Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Krista Kiurun synkkä arvio: "Sote ei etene koskaan äänestykseen asti"

"Minä olen ainoa, joka työskentelee sen eteen, että esitys voisi mennä perustuslakivaliokunnassa läpi."

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru kertoo, että valiokunta kokoontuu seuraavan kerran 20. elokuuta. Kuva: Jussi Nukari

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiistelty puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) arvioi, ettei sote-uudistus tule koskaan eduskunnan suuren salin äänestykseen.

– Kyllä se näin tulee olemaan, Kiuru vastaa Uutissuomalaisen toimittajan täydentävään kysymykseen tiistaisessa haastattelussa.

Kiuru sanoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saa tehtyä mietintönsä, mutta uudistus pysähtyy perustuslakivaliokuntaan. Kiurun mukaan opposition edustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa yrittävät parantaa hallituksen esitystä, jotta perustuslakivaliokunta voisi sen hyväksyä, mutta hallituksen edustajat eivät tätä hyväksy.

– Minä olen ainoa, joka työskentelee sen eteen, että esitys voisi mennä perustuslakivaliokunnassa läpi, Kiuru sanoo.

Puolet muutettu

Kiuru perustelee näkemystään uudistuksen heikolla valmistelulla ja aikatauluongelmilla. Hän kertoo, että hallituksen pohjaesityksissä on ollut satoja virheitä, joita se on joutunut korjaamaan.

– Valinnanvapauslain 103 pykälästä yli puolet, 53, oli muutettu kesäkuun vastineessa verrattuna maaliskuun esitykseen. En ole koskaan nähnyt tällaista. Muutamia pykäliä voidaan aina muuttaa, mutta nyt yli puolet.

Kiurun mukaan valinnanvapauslain lisäksi pöydällä on paljon sote-uudistukseen liittyviä esityksiä, jotka eivät todennäköisesti läpäise perustuslakivaliokunnan seulaa. Näistä hän mainitsee tietosuojalain, valinnanvapausesityksen notifioinnin sekä kuntien ja kuntayhtymien mahdollisen omistussuojan eli sen, voidaanko kuntien omaisuutta siirtää maakunnille.

Hallitus on linjannut, että esitystä valinnanvapauslaiksi ei lähetetä EU:n komissiolle hyväksyttäväksi eli notifioitavaksi. Kiurun mukaan esitys on notifioitava.

– Hallituksen neuvottelema pohja on niin heikko, että se jää kiinni tietosuojasalaista ja notifioinnista.

Lue myös: Lukijalta: Soteongelmat ovat näkyneet pitkään tilastoissa
 

Kokous 20. elokuuta

Sote-esityksen valmistuminen siirtyy Kiurun mukaan myöhäissyksyyn. Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu seuraavan kerran 20 elokuuta, jolloin hallitus tuo uuden täydentävän esityksen valiokunnalle. Eduskuntatyö alkaa 4. syyskuuta, mutta sote-valiokunta tulee sorvin ääreen 3. syyskuuta ja päättää silloin aikatauluista.

Kiuru kertoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on kokoontunut huhtikuun puolivälin jälkeen superaikataululla, mutta niin ei voida jatkaa. Normaalivuosina valiokunta istuu neljänä päivänä viikossa noin 1,5-2 tuntia päivässä eli noin sata tuntia vuodessa.

– Keväällä istuttiin kahdessa kuukaudessa jo 200 tuntia.

Eduskunnan toimintakyky kärsii

Kiuru kysyy, kuinka monta kuukautta voidaan jatkaa näin, koska se sekoittaa eduskunnan muuta lainsäädäntötyötä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet istuvat muissakin valiokunnissa, mutta he eivät ehdi niiden kokouksiin.

– Minua syytetään siitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole toimintakykyinen, mutta pelkään, että tällä menolla eduskunta ei ole toimintakykyinen, jos jatketaan superaikataululla.

– Kompromissi voisi olla se, että laajennetaan hiukan aamutyöaikaa, mutta ei iltapäivän puolelle. Tästäkin riidellään verissä päin, sillä keskusta ei tätä hyväksy.

Ylityöt paukkuvat

Kiurun mukaan eduskunta ei voi rikkoa säätämiään akeja ja nyt työaikalain määrittelemät tunnit ovat täynnä. Valiokuntaneuvokset eivät saa tehdä yhtään ylitöitä.

Toisena ongelmana on se, että sote-uudistuksen lakipakettiin kuuluu 9 lakia ja niistä pitäisi kirjoittaa satojen sivujen mietinnöt. Ainuttakaan ei ole vielä aloitettu. Valiokuntaneuvoksilla ei ole aikaa kirjoittaa mietintöjä, koska he istuvat valiokunnissa ja ylityötunnit ovat täynnä.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi