Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Sote-kinkerit jatkuvat syyskuussa, jatkuuko itku ja räyhääminen

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sanoo kokeneensa kaikki mahdolliset asiat valiokunnan puheenjohtajana. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Sote-lait kuumensivat edus­kun­nan tunnelmaa pitkin kevätistuntokautta. Eduskunnan käytävillä supateltiin, kuinka huono ilmapiiri sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on.

Hallituspuolueiden syyttävä sormi osoitti valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuruun (sd.). Häntä syytettiin erityisesti keskustan toimesta uudistuksen jarruttamisesta, sillä hän on venyttänyt omil­la pu­heillaan ko­kous­ta.

Tilanne kärjistyi niin pitkälle, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaisjäsenet tekivät puheenjohtaja Kiurusta kantelun puhemiesneuvostolle ennen kesätauolle lähtemistä. Myöhemmin kantelu tosin muuttui kirjelmäksi.

Kiuru puolestaan sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa, että valiokunnan tilanne on lähtenyt ihan lapasesta. Siellä on itketty ja räyhätty kovassa metelissä ja hän on joutunut ojentamaan porukkaa. Valiokunnan jäsenille tulee ohjeita ja he ovat länget kaulassa.

– Yritän olla aika rauhassa. Olen sen luontoinen ihminen, etten jaksa turhasta valittaa, mutta kaikki mahdolliset asiat on koettu, ja kinkerit jatkuvat syksyllä, Kiuru sanoo.

Sote-valiokunnan rooli on tärkeä, sillä se val­mis­te­lee la­ki­pa­ke­tis­ta var­si­nai­sen mie­tin­nön. Sen valmistuminen määrittää uudistuksen aikataulua.

Arvioiden mukaan sote-valiokunnan työ kestää puolisentoista kuukautta. Sen jälkeen perustuslakivaliokunta käsittelee mietintöä 5-10 viikkoa. Pahimmassa tapauksessa paketista päästään äänestämään eduskunnan suuressa salissa vasta joulukuussa.

Tämä tarkoittaa sitä, että maakuntavaaleja saatetaan joutua jälleen siirtämään. Alun perin maakuntavaalit piti järjestää jo tammikuussa 2018.

Oikeuskanslerin virasto on sanonut, että vaalit voidaan järjestää kuuden kuukauden kuluttua sote-lakien voimaantulosta. Oleellista on kuitenkin, läpäiseekö sote-esitys perustuslakivaliokunnan seulan.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi