Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lukijalta

Martti Talja: Sote-lakeihin ei saa jäädä perusoikeuksia rajoittavia tai loukkaavia säädöksiä

Kansanedustaja Martti Talja kirjoittaa tunnistavansa sote-lakiesityksen puutteet, mutta on valmis viemään esitystä eteenpäin. Kuva: Juha Peurala

Useissa eri medioissa on viime päivinä haastateltu sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.), joka siirtyi eduskunnan puhemiehistöön istuntokauden 2018 alusta.

Itse olen istunut sosiaali- ja terveysvaliokunnassa koko vaalikauden ja olen ollut siten mukana käsittelemässä maakunta- ja sosiaali- sekä terveydenhuollon uudistusta sen alkumetreistä alkaen.

Kiuruko ainoa?

Minua hämmästytti suuresti puheenjohtaja Kiurun väite, että ”hän on ainoa, joka työskentelee sen eteen, että esitys voisi mennä perustuslakivaliokunnassa läpi”.

Ensinnäkään perustuslakivaliokunta ei yksimielisesti edellyttänyt valinnanvapauslain täsmennysten tuomista uuden lakiesityksen muodossa eduskuntaan, vaan eduskunta voi tehdä lakiehdotusten korjaukset itse. Kyse oli siis pienistä täsmennyksistä.

Eduskunnan työtä ovat tukeneet sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön virkamiehet. Heidän johdollaan valmisteltiin Kiurun mainitsemat täsmennykset lakiesityksiin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt uusimpia lakiversioita maaliskuulta lähtien käyttäen 3–4-kertaa enemmän viikkotunteja normaaliin verrattuna. Valiokunta sai valmiiksi alustavat kannanotot juuri ennen kesätaukoaan 6. heinäkuuta.

Yli 300 asiantuntijaa kuultu

Käsittelyssä oleva lakikokonaisuus muodostuu kolmesta osasta; maakunta- ja siihen liittyvästä järjestämislaista, valinnanvapauslaista sekä tuottajalaista. Näistä vain valinnanvapauslaki on kirjoitettu uudelleen vuosi sitten perustuslakivaliokunnan hylättyä sen.

Valinnanvapauslakikin saatiin valiokunnan käsittelyyn maaliskuun puolivälissä. Valiokunta on kuullut kaikkien lakien osalta yli 300 asiantuntijaa, osaa useamman kerran.

Asiantuntijoiden lakikokonaisuudesta esittämien huomioiden, muiden valiokuntien lausuntojen ja perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslakia koskevan lausunnon perusteella hallitus on täydentänyt kaikkia lakiesityksiä, jotta ne muodostavat saumattoman kokonaisuuden.

Ei opposition ansiota

Täsmentämisen kohteena on ollut erityisesti valinnanvapauslaki. Olen Kiurun kanssa siis täysin eri mieltä siitä, miksi käsittelyssä olevia lakiesityksiä korjattiin valiokuntakäsittelyn aikana.

Muutokset on tehty eduskunnan valiokuntien normaalia lakien säätämismenettelyä noudattaen, ei opposition ansiosta.

On tapana, että lain valmistelusta vastaavien ministeriöiden edustajat ovat paikalla asiantuntijakuulemisissa. He vievät kuultujen asiantuntijoiden ja muiden valiokuntien palautteet ministeriöiden asiantuntijoiden valmisteltavaksi ja edelleen hallituspuolueiden poliittiseen käsittelyyn.

Tämän huolellisen työn tuloksena on perusteltuja muutoksia tehty käsiteltävänä olevaan lakikokonaisuuteen suuri määrä.

Hallituksen viimeinen vastine asiantuntijalausuntoihin lähti valtiovarainministeriöstä 5.7. sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, mutta sitä ei jaettu valiokunnan jäsenille seuraavan päivän kokouksessa, vaikka normaali käytänne olisi edellyttänyt sitä. Hallitus ei anna elokuussa puheenjohtaja Kiurun väittämää uutta lakiesitystä.

Hyvinvointiuudistukset vaarassa

Maakunta- ja sote-uudistuksessa on kyse valtavasta kokonaisuudesta. Lain valmistelu ja sen eduskuntakäsittely ovat olleet arvioitua hitaampia. Pitkittynyt käsittely johtuu osin myös opposition vastustavasta asenteesta lain sisältöön.

Lain täytäntöönpano myöhästyy alkuperäisestä tavoitteesta kaksi vuotta. Tässä vaiheessa on tärkeää, että tehdään työ huolella ja lakiin ei jää ihmisten perusoikeuksia rajoittavia tai loukkaavia säädöksiä.

Tarvitsemme lisää voimavaroja perustason palveluihin terveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa sekä vanhuspalveluissa. Hyvin toimivaa erikoissairaanhoitoa ei saa vaarantaa.

Opposition hanke kaataa lakiesitys siirtää nämä tuiki tarpeelliset, kansalaisten hyvinvointia lisäävät uudistukset hamaan tulevaisuuteen.

Vahvana alan asiantuntijana tunnistan lakiesityksen puutteet, mutta olen valmis viemään esitystä eteenpäin. Nyt valmistelussa oleva lainsäädäntö on vasta runko sote-erityislainsäädännön uudistamiselle.

Martti Talja

professori

erikoislääkäri

sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen (kesk.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi