Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lääkäriltä yhä useammin suositus alkolukkoon - "Alkolukko on yleensä työssä käyvän ihmisen valinta"

Noin 900 suomalaisella on autossaan ajokorttiperusteinen alkolukko.

Ammattiliikenteessä alkolukot ovat yleisiä. Kuva: Mirja Hussain

Noin 900 suomalaisella on käytössään alkolukko, joka estää ajoneuvon käynnistämisen päihtyneenä.

Kasvua on erityisesti terveysperusteisissa alkolukoissa, ja yksin tänä vuonna niiden määrä on kasvanut 25 prosenttia. Määrä on kuitenkin vielä pieni; heinäkuun alussa terveysperusteinen alkolukko oli vasta 123 henkilöllä.

Terveysperusteisen alkolukon on voinut saada vuodesta 2013 lähtien. Aloite terveysperusteiseen alkolukkoon tulee lääkäriltä, jos tämä katsoo, että alkoholiongelman vuoksi henkilöllä on riski päihtyneenä ajamiseen.

– Lääkäreille on nyt ohjeistusta asiasta ajoterveysohjeissa, ja tietoisuus asiasta on muutenkin lisääntynyt, selittää kasvua lakimies Emilia Ojala liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Rattijuopumuksen takia valvottuun ajo-oikeuteen käytettävien alkolukkojen määrä sen sijaan ei ole takavuosien tasolla. Esimerkiksi vuoden 2014 alussa niitä oli lähes tuhat, kun nyt niitä on vajaat 800. Määrä on kuitenkin hiljalleen lähtenyt nousuun vuonna 2016 voimaan tulleen alkolukkolakiuudistuksen jälkeen. Lakiuudistuksella pyrittiin alentamaan kynnystä hankkia alkolukko.

Trafin tilastoihin alkolukkojen määristä eivät sisälly koululais- ja päiväkotikuljetuksissa pakolliset alkolukot ja vapaaehtoiset alkolukot.

Tärkeä keino taistelussa rattijuopumusta vastaan

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta on ilahtunut ajokorttiperusteisten alkolukkojen määrän hienoisesta kasvusta.

– Ainakin se estää näiden 900 ihmisen ajoon lähdön päihtyneenä. Alkolukko on tärkeä ennaltaehkäisevä keino taistelussa rattijuopumusta vastaa.

Alkolukon nopean yleistymisen esteenä on hinta. Laite maksaa käyttäjälleen uutena noin 1 500 euroa.

– Alkolukko on yleensä työssä käyvän ihmisen valinta, joka ottaa mieluummin alkolukon kuin ajokiellon jäätyään kiinni rattijuopumuksesta. Paatuneille rattijuopoille, joilla voi olla myös paljon muita ongelmia, se ei yleensä jo hinnan takia tule kysymykseen, sanoo Ihalainen.

Mikäli henkilö on syyllistynyt alkoholirattijuopumukseen eikä hänellä muista syistä ole ajokieltoa, hän voi itse pyytää alkolukolla valvottua ajo-oikeutta. Oikeus määrää alkolukon autoon 1–3 vuodeksi.

– Moni kuitenkin ottaa enemmin lyhyen, vain muutaman kuukauden mittaisen ajokiellon kuin alkolukon. Alkolukkojen käyttö lisääntyisi, mikäli annettaisiin nykyistä pidempiä ajokieltoja rattijuopumuksesta, huomauttaa Ihalainen.

Lue myös: Rikosprofessori tyrmää poliisin oikeuksien laajentamisen tien päällä – "Lapsiperhe 35 asteen pakkasessa?"
 

Olisi tarpeen kaikille rattijuopumukseen syyllistyneille

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toivoo, että alkolukko määrättäisiin pakolliseksi jokaiselle rattijuopolle.

– Suomessa jää vuosittain kiinni noin 20 000 rattijuoppoa, ja sitten on paljon enemmän niitä, jotka eivät jää kiinni. Siihen nähden alkolukkoajokorttien määrä on hyvin pieni.

Heiskanen huomauttaa, että Ruotsissa asenne alkolukkoihin on erilainen kuin Suomessa, ja siellä alkolukkoja on käytössä tuhansia. Monet ovat vapaaehtoisesti ottaneet alkolukon autoonsa, ja he kokevat sen kansalaispalvelukseksi.

– Suomessa häpeä estää alkolukkojen yleistymistä, sanoo Heiskanen.

Heiskasella itsellään on vapaaehtoinen alkolukko autossaan.

– Kun hankin alkolukon autoon, vaimo sanoi, ettei ajaa enää metriäkään autolla. Hän arveli häpeävänsä silmät päästään, kun marketin pihalla pitää puhaltaa alkolukkoon.

Kokemus on kuitenkin osoittanut, että puhallus sujuu helposti samaan aikaan turvavyötä kiinnitettäessä, eikä kukaan kiinnitä siihen mitään huomiota.

Käynnistymisen rajana 0,2 promillea

Alkolukko estää ajoneuvon käynnistymisen, jos laitteeseen puhallettaessa kuljettajan uloshengitysilman alkoholipitoisuus ylittää sallitun rajan. Alkolukkoihin on asetettu rajaksi 0,1 milligrammaa/litra, mikä vastaa noin 0,2 promillen pitoisuutta verestä mitattuna.

Alkolukon voi ostaa uutena tai käytettynä tai vuokrata. Malli pitää olla hyväksytty valvotussa ajo-oikeudessa käytettäväksi ja sen pitää olla kalibroitu ja asennettu asianmukaisesti. Ajoneuvo on muutoskatsastettava alkolukon asentamisen ja poistamisen jälkeen. Alkolukollista ajoneuvoa ei vapaaehtoisessa käytössä tarvitse muutoskatsastaa.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi