Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Osa SuPerin ja Tehyn jäsenistä saattaa saada maksamatta jääneitä ansioita takautuvasti

Monille hoitoalalla työskenteleville saattaa olla tiedossa mukava yllätys. Ammattiliitot SuPer ja Tehy selvittävät luottamusmiesten avulla, kuinka monille niiden jäsenille kunnat ovat maksaneet palkkaa väärin perustein.

Taustalla on aiemmin tänä vuonna tehty havainto siitä, että monet kunnat ovat maksaneet työntekijöilleen alempaa palkkaa epäpätevyyden perusteella, vaikka kunta-alan sopimusmääräykset muuttuivat 2012. Käytännössä monilta ammattiin opiskelevilta oli automaattisesti alennettu palkasta 10 prosenttia puuttuvan koulutuksen takia, vaikka he tekivät vaatimustasoltaan samaa työtä kuin muutkin työntekijät.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian jäsenille on tämän takia alettu maksaa takautuvasti näitä ansioita.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerissakin on alettu selvittää tilannetta.

– Olemme nyt keränneet tietoja siitä enemmänkin. Paikalliset luottamusmiehet ovat alkaneet tarkistamaan niitä. Täytyy nyt katsoa, että miten laajasti sitä on tapahtunut, kertoo 90 000-jäsenisen SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola STT:lle.

On jo selvää, että monille SuPerin jäsenillekin on maksettu alempaa palkkaa väärin perustein.

– Niitä on paljonkin ja monen vuoden takaa. Ihan viidenkin vuoden korvauksia on odotettavissa, Paavola sanoo.

– Kyllä tämä meillekin oli vähän yllätys. Ihmisen pitäisi itse tarkistaa palkkalippunsa ja aina luotetaan kuitenkin siihen työnantajan maksuun.

Tehy muutti ohjeitaan

Noin 160 000 jäsenen Tehy teki äskettäin kaikessa hiljaisuudessa muutoksen nettisivuillaan olevaan ohjeeseen opiskelijan palkkauksesta. Aiemmin ohjeessa sanottiin vain, että opiskelijan palkkaa voidaan alentaa puuttuvan koulutuksen vuoksi. Nyt siinä muistutetaan, että jos opiskelija tekee täysin samaa työtä kuin muutkin, tulee myös palkan olla sama eikä epäpätevyysalennusta voida tehdä.

Myös Tehy on ryhtynyt toimenpiteisiin, vaikka jäseniinsä se ei ole ollut yhteydessä.

– Meidän edunvalvonta lähettää elokuussa luottamusmiehille ohjeet, miten toimitaan näiden väärin perustein maksettujen palkkojen osalta. Joitakin yksittäisiä tapauksia on aiemminkin tullut esiin ja Tehy on niihin puuttunut, kertoo Tehyn tiedottaja Jaana Reijonaho.

Talentian jäsenille maksettu

Talentian työmarkkinalakimies Tuomas Hyytisen mukaan monet ammattiliitot ovat kysyneet Talentialta neuvoja asiasta. Hän muistuttaa, että työnantajan velvollisuus on käydä kaikkien työntekijöidensä osalta läpi se, onko palkkoja maksettu väärin.

Talentian jäsenille on maksettu palkkoja takautuvasti varsin hyvin. Yksittäisinä summina kyse on usein tuhansista euroista työntekijää kohti.

– Joidenkin kaupunkien kuten Turun kanssa on ollut tulkintaerimielisyyttä siitä, minkälaisella toimenpiteellä saatavan vanheneminen voidaan katkaista, Hyytinen kertoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi