Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Helle oli tyrehdyttää verenluovutuksen – viime päivinä tilanteessa parannusta

Veripalvelu tarvitsee keskimäärin 800 luovuttajaa päivässä. Alimmillaan luovuttajia oli viime viikolla SPR:n mukaan alle 600 päivässä. Samaan aikaan sairaaloiden verentarve oli tavallista suurempi. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Hellekelit näkyvät suomalaisten vähentyneenä verenluovuttamisena. Keskiviikkona Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tiedotti luovuttajien tarpeesta kaikissa veriryhmissä. Samaan aikaan laskeneen luovutusinnon kanssa sairaaloiden verentarve oli tavallista suurempi.

Suomalaiset vastasivat avunpyyntöön. Viime päivinä luovuttajien määrä on lähtenyt kasvuun, kerrotaan Veripalvelusta STT:lle.

– Tällä hetkellä tilanne näyttää paremmalta. Viime- ja edellisviikolla oli sellaisia päiviä, joina kävi alle 600 luovuttajaa. Mehän tarvitsemme sairaaloiden tarpeisiin joka päivä sen 800 luovuttajaa. Noin 25 prosenttia vähemmän rupesi olemaan meille hälyttävä tilanne, kertoo verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström.

– Tämä hellekesä on poikkeava tilanne Suomessa. Yleensä suomalaiset luovuttavat myös kesällä hyvin verta. Pitkään oli vaakalaudalla, että saadaanko pidettyä verivarastot hyvässä kunnossa.

Sairaalat saivat verensä

Operatiivisen johtajan mukaan tilanne ei äitynyt niin pahaksi, että potilaiden tarvitsema veri olisi jäänyt sairaaloilta saamatta.

– Sairaaloilla ei missään vaiheessa ollut mitään uhkaa, etteivät he saisi meiltä valmisteita. Toimimme vastuullisesti ja pyrimme ennakoimaan tilannetta. Kun varastomme hiipuu ja tulee epäilys, ettemme voi toimittaa riittävästi verta, ryhdymme toimintaan.

Tilanne on nyt Kuusisaari-Bergströmin mukaan parempi, mutta lisäluovuttajille on yhä tarvetta.

– Nyt jäädään pikkuisen vielä tavoitteesta, mutta luovuttajia on koko ajan enemmän.

Verenluovuttajien tarve vaihtelee suuresti eri veriryhmien välillä. Luovuttajien tarvetta omassa veriryhmässä voi seurata Veripalvelun verkkosivulta, jossa veritilannetta seurataan reaaliajassa.

– Jos oman veriryhmän pisara on täynnä, ei ole kiire tulla luovutukseen, mutta jos se on puolessavälissä tai ihan surullisen näköinen pohjalla, olisi hyvä, että heti kun jaksaa, tulee verta luovuttamaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi