Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Lopetettuaan mies komensi minut suihkuun" – lahtelaisnainen kertoo raiskauskokemuksensa

Raiskausmäärät ovat Lahdessa kasvussa. Julkaisemme lukijan tarinan, joka ei monen muun tavoin edes näy tilastoissa.

Kuva: Colourbox

Seksuaalirikokset ovat kasvaneet Lahdessa viime vuosina, mutta moni tapaus jää kirjaamatta, koska uhri ei siitä kerro. Tässä yksi tilastoimaton raiskaus neljän vuoden takaa, kertojana nimettömänä pysyvä lahtelainen nainen:

"Olin 16-vuotiaana kesätöissä ravintolassa, ja minun ja vanhemman kokin välille kehittyi flirttiä. Vaihdoimme numeroita ja töiden loputtua hän halusi tavata, ja pyysi minut kahville. Suostuin, vaikka jännitti.

En tiennyt mitä olin tekemässä, mutta miehen huomio kiehtoi; itsetuntoni oli huono, ja olin ihmeissäni, kun joku kiinnostui minusta. Tiesin, että kannattaisi olla varuillaan, mutten osannut pelätä.

Sovimme näkevämme kaupungilla, mutta suunnitelmiin tuli muutos: mies oli kuulemma ollut tekemässä remonttia veljellään, eikä kehdannut mennä kahvilaan likaisissa vaatteissa, ja siksi pitäisi mennä hänen luokseen. En osannut sanoa oikein mitään.

Automatkalla hänen luokseen hän otti kädestä kiinni, ja perillä juttelimme jostain. Hän heittäytyi sängylleen makaamaan ja pyysi istumaan viereen. Menin, mutta tuli tunne, ettei kaikki ole kunnossa.

Hän kehui ulkonäköäni vuolaasti ja veti minut viereensä makaamaan. Pian hän alkoi kosketella, suuteli ja yritti riisua paitaani. Minusta ei tuntunut oikealta; olin kokematon ja mies puolituttu, tilanne pelotti.

Hän oli hurjan sitkeä ja määrätietoinen, suostutteli ja painosti, vakuutteli pitävänsä minusta ja jatkoi samalla tekojaan vastusteluistani huolimatta.

Lopulta annoin periksi – tuntui että vain pitkitän tilannetta, ettei vänkäämiseni auta kuitenkaan. Seksin aikana tunsin järkyttävää kipua, häpeää ja pettymystä, muistan pyytäneeni vielä kerran lopettamaan, ja että pidätin itkua. Ikkunasta näkyi koivuja.

Tärisin shokissa ja peseydyin

Lopetettuaan mies nosti minut pystyyn, koska en pystynyt itse tekemään mitään, suuteli ja komensi suihkuun; reiteni ja hänen kätensä olivat sotkeutuneet vereeni.

Tärisin shokissa, peseydyin, puin ja istuin parvekkeelle seuraksi, kun hän poltti tupakan. Hörppäsin hänen oluttaan, ja mies heitti minut kotiin.

Istuminen teki kipeää viikon jälkikäteen. Äiti ihmetteli, miksi olin niin äksy, enkä saanut nukutuksi koko kesänä. En kertonut kellekään, en mennyt lääkäriin, en tehnyt rikosilmoitusta. Mies lopetti työt ravintolassa ja katosi johonkin. Case closed. Vasta myöhemmin tajusin, että minut oli raiskattu.

Nyt neljä vuotta myöhemmin olen edelleen rikkinäinen. Alkuun saatoin yhtäkkiä tuntea itseni alastomaksi kadulla, ja jouduin tarkistamaan, onko minulla varmasti vaatteet päällä.

Laskin vaatekappale kerrallaan: neule, paita, housut, nappi on kiinni, vyö. Mieleeni tunkeutuu jatkuvasti ilman syytä muistikuvia kaikista kerroista, kun olen harrastanut seksiä, mikä tekee olon likaiseksi. Olen saanut lukemattomia paniikkikohtauksia kesken seksin, ja minun on vaikea luottaa ihmisiin.

Olen ollut väkivaltaisessa parisuhteessa, koska uskoin, etten ansaitse parempaa, enkä kuitenkaan kelpaa kellekään muulle. Eron jälkeen join paljon ja harrastin irtosuhteita, joilla hain hyväksyntää ja läheisyyttä.

Ne olivat myös tapa rankaista itseäni todistamalla, etten kelpaa kellekään muuhun kuin seksiin. Myös parisuhteessa ollessani hain hyväksyntää seksillä, sillä minun mielessäni se on ehto läheisyyden ja rakkauden saamiselle – kuin kävisi kauppaa.

Kehossani on paljon viiltoarpia hetkistä, joina olen inhonnut ja hävennyt itseäni niin paljon, että olen halunnut repiä itseni kappaleiksi. Yleensä suurin ahdistus ja itseinho tulevat, kun olen kiihottunut tai nauttinut jostain seksuaalisesti.

Ristiriita fyysisen nautinnon ja henkisen kärsimyksen välillä on liian suuri käsitettäväksi. Nukun usein kahdet mummopikkuhousut jalassa, koska niin tunnen itseni suojatummaksi.

Järkytys vertaistukiryhmässä

Kokemus tuntuu mahdottomalta käsitellä; kuin koko asia olisi lukittu sisääni. Äskettäin aloitin masennuslääkityksen, joka on helpottanut oloani huomattavasti, mutta edelleen seurusteluun ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat musertavan vaikeilta.

Pelkään etten koskaan pysty normaaliin suhteeseen, tai ettei kukaan halua minua – tai vaikka haluaisikin, kuka jaksaa kanssani huonotkin päiväni?

Haaveilen kovasti perheestä, mutten uskalla todella toivoa sitä. Kokeilin kerran vertaistukiryhmää ja järkytyin: näin nelikymppisiä naisia, jotka ovat edelleen hajalla, vuosikymmenten jälkeen.

Mieleeni jäi itämään pelko; entä jos tuo on minunkin kohtaloni? Entä jos minäkin olen ikuisesti vähän sirpaleina? Nyt olen alkanut miettiä, miksi en saisi olla?

Vasta myöhemmin tajusin, että minut oli raiskattu.

Minun tarinani ei ehkä ole inspiroiva ja mediaseksikäs selviytymistarina, jossa tekijä saa rangaistuksen, läheiset tukevat ja kokija on toipunut terapiassa ja on onnellisessa parisuhteessa.

Olen lukenut sellaisia paljon ja miettinyt, mikä minussa on vikana, kun en vielä näiden vuosienkaan jälkeen ole ehjä ja voimaantunut. Nyt olen tajunnut, ettei minun tarvitse olla.

Ei nyt, ei viiden, kahdeksan eikä kymmenen vuoden kuluttua tapahtuneesta. Väkivalta jättää jälkiä, eikä se ole minun vikani, eikä minun tarvitse kokea painetta eheytymisestä. Minä olen tällainen, ja saan elää arvokasta elämää tällaisena. Ja niin saavat muutkin minun kaltaiseni. Haluan antaa äänen niille, jotka ovat hajonneet hiljaa palasiksi, ja jatkavat elämää teipillä kasattuina.

Niille, joiden elämä on ulkoisesti järjestyksessä: arjessa on leikkokukkia ja aamupalapannukakkuja, mutta arvet ja iltaiset itkut muistuttavat siitä, että jokin ei enää koskaan ole ennallaan.

Me saamme elää kaunista elämää, vaikkemme olisikaan vahvoja selviytyjiä – ei tarvitse olla vahva ollakseen arvokas. Me olemme tärkeitä, me olemme arvokkaita."

ESS
online@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi