausunnoista HS:lle. Kuisman mielestä nykyinen hallitus on huonoin ikinä.

– Olen ihmetellyt, miten paljon ruutia hallitus on hukannut tuleen, kun se on hyökännyt työmarkkinajärjestelmän kimppuun. Luottamus on viety kokonaan, ei niinkään työmarkkinaosapuolten kesken vaan erityisesti hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välillä.

Iso riski on, että verotusta jouduttaisiin kiristämään, jotta kokoomuksen unelma kaverille bisnestä -logiikalla tehdystä ratkaisusta toteutuisi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne

Jos SDP on hallituksessa, aktiivimallin leikkurit pannaan Rinteen mukaan jäihin. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon perussuomalaiset eivät mahdu Rinteen SDP:n kanssa samaan hallitukseen.

– Vaikea nähdä sellaista tilannetta.

Rinne haluaisi nostaa alle 1 400 euroa ansaitsevien eläkkeitä ”useamman vuoden aikana”.

– Jos talous kehittyy hyvin, sadan euron korotus nettona voidaan toteuttaa yhdenkin hallituskauden aikana.

Rinne haluaa valtakunnallisen perhepoliittisen strategian ja kuntatasolle viedyn toimenpideohjelman seurannan kera. Hän kokee tärkeäksi ehkäistä lasten yksinäisyyttä ja turvattomuutta.

Aaro Virolainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi