Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Krista Kiurun jyrkät lausunnot hämmentävät - "Oli aika kovasti linjattu, ettei sote-uudistus etene koskaan suureen saliin"

"Lähtökohta on se, että esitys läpäisee perustuslakivaliokunnan seulan"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Sari Raassina (kok.) vakuuttaa, ettei ainakaan hänelle kukan ei ole asettanut länkia kaulaan. Kuva: Marko Happo

Hallituspuolueiden edustajat hämmentyivät sosiaali-ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) lausunnoista. Hän sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa 26. heinäkuuta, ettei sote-uudistus tule koskaan eduskunnan suuren salin äänestykseen, koska hallituksen esitys ei läpäise perustuslakivaliokunnan seulaa.

– Olen vähän hämmentynyt hänen reaktioistaan siitä, että hän on ainut, joka pyrkii turvaamaan uudistuksen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn liittyvät kysymykset, kertoo perustuslakivaliokunnassa istuva Sari Raassina (kok.)

Raassina korostaa, että kaikki valiokunnan jäsenet lähtevät tästä samasta periaatteesta ja pyrkivät tekemään niin hyvää lainsäädäntöä kuin mahdollista. Tästä näkökulmasta koko Kiurun haastattelu oli hyvin hämmentävä.

– Tahtotila on se, että lainsäädäntöä pyritään viemää niin eteenpäin, että se voi läpäistä perustuslakivaliokunnan seulan ja tulee hyväksytyksi suuressa salissa.

Ei länkiä kaulassa

Raassina ei lähde kommentoimaan valiokunnan sisäisiä asioita ja korostaa, että riitelemällä asiat eivät etene. Hän myöntää, että joskus ihmiset ovat väsyneitä, pinna kiristyy ja joidenkin äänentasot nousevat.

– Mutta sellaista draama, mitä mediassa on kuvattu, en oikein allekirjoita.

Raassina myös kiistää Kiurun väitteet, että hallituspuolueiden edustajilla olisi länget kaulassa. Hän korostaa, että ainakin kokoomuksen edustajilla on korkea poliittinen ja ammatillinen etiikka, sillä he ovat terveydenhuoltoalan ammattilaisia.

– Ainakaan minulle kukaan ei ole laittanut länkia kaulaan, Raassina sanoo.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen toivoo, että valiokunnan puheenjohtaja pyrkisi aina edistämään lainsääntötyötä.

– Se oli aika kovasti linjattu valiokunnan puheenjohtajalta, ettei sote-uudistus etene koskaan suureen saliin.

Pirkkalaisen mukaan valiokunnan puheenjohtajan tehtävänä on vastata siitä, että valiokunta vie lainsäädäntöä eteenpäin. Pirkkalaisen mukaan eduskunnasta löytyy esimerkkejä, että oppositiota edustava valiokunnan puheenjohtaja on toiminut näin huolimatta omista mielipiteistään.

– Eduskunnan kirjoittamaton sääntö on, että valiokunnan puheenjohtaja hoitaa työtään huolimatta omasta mielipiteestään. Hän ei politikoi, vaan vie asioita eteenpäin.

Pirkkalainen toivoo, että uudistus saadaan maaliin. Hän muistuttaa sote-uudistusta johtavan alivaltiosihteeri Päivi Nergin tuoreesta haastattelusta Maaseudun Tulevaisuudessa. Siinä Nerg sanoi, ettei Suomella ole varaa aloittaa alusta suuria uudistuksia neljän vuoden välein.

Lue myös: Kommentti: Sote-kinkerit jatkuvat syyskuussa, jatkuuko itku ja räyhääminen
 
Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi