Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Viikonlopun vieras

"Toke ulos" ei hetkauta Toni Korkeakunnasta pätkääkään – enää

FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas sanoo kasvattaneensa paksua nahkaa koko ikänsä. Alkoholistiperheessä varttunut Korkeakunnas eli lyhyen lapsuuden ja pitkän nuoruuden. "Kun mutsi ja faija bailasivat, tein ruokaa ja siivosin."

Toni Korkeakunnas valmentaa FC Lahtea jo viidettä kautta, eikä seuran ja valmentajan yhteiselo välttämättä tähän kauteen lopu, vaikka osa kannattajista sitä toivoisikin. Kuva: Katja Luoma

Toni Korkeakunnas istuu Kisapuiston ränsistyneessä katsomossa ja huokaa. Kilometrin päässä Hiihtostadionilla Korkeakunnaksen suojatit alisuorittivat kolmisen viikkoa sitten pahemmin kuin paatuneinkaan lahtelainen futispessimisti rohkeni ennakoida.

– Se oli valtava järkytys. Minua vituttaa olla osa suomalaista urheilukliseetä. Aina on naurettu hiihtäjille tai yleisurheilijoille, että juuri silloin tulee flunssa, kun pitää esiintyä. Nyt meille kävi niin. Minulla oli fiilis, että eihän tämä ole todellista.

FC Lahti romahti totaalisesti Eurooppa-liigan ensimmäisen karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa FH Hafnarfjörduria vastaan. Islantilaisjoukkue aloitti maalinteon kolmen minuutin kohdalla ja takoi yhteensä kolme vierasmaalia. FC Lahti pelasi kauden ylivoimaisesti surkeimman puoliajan ylivoimaisesti tärkeimmällä hetkellä. Vieraspelin 0–0-tasapeli oli vain muodollisuus.

Rutinoitunut europelijoukkue Islannista oli toki hyvä, mutta ensimmäisen osaottelun katastrofitappiota selittää ennen kaikkea FC Lahden kollektiivinen pohjakosketus. Jokainen kuhnuri pelasi selvästi alle tasonsa.

Korkeakunnaksella ei ole selitystä kolmen viikon takaiseen nöyryytykseen.

– Kaikki vaikutti olevan kunnossa. Viimeistely meni erinomaisesti. Mitään ennakkomerkkejä tällaisesta ei ollut. Ensimmäisen maalin jälkeen kaikki mureni.

– En ole keksinyt järkevää vastausta, miksi näin kävi. Se oli karmivaa meille kaikille. Pelaajille, valmennukselle ja faneille.

"On ihan absurdia ja hullua, miten jalkapalloa kohdellaan tässä maassa"

Eurokatastrofit ovat tuttua huttua suomalaiselle jalkapalloyleisölle. Maajoukkuekin kyykkää karsinnasta toiseen. Suuri yleisö huutaa kansainvälisen menestyksen perään.

Toni Korkeakunnas sanoo eläneensä lyhyen lapsuuden ja venytetyn nuoruuden. Alkoholistiperheen lapsi joutui jo kovin nuorena huolehtimaan itsestään ja pikkuveljestään. Nuoruus sen sijaan jatkui aina 35-vuotiaaksi asti. "Pakko myöntää, että viihde vei aika vahvasti. Oli kauppaopistossa, sain pyöriä pikkukylän elviksenä ja pelata." Kuva: Katja Luoma

Korkeakunnasta ei naurata. Hänen mukaansa suomalainen jalkapalloyhteisö tekee varmasti niin hyvää työtä kuin nykyisillä resursseilla ja olosuhteilla on mahdollista.

– On hirveän herkullista ja helppoa naureskella suomalaisesta potkupallosta. On ihme, että me edes jollain tavalla pysymme mukana tässä touhussa, kun miettii sitä, millaisilla panoksilla Suomessa tätä hommaa pyöritetään.

Moni ulkomaalainen on ihmetellyt Korkeakunnakselle sitä, miten vähän jalkapallo merkitsee suomalaisessa yhteiskunnassa.

– On ihan absurdia ja hullua, miten jalkapalloa kohdellaan tässä maassa. Pitäisi pärjätä ja päästä kisoihin, mutta rahaa ei näy eikä kuulu. Odotusten ja panostusten suhde on täysin vinossa.

Islannin viime vuosien uskomattomalta tuntuva menestys niin EM- kuin MM-tasolla ei ole ihme, Korkeakunnas sanoo.

– Se on panostuksen tulos.

Lue myös: "Nyt oli aika uusille haasteille, pala sydämestä jää Lahteen" – Korkeakunnas lähtee FC Lahdesta kauden jälkeen
 

Seuraavaksi tuloksia on lupa odottaa esimerkiksi Unkarista.

– Nyky-Unkarin poliittista ohjelmaa en voi mitenkään hyväksyä sellaisenaan, mutta sielläkin tehtiin kansallinen päätös, että unkarilainen jalkapallo nousee maailman huipulle. Jok'ikinen stadion ja muut fasiliteetit laitetaan kuntoon.

Korkeakunnas myöntää, että jalkapalloyhteisökin tekee jotain pahasti väärin, kun Suomen suurin urheilulaji ei saa ääntään kuuluviin.

– Jos rakenteet eivät muutu, mitään ei tapahdu. On ihan sama mitä strategioita, suunnitelmia ja visioita meillä on, jos fyrkkaa ei ala tulla. Jäämme jatkuvasti jälkeen maailmanlaajuisesta kehityksestä.

"Se on se sama "Toke ulos" ja "homo, homo HJK" joka pelissä"

Korkeakunnas peräänkuuluttaa paikallisuutta: aitoa ylpeyttä oman kylän joukkueesta.

– Olen käynyt katselemassa ympäri maailmaa alasarjojen pelejä. On joukkueita, jotka eivät saa kolmea syöttöä putkeen perille. Silti yleisö hurraa, kun tulee taistelutasuri.

Toni Korkeakunnas on pureskellut hammastikkuja FC Lahden päävalmentajana pian viiden kauden ajan. Hän vaihtoi kynsien pureskelun tikkujen pureskeluun jo valmennusuran alkutaipaleella Gnistanissa. Kuva: Katja Luoma

Lahtelaisen keskenkasvuisen futiskulttuurin lieveilmiöistä Korkeakunnaskin on saanut osansa. "Tokea" on huudettu ulos käytännössä läpi hänen viisivuotisen taipaleen ajan.

Tiettyjen kannattajien silmätikkuna oleminen ei kiinnosta pätkääkään, hän sanoo. Korkeakunnas sanoo alkaneensa suodattaa saamaansa kritiikkiä jo ensimmäisen kauden jälkeen. Silloin saavutettu pronssimitalikaan ei tuntunut riittävän.

– En ala tuhlata energiaa siihen, että yrittäisin miellyttää tai selitellä asioita niille, joiden mielipide minusta ei kuitenkaan muutu.

– Aluksi se tuntui pahalta, mutta ei enää. Olen vastuussa ainoastaan pelaajille ja tämän seuran herroille.

Korkeakunnas sanoo, ettei hän edes odota ylävitosia ja selkään taputtelua, mutta joidenkin yksittäisten kannattajien käytös jaksaa ihmetyttää. Korkeakunnaksen mielestä jatkuvasti valittavien ihmisten kannattaisi "harkita toista harrastusta, jos jalkapallo ottaa niin koville".

– Se on se sama "Toke ulos" ja "homo, homo HJK" joka pelissä. Ei se ole mitään kannustamista, se on vain noloa. Jos koko ajan ahdistaa, niin kannattaako tulla ollenkaan?

Työn paras palkinto

Kaiken huutelun keskellä Korkeakunnasta eteenpäin puskee nykyisten ja entisten pelaajien onnistumiset.

– Kun pelaaja ottaa urallaan steppejä isompiin ympyröihin ja olen saanut olla mukana sitä omalta osaltani avittamassa. Se on tämän työn paras palkinto.

On ihan sama mitä strategioita, suunnitelmia ja visioita meillä on, jos fyrkkaa ei ala tulla. FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas suomalaisesta jalkapallosta

Yksilöiden kehittymisen ohella myös seura on kehittynyt, hän sanoo. FC Lahti on Korkeakunnaksen aikana vakiinnuttanut paikkansa korkeammalla kuin pelaajabudjettivertailuista voisi päätellä.

– Sen jälkeen, kun tulin, olemme olleet kahdesti Euroopassa ja taistelleet melkein joka vuosi mitalista. Sinä aikana, kun olen ollut täällä, olemme suorittaneet paremmin kuin taloustaulukosta voisi päätellä. Seuran toimintaedellytykset ovat parantuneet. Tämä on aika ammattimainen ympäristö verrattuna siihen, millainen tilanne oli silloin, kun minä tulin.

"Kun mutsi ja faija bailasivat, tein ruokaa ja siivosin"

Korkeakunnas sanoo kasvattaneensa paksua nahkaa koko ikänsä, eikä siksikään ota joidenkin kannattajien huutelusta itseensä. Lapsuudenkoti ei ollut ihanteellinen kasvuympäristö. Taloudellisia huolia perheellä ei ollut, mutta levotonta senkin edestä.

– Kulissit olivat pitkään kunnossa. Lopulta väsyin siihen jatkuvaan riitelyyn. Kesken lukion lähdin Loviisasta Seinäjoelle, jossa isovanhempani asuivat. Se oli varmasti yksi parhaista päätöksistäni.

Vanhempien alkoholismin vuoksi Korkeakunnas tottui ottamaan jo hyvinkin nuorena vastuuta itsestään ja vuoden ja kolme päivää nuoremmasta pikkuveljestään.

– Kun mutsi ja faija bailasivat, tein ruokaa ja siivosin. Kävin välillä kuppilassa pummaamassa porukoilta ruokarahaa.

Molemmat vanhemmat ovat kuolleet, mutta vuosikymmenten takaiset asiat ehdittiin sopia.

– Kun aikuistuin ja sain perspektiiviä, niin ymmärsin heidän sairautensa.

Venynyt nuoruus

Korkeakunnaksen lapsuus loppui perhetilanteen vuoksi lyhyeen, mutta nuoruus venyi. Jalkapalloa hän pelasi Ykkösessä ja Kakkosessa, mutta pääsarjatason futaajaa hänestä ei tullut, vaikka siihenkin muutamia saumoja olisi ollut. Vaikka hän pelasi tosissaan, oli kentän ulkopuolinen elämä vauhdikasta.

– Pakko myöntää, että viihde vei aika vahvasti. Minulla oli esimerkiksi mahdollisuus lähteä Ruotsiin pelaamaan ja opiskelemaan, mutta Seinäjoella oli liian kivaa. Olin kauppaopistossa, sain pyöriä pikkukylän elviksenä ja pelata. On tässä matkan varrella tullut virheitäkin tehtyä, mutta lopulta olen ollut hirveän onnekas, että olen päässyt tähän pisteeseen. Olen saanut elämäntavasta ja rakkaasta harrastuksesta ammatin.

Pelaamisen ja juhlimisen ohella Korkeakunnas hankki itselleen opettajan paperit.

Seitsemän vuotta Korkeakunnas ehti tehdä opettajan töitä Kannelmäessä Helsingissä ennen kuin hän pääsi FC Hämeenlinnaan nyt jo edesmenneen Ville Lyytikäisen täysipäiväiseksi apuvalmentajaksi.

Vilkas luonne rauhoittui vasta 35-vuotiaana, kun hän tapasi nykyisen vaimonsa.

– Mentiin heti seuraavana vuonna naimisiin.

Parilla on kymmenvuotias poika.

"En lähde vain lähtemisen takia"

Korkeakunnas on ajanut pian viisi vuotta Lahden ja Helsingin väliä. Ajaminen Helsingin ja Lahden välillä voi jatkua vielä ensi kaudellakin. Hänellä ei ole mitään pakkoa vaihtaa maisemaa, vaikka onkin luotsannut lahtelaisseuraa pidempään kuin kukaan muu Veikkausliigan nykyvalmentajista omaansa.

– Olen nauttinut tästä kaudesta ihan erityisesti. Ympärillä on loistava ja ammattimainen tiimi.

Hän myöntää, että mahdollisuuksia vaihtaa maisemaa ja maatakin on nyt ja on ollut aiemminkin.

– En lähde vain lähtemisen takia. Kokonaisuutta pitää miettiä tarkkaan. Olen kaikesta huolimatta aika tyytyväinen siihen, mitä olemme saaneet täällä aikaan.

Toni Korkeakunnas valittiin FC Lahden päävalmentajaksi kaudelle 2014. Tulevaisuudestaan hän ei vielä tiedä. Kuva: Vesa Tapiola
Valmentaja

Toni Korkeakunnas

50-vuotias FC Lahden päävalmentaja. Viides kausi.

Toimii Palloliitolla A-maajoukkueen vastustajien tarkkailijana.

Koulutukseltaan luokanopettaja.

Asuu Helsingissä. Vaimo ja kouluikäinen poika.

Pelaajaurallaan edusti muun muassa Seinäjoen TP-55:tä, vaasalaista VPS:ää sekä useita pääkaupunkiseudun seuroja.

Valmentanut ennen FC Lahtea muun muassa Gnistanissa, FC Hämeenlinnassa, Viikingeissä ja Mypassa.

Työskennellyt myös Palloliiton Uudenmaan piirin valmennuspäällikkönä ja alle 19-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana.

Täydennä virkkeet

Jalkapallovalmentaja jatkaa kuutta ajatusta

Lapsena unelmoin jalkapalloammattilaisuudesta ja jääkiekkoammattilaisuudesta myös.

Opettajan työstä kaipaan lasten aitoutta ja sitä mieletöntä vuorovaikutteisuutta.

Vapaa-aikaani vietän perheen ja ystävien kanssa. Matkustelemme perheen kesken ja hengailemme ystäväperheiden kanssa. Vaimon kanssa katsomme usein Netflixiä. Se on hyvä rentoutumistapa.

Lahdessa parasta on tietenkin FC Lahti.

Eniten minua ärsyttää epäoikeudenmukaisuus ja epärehellisyys.

Suomalainen jalkapallo nousee vielä kukoistukseen. Se vaatii kovaa työntekoa ja lajin yhteiskunnallisen aseman muutosta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi