Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ministeriössä toppuutellaan alkoholin etämyynnin notifiointi-kohua

"Tässä asetetaan suomalaiset ja ulkomaalaiset myyjät samaan asemaan."

Sosiaali- ja terveysministeriöstä korostetaan, että alkoholin etämyynti on kielletty ja se on laitonta. Kuva: Agata Anttonen

Sosiaali- ja terveysministeriössä toppuutellaan etämyynnin notifioinnista eli ilmoituksesta EU:lle syntynyttä kohua. Erityisesti kokoomuksen kansanedustajat ovat kritisoineet sitä, että ministeriö on kaikessa hiljaisuudessa lähettänyt EU-notifiointiin luonnoksen lakimuutoksesta, jolla Suomi kieltäisi alkoholijuomien etämyynnin.

STM:n hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikkö Markku Tervahaudan mukaan kyseessä on ”nyanssityyppinen asia”, jolla selvennetään ja täsmennetään poliittisia linjauksia. Hän korostaa, että itse asia ei ole uusi, sillä se on hyväksytty uudessa alkoholilaissa.

Tervahauta tyrmää väitteet siitä, että etämyynti olisi ollut Suomen lakien mukaan sallittua koko EU-jäsenyyden ajan ja ministeriö haluaa nyt kieltää sen. Hän huomauttaa, että notifioinnin taustalla on etämyynnin kielto.

– Alkoholin etämyynti on kielletty ja se on laitonta. Alkokaan ei saa harjoittaa etämyyntiä, Tervahauta sanoo.

Tervahauta jatkaa, että Suomen lain mukaan suomalainen yritys ei saa harjoittaa alkoholin etämyyntiä, joten ei voida ajatella, että se olisi mahdollista ulkomaalaisille myyjille.

– Tässä asetetaan suomalaiset ja ulkomaalaiset myyjät samaan asemaan. Niiden pitää noudattaa Suomen lakeja, Tervahauta sanoo.

Komissio neuvoo

Tervahauta kertoo, että ministeriö on käynyt aiemmin neuvonpitoa EU-komission kanssa. Komissio on suositellut Suomelle lainsäädännön muuttamista siten, että Suomessa sallittaisiin se, että ulkomaalaiset firmat saisivat omia tuotteitaan nykyistä laajemmin esille Alkoon.

Samalla Tervahauta leimaa väärinkäsityksiksi ne julkisuudessa olleet näkemykset, että notifioinnilla rajoitettaisiin kuluttajien oikeuksia ja pyrittäisiin betonoimaan Alkon monopoliasema.

– Kyse ei ole Alkon monopolin turvaamisesta vaan komission neuvosta. Haluamme mahdollistaa ulkomaisten pientuottajien ja niiden tuotteiden nykyistä helpomman saatavuuden.

EU:lle toimitetussa lakiluonnoksessa kerrotaan, että Suomessa olisi suunnitteilla Alkon verkkokaupan valikoimien laajennus. Tavoitteena olisi, että jokainen alkoholijuomien tuottaja tai myyjä kansallisuudesta riippumatta saisi listata ilmoituksella omat tuotteensa Alkon verkkokaupan valikoimiin. Tällöin Alko toteuttaisi tuotteiden maahantuonnin ja toimittamisen kyseisille yksityishenkilöille.

Etäosto laillista

Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö ostaa kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku muu tämä puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen. EU-alueella verovelvollinen tällaisessa tilanteessa on etämyyjä.

Etäosto on laillista ja se tarkoitaa tilannetta, jossa yksityishenkilö huolehtii valmisteveron alaisten tuotteiden maahantuonnin toisesta valtiosta. Tällöin yksityishenkilö siis järjestää itse tuotteiden kuljetuksen Suomeen esimerkiksi kuljetusliikkeen välityksellä ilman myyjän osallistumista. Yksityishenkilö on tällöin velvollinen suorittamaan valmisteveron Suomeen.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi